ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΤΑΡΤΗ ή η πέμπτη φορά που έχουμε κυριακάτικη κυβερνητική σύσκεψη. Δεν ξέρω αν θα είναι και φαρμακερή. Ξέρω όμως πως ειπώθηκαν βαριές κουβέντες. Όχι με την έννοια ότι τσακώθηκε κανείς με κανέναν. Αλλά ότι έγιναν από τους συμμετέχοντες κάποιες αναφορές με πολύ βαριά σημασία.

«Τι Ευρώπη, τι ΔΝΤ…»

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ χάριν, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε κάποια στιγμή ότι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι ιστορικής σημασίας. «Δεν πιστεύω», συνέχισε ο υπουργός Εσωτερικών, «πως ο Γιώργος Παπανδρέου θα ήθελε να έρθει στη θέση που βρέθηκε πριν από ενάμιση αιώνα ο Χαρίλαος Τρικούπης, και να ανακοινώσει ότι η χώρα χρεοκοπεί και πάμε στο ΔΝΤ». Μια ελαφρά παγωμάρα έπεσε στην αίθουσα.

Παγκάλου αντίδρασις

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ήρθε από τον Θόδωρο Πάγκαλο. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε πως το να πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συνιστά χρεοκοπία. Και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ηπιότερα από αυτά που ζητάει το ΔΝΤ. Συμπέρασμα: η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να χάσει αν προσπαθήσει να περάσει την κρίση χωρίς σκληρή περιοριστική πολιτική. Κοινώς, το σύνθημα του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του ΄80 «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» αναδιαμορφώνεται σε «τι Ε.Ε., τι ΔΝΤ».

Το κοινοπρακτικό δάνειο

Ο ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ όμως επέμεινε. Η προσφυγή στο ΔΝΤ, επισήμανε, δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά κυρίως συμβολική σημασία. «Αν είναι έτσι», επιχειρηματολόγησε, «γιατί βγήκαμε την περασμένη Δευτέρα να πάρουμε κοινοπρακτικό δάνειο από τις αγορές; Αν πηγαίναμε στο ΔΝΤ δεν θα βρίσκαμε πολύ καλύτερο επιτόκιο από το 6,1%;» Και επ΄ αυτού, ο Ραγκούσης γύρισε προς τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου , ζητώντας την επιβεβαίωσή του.

Πράγματι, ο υπουργός Οικονομικών συμφώνησε. Η Ελλάδα βγήκε να δανειστεί στις αγορές για εθνικούς λόγους. Για να φανεί δηλαδή πως είμαστε αυτεξούσια χώρα και δεν έχουμε περιέλθει στην επιτήρηση ενός διεθνούς οργανισμού. Δεν κυνηγούσε το ΔΝΤ τον Ταγίπ Ερντογάν να τον δανείσει κι αυτός δεν δεχόταν;

ΚΑΠΟΥ ΕΚΕΙ ολοκληρώθηκε η συζήτηση. Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν παρενέβη. Ο Γιώργος Παπανδρέου άκουσε αυτό το μέρος της συζήτησης χωρίς να πάρει θέση. Προφανώς, είχε ήδη στο μυαλό του την ομιλία της Τρίτης.