] Τι δεν είναι το Μνημόνιο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2010 07:00 |

Στη δημοσκόπηση της GΡΟ που προέβαλε το βράδυ της Δευτέρας το Μega, υπήρχε ένα ενδιαφέρον εύρημα. Περίπου τρεις στους τέσσερις από τους ερωτηθέντες πιστεύουν ότι η χώρα δεν έχει εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση και πορεύεται αποκλειστικά με βάση το Μνημόνιο. Με άλλα λόγια, το Μνημόνιο συνιστά και το πλαίσιο και το περιεχόμενο και τη στρατηγική διακυβέρνησης. Μπορεί όμως ένα πολυμερές δανειακό σύμφωνο το οποίο προέκυψε μετά τη λαϊκή εξουσιοδότηση που δόθηκε για την εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος να καλύψει τις ανάγκες του εθνικού σχεδιασμού της χώρας;

Η θέση «άλλο το Μνημόνιο και άλλο το εθνικό σχέδιο» - με την έννοια: έχουμε το πρώτο, να εκπονήσουμε και το δεύτερο- διατυπώθηκε κάποια στιγμή από τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Ψιθυριστά και προτού τον καταπιεί η γοητεία του νεοπαπανδρεϊσμού. Εκτοτε ουδείς το επανέφερε και η κυβέρνηση προσαρμόσθηκε στην ιδέα ότι το Μνημόνιο αρκεί για τα πάντα. Πράγματι, στο Μνημόνιο υπάρχει μια συνταγή οικονομικής πολιτικής, υπάρχουν πακέτα τεχνοκρατικών μεταρρυθμίσεων, υπάρχουν πειθαναγκασμοί για αλλαγές στη διοίκηση και στην οργάνωση του κράτους και δράσεις για αναδιατάξεις στην οργάνωση της εργασίας και της κοινωνίας. Τι περισσότερο θα προέβλεπε το εθνικό σχέδιο;

Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα. Το Μνημόνιο μπορεί να έχει τα πάντα αλλά δεν έχει δύο βασικά στοιχεία: πολιτική και ιδεολογία. Μαζί με τα απόνερα πετάει και το παιδί. Δεν είναι δηλαδή ένα πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης, με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, με στρατηγικούς εθνικούς προσανατολισμούς εφ΄ όλης της ύλης και με την πρόνοια να βρίσκεται σταθερά σε αντιστοιχία με τους πολιτικούς συσχετισμούς. Το Μνημόνιο θα ήταν απλώς γνήσιο υποσύνολο ενός τέτοιου σχεδίου. Ή αλλιώς: θα υπέτασσε το Μνημόνιο σε μηχανισμό υπέρ της κοινωνίας και της χώρας και όχι το αντίθετο.

Οσο αυτό το σχέδιο λείπει, η ασκούμενη πολιτική θα μοιάζει όλο και περισσότερο με άσκηση σε συνθήκες εργαστηρίου. Μπορεί στο τέλος κάτι να βγάλει, αλλά θα είναι περισσότερο χρήσιμο στους άλλους παρά σε αυτούς που το υπέστησαν. Ετσι συμβαίνει πάντα με τους πειραματισμούς. Ενδεχομένως θα περάσουμε στην αθανασία αν πετύχει το Μνημόνιο. Μόνο που όπως έχει πει ο Γούντι Αλεν: «Δεν θέλω να περάσω στην αθανασία με τη δουλειά μου- θέλω να περάσω χωρίς να πεθάνω».

6
ΣΤΑΘ.ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
01/10/2010 17:12
Κύριε Λακόπουλου για πια στρατηγική και εθνικό προσανατολισμό , για πια πολιτική και ιδεολογία μπορούμε να μιλάμε όταν παραδόθηκε η Ελλάδα στο έλεος αυτόν τον πιράνχας .
Στο μέλλον θα κάνουμε ότι λένε εκτός από την οικονομία και στα εθνικά θέματα ,και η δικαιολογία της κυβέρνησης (εάν βέβαια παραμένει ) θα είναι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς , και για όλα βέβαια θα φταίνε όλοι εκτός του Ανδρέα Παπανδρέου και του Γεώργιου τζουνιορ βέβαια .
ΚΟΣΜΑΣ
01/10/2010 07:58
Ό,τι και να γράψεις δεν ιδρώνει το αυτί του Παπανδρέου( κανείς άλλος δεν υπάρχει.Όλοι υποτάχτηκαν σαν κότες). Μόνο με βία πλέον θα φύγει.
ΠΑΤΗΡ ΠΑΪΣΙΟΣ
01/10/2010 00:28
Ένα αποκαλυπτικό άρθρο για το λάκκο που μας σκάβει η κυβέρνηση, σας παραθέτω εδώ σήμερα με σκοπό να μάθετε ότι τα δεινά που ζούμε τώρα είναι ελάχιστα, μπροστά σε όσα μας περιμένουν για άλλα τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση υπέγραψε ένα Μνημόνιο που έχει χρονική ισχύ μέχρι και το 2014, με συνεχή μέτρα, φόρους και περικοπές που στόχο έχουν να αποφέρουν έσοδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 13% του ΑΕΠ. Με τα μέτρα που έλαβε φέτος και όλοι λέμε ότι είναι σκληρά, θα εξοικονομήσει πόρους της τάξης των 5,8 δισ. ευρώ. Οπότε όλοι θα πρέπει να ξέρουμε τι υπέγραψε η κυβέρνηση με την Τρόικα. Ένα μνημόνιο που προβλέπει για τα έτη 2011,2012,2013,2014 εξεύρεση πόρων της τάξης των 24,2 δισ. ευρώ.

Αναλύοντας ορισμένους πίνακες που υπάρχουν στο παράρτημα του ντροπιαστικού νόμου 3845/2010 βλέπουμε ότι στο λαιμό του ελληνικού λαού κρύβεται μια θηλιά που θα σφίγγει χρόνο με το χρόνο. Παράλληλα, αποκαλύπτονται στοιχεία που η κυβέρνηση δεν μας έχει εξηγήσει κι αν ισχύουν τότε κάνουν ακόμη πιο αποικιοκρατική τη συμφωνία.

Σύμφωνα λοιπόν με τους πίνακες:

Το 2011 προβλέπονται εξοικονομήσεις πόρων 9,65 δισ. ευρώ που προέρχονται είτε από φόρους είτε από περικοπές. Για παράδειγμα υπολογίζονται έσοδα από τα αυθαίρετα 800 εκατ. ευρώ. Πράσινα τέλη 300 εκατ. ευρώ, αύξηση των αντικειμενικών αξιών 400 εκατ. ευρώ, ημιυπαίθριοι 500 εκατ. ευρώ, 1 δισ. από τον ΦΠΑ, περικοπές 150 εκατ. στις υψηλές συντάξεις, και μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Το 2012 τα έσοδα που προβλέπονται ανέρχονται σε 5,57 δισ. ευρώ και περιλαμβάνονται έσοδα από ΦΠΑ, τεκμήρια, 200 εκατ. από νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών, νέα μείωση 500 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ, 300 εκατ. από φόρους στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών. Μάλιστα προβλέπεται εξιοκονόμηση πόρων 600 εκατ. από τη μείωση των προσλήψεων των δημοσίων υπαλλήλων πέραν του 5:1. Εχει πει δηλαδή η κυβέρνηση ότι θα φεύγουν 5 και θα προσλαμβάνεται ένας αλλά τώρα φαίνεται ότι σχεδιάζει απολύσεις επιπλέον.

Το εντυπωσιακό είναι ότι εμφανίζεται κι ένας κωδικός με την ονομασία “Μη καθορισμένα μέτρα για λειτουργικά έξοδα” που θα φέρουν 900 εκατ. ευρώ.

Το 2013 τα έσοδα έχουν προϋπολογιστεί σε 4,77 δισ. ευρώ με τον κωδικό “Μη καθορισμένα μέτρα για λειτουργικά έξοδα” να έχει έσοδα 4,2 δισ. ευρώ και άλλα 500 εκατ. από νέες απολύσεις πέραν του 5:1.

Και το 2014 τα μη καθορισμένα μέτρα δίνουν 5,7 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή θα εισπραχθούν φέτος με τα ήδη ληφθέντα μέτρα.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και βασανιστικά. Θα απαντήσει, όμως, κανείς; Εμείς θα τα θέσουμε διότι κάποιος πρέπει να τα πει, να τα αποκαλύψει για να ξέρει ο κόσμος τι να περιμένει.

1.Τη σημαίνει μη καθορισμένα μέτρα; Είναι απλά ένα “μαξιλάρι” ή μήπως πρόκειται για κρυφά μέτρα που δεν ξέρει κανείς παρά μόνο οι κυβερνητικοί εγκέφαλοι;
2.Τι σημαίνει ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι δημόσιοι υπάλληλοι. Από που θα γίνουν απολύσεις ή μήπως θα κοπούν και οι προσλήψεις που έχουν προαναγγελθεί στο πλαίσιο του ποσοστού 5:1;
3.Γιατί το Μνημόνιο πάει μέχρι το 2014; Τριετής δεν είναι ο εναγκαλισμός με το ΔΝΤ;
4.Γιατί να βρεθούν 30 δισ. ή το 13% του ΑΕΠ; Εμείς δε θέλουμε να το μειώσουμε κάτω από το 3%; Γιατί μιλάνε εδώ για έλλειμμα ουσιαστικά 0,5%; Ή μήπως είναι μεγαλύτερο απ’ ότι σήμερα λένε, δηλαδή 13,5%-13,7%;
5.Αν η οικονομία, η αγορά, οι οικογένειες, οι επιχειρήσεις έχουν διαλυθεί με μέτρα ύψους 5,8 δισ. τι θα κάνουν όταν θα πρέπει να βρεθούν 30 δισ.;
sil
30/09/2010 10:51
Δυστηχος Κ.Λακοπουλε δεν μας λετε την αληθεια ουτε εσεις αλλα ουτε η Κυβερνηση!!
Οταν υπογραφαν το μνημονιο δεν ηξεραν τι θα συμβει?
Ναι τα γνωριζαν ολα και τωρα με προσχημα το ΔΝΤ και την Ε.Ε καταστρεφουν τις τελευταιες Ελληνικες επιχειρησεις ,τα βαζουν με τους μισθοτους για να βολευτουν οι Πολυεθνικες και τα μεγαλα τραστ που θα εχουν το μονοπωλιο!!
Τα υπολυπα ειναι για να λεμε καμια βλακεια να περναμε την ωρα μας!!
Ο Σωτηρας Γιωργος θα μας σωσει?
Το ΔΝΤ και η Ε.Ε. θελουν φτηνους εργατες και κερδη πολλα οι εταιριες τους!!
Σιγα, σιγα θα μας που να δουλευουμε τσαμπα για το εθνικο συμφερον δηλαδη για τις τσεπες τους!! ουστ Λαμογια!!
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
30/09/2010 10:43
Ακριβώς.Αλλά με καθυστέρηση πέντε μηνών γίνεται αντιληπτό το εφαρμοζόμενο πείραμα;Αυτό πρέπει έστω και τώρα νά προβάλει η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ μήπως και τό αντιληφθούν οι κυβερνώντες διότι άλλως χαθήκαμε στη κυριολεξία.
Παναγιώτου Νίκος
30/09/2010 08:58
Μα τι λες τώρα άνθρωπε μου εδώ η χώρα παρακαλάει για δανικά και εσύ θέλεις εθνικό σχεδιασμό! βλέπεις τα πράγματα αποστασιοποιημένα σαν να ζεις σε άλλη χώρα κάνοντας ελιτίστικες αναλύσεις!