Ομιλείτε ελληνικά;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2010 07:00 |

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ξένη γλώσσα που ακούω κάθε φορά που πατάω το κουμπάκι της τηλεόρασης, μπορεί να μου την μεταφράσει κάποιος καλός άνθρωπος; Μπορεί κάποιος να μου αποκρυπτογραφήσει αυτόν τον μυστηριώδη κώδικα Ντα Βίντσι, μπας και συνεννοηθούμε στοιχειωδώς;

Δεν ζητάω διερμηνέα από αγγλικά σε ελληνικά. Από γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά σε ελληνικά. Ζητάω διερμηνέα από ελληνικά σε ελληνικά. Να καταλάβω πέντε βασικά πραγματάκια. Να μην τρώω τις ελληνικούρες σαν χαστούκια απανωτά. Να μη μου περνάει απ΄ το μυαλό ότι μιλάνε απταίστως τη σανσκριτική διάλεκτο.

Σταχυολογώ μερικά μαργαριτάρια που δίνουν και παίρνουν όταν οι παρουσιαστές, συντονιστές, πανελίστες, συνάδελφοι δημοσιογράφοι και λοιποί συμπαθείς κλάδοι βρίσκονται στο τσακίρ κέφι:

1. Για τα επίθετα που τελειώνουν σε «ηςης-ες» τους επιφυλάσσω μια τεράστια έκπληξη: ΚΛΙΝΟΝΤΑΙ!!! Λέμε «ο διεθνής Τύπος, η διεθνής κατακραυγή, το διεθνές αντίκτυπο». Δεν λέμε «αυτό είναι πολύ ευγενής παιδί», «τα άτομα αυτά είναι πολύ προσηνής». Ή μάλλον, όταν το λέμε, ετοιμαζόμαστε μετά να θρηνήσουμε θύματα.

2. Επίσης κλίνονται τα «ων-ουσα-ον». «Με τον υπάρχων νόμο»;

Ναι, το άκουσα κι αυτό. «Τρία άτομα ήταν απών». Ναι, το άκουσα και είμαι ακόμα ζωντανή.

3. Αντιθέτως ΔΕΝ κλίνονται τα επώνυμα. Η Γεννηματά της Γεννηματάς, η Καρέζη της Καρέζης; Όταν ακούω- κατά κόρον- εκείνο το «της Ακρίτας», μια σκοτοδίνη μου ΄ρχεται, χάνω τον κόσμο! Αφήστε τα ήσυχα, ρε παιδιά! Τα καημένα τα επώνυμα δεν ενοχλούν κανέναν. Όπως τα ακουμπάς στη γωνίτσα τους στην ονομαστική, έτσι μένουν και στη γενική. Δεν κόβουν βόλτες πέρα δώθε! 4. Κάποιος είναι ανώτερος από τον άλλον.

Ποτέ, μα ποτέ- σε ό,τι θέλετε να σας ορκιστώ- δεν είναι ΠΙΟ ανώτερος από τον άλλον. Η σύγκριση εμπεριέχεται ήδη στη λέξη, δεν χρειάζεται το φρικαλέο κερασάκι στην τούρτα. Πιο ανώτερος, πιο κατώτερος, πιο χειρότερος, πιο καλύτερος; Αμολάμε τις λέξεις όπου και όπως γουστάρουμε; Αυτός ο πλεονασμός του «πιο» παραπέμπει στην παροιμία «τώρα που βρήκαμε πιπέρι, βάλε και στα λάχανα»!

5. Όταν δίνουν σε κάποιον να υπογράψει ένα χαρτί, του λέμε «υπόγραψε εδώ». Όχι «υπέγραψε εδώ». «Ανέφερέ μου ακριβώς τι άκουσες», «μετέφερέ του τους χαιρετισμούς μου»! Να θυμηθούμε λίγο τα ελληνικούλια που μαθαίναμε- μαζί με την κρεμάλα που παίζαμε- τις ατελείωτες ώρες στο σχολείο;

Να θυμηθούμε λίγο τη διατήρηση εσωτερικής αύξησης στον τύπο της προστακτικής;

6. Ο Οκτώβριος δεν έχει «μι», που να χτυπιέσαι κάτω. Δεν είναι ΟκτώΜβριος- κι ας επιμένουν οι πολιτικοί μας σε προεκλογικές περιόδους. Ο Οκτώβριος δεν είναι Οκτώμβριος και δεν προτίθεται να γίνει στο άμεσο μέλλον.

7. «Να αναπαράγω» ή «να αναπαραγάγω»; Εδώ «σου βάζω δύσκολα μα σκέψου πόσα πέρασα, σου βάζω δύσκολα κι ας παίζω με τα νεύρα σου». Αυτό όντως είναι ζόρικο. Το κόλπο, απλό: Λέμε «να αναπαράγω» για κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε πολλές φορές. «Να αναπαραγάγω» για κάτι που σκοπεύουμε να κάνουμε άπαξ. Αν το θυμόμαστε αυτό, μπορεί να το σκαπουλάρουμε το λαθάκι!

8. Είναι προ Χριστού αλλά δεν είναι μετά Χριστού: μετά Χριστόν. Μετά ΤΟΝ Χριστόν- πόσο πιο λιανά να στο κάνω, χαρά μου;

9. Δεν είναι πεdε, είναι πέντε: πεν-τε!!! 10. Ο τύπος είναι αθυρόστομος, δεν είναι ανθηρόστομος. Δεν μιλάει δηλαδή και βγαίνουν γλαδιόλες απ΄ το στόμα του. Η δικτατορία δεν είναι δικταΚτορία! Δεν αποθανατίζω: απαθανατίζω! Δεν κάνω σφιγγομέτρηση. Κάνω σφυγμομέτρηση.

Και πάει λέγοντας... Το εν δέκατον έγραψα απ΄ όσα είχα στο μυαλό μου. Εύχομαι εγκαρδίως, σε κάθε ευγενής αναγνώστη, να περάσει όμορφα στον υπάρχοντα Σαββατοκύριακο! Χαίρεσθε!

ΥΓ: Καλή σου ώρα Μποστ, τα είπες όλα!!! «Η ρομβία αφιχθέντος και σταθέντος στη γωνιά, μελωδίαι ήτο φέρων ευφρανθείς η γειτονιά»!

26
κοντοποδη μαρία
06/08/2010 01:39
Έχω πέσει κάτω κι έχω λιώσει απο τον κλαυσίγελω. Απο τη μιά διαβάζονας το άρθρο σας (που να αγιάσει το πληκτρολόγιό σας και ποντίκι να μη σας ρετάρει κυρία μου) κι απο την άλλη διαβάζοντας τα άσχετα ρατσιστοεθνικιστικοηλίθια σχόλια της τιμημένης Ελληναριάς ένα χίντι αποκάτω. Τι να πω πια, τέτοια αυτογνωσία ο κόσμος "που μας ακούνε, κύριε Αυτιά μου";! Δε μπορώ θυμήθηκα εκείνη τη γελοιογραφία του Μποστ όπου βγαίνει ένας νέος ερωτοχτυπηθείς με μια κιθάρακαι τραγουδάει κάτω απο ένα μπαλκόνι και η ωραία του αποκρίνεται αγέρωχη: "Άδικα το παίζεις το όργανόν σου, μ''έχουνε πληροφορήσει δια το ποιόν σου, είσαι μέθυσσος και ψεύτης, είσαι γυναικάς και κλέφτης... και υποκριτής!" Εγώ πουέχω μεγαλώσει με τα κείμενά σας απο εποχής ταχυδρόμου (είμαι μια τρελή τρελή σαραντάρα) ένα έχω να πω: Keep walking!
Tina Karra
14/03/2010 22:15
Κυρία Ακρίτα, επαρκές το άρθρο σας. Ωστόσο (και όπως έχει ήδη επισημανθεί σε σχόλιο αναγνώστη του εν λόγω άρθρου) ο σωστός τύπος είναι Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ και όχι ΤΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ. Ευχαριστώ.
ΜΑΡΙΑ ΞΕΝΟΥ 19/01/2010
19/01/2010 11:00
ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΑ
ΤΑ ΘΗΛ.ΕΠΙΘΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ
πχ ΕΛΕΝΑ ΤΟΥ Λ. ΑΚΡΙΤΑ
ΟΜΟΙΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΣ.ΕΠΙΘΕΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ
πχ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ , ΝΙΚΟΛΑΟΥ κτλ ΔΕΝ ΚΛΙΝΟΝΤΑΙ.
ΚΛΙΝΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΑΡΣ . ΕΠΙΘΕΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ πχ ο κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ του κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Theano
18/01/2010 16:45
Και καλά ο ΟκτώΜβρης.....ο ΣεΜτέβρης τι σας λέει ??? Ναι το έχω ακούσει !!!!
SPYROS
18/01/2010 15:31
ΩΣΤΕ Κα ΑΚΡΙΤΑ ΜΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΟΜΙΛΟΥΝ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ? ΕΝΩ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ, ΟΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΙ, ΟΙ ΣΟΜΑΛΟΙ, ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΕΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ''ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ'' (ΟΙ ΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ) ΤΑ ΟΜΙΛΟΥΝ ΤΟΣΟ ΤΕΛΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ''ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ''! ΑΚΟΥΩ ΠΕΡΙΕΡΓΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ... ΜΗΠΩΣ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΜΑΙ ΓΙΑΤΡΕ ΜΟΥ?
Έλλη
18/01/2010 01:33
Έχετε απόλυτο δίκιο κα. Ακρίτα. Θα προσθέσω και εγώ 2 "μαργαριτάρια" που μου κάθονται στο λαιμό κάθε φορά: - ο συγγραφέας που προφέρεται συ-γκ-ραφέας (ιδίως μία κυρία που κάνει τα πολιτιστικά ρεπορτάζ του mega με συγχίζει κάθε φορά - αναρωτιέμαι, τη συγγνώμη, την προφέρει συ-γκ-νώμη;) - αυτή η άμοιρη κατάληξη των ρημάτων -3ου ενικού/2ου πληθυντικού αι ή -ε! Σπάνια πια να χρησιμοποιείται σωστα, ακόμα και σε ταμπέλες (πχ. απαγορεύετε το κάπνισμα!) Τόσο δύσκολο είνα πιαι; Το ερώτημα όμως είναι, τι φταίει και μιλάμε τόσο κακά ελληνικά; Γιατί δεν είναι αποτελεσματικό το σχολείο; Τι πρέπει να αλλάξει;
Χαράλαμπος Κοτρογιάννης
18/01/2010 00:19
Πολύ καλό το άρθρο σας κ. Ακρίτα, είναι αναγκαίες και απαραίτητες τέτοιες αναλαμπές στην καθημερινή μας μονότονη "Ενημέρωση", αν και ο κατήφορος για την Ελληνική γλώσσα έχει την κορυφή του πολύ μα πάρα πολύ παλιά και το μέλλον είναι δυσοίωνο, δυστυχώς. Πλην όμως μια μικρή διόρθωση δεν λέμε "ΤΟ διεθνές αντίκτυπο" λέμε "Ο διεθνής αντίκτυπος". Φιλικά, Χαράλαμπος
ΣΒ
17/01/2010 23:07
http://sarantakos.wordpress.com/2010/01/16/akrita
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
17/01/2010 20:41
SYGXARHTHRIA, ELENA. THAVMASIO ARTHRO!
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΟΧΙ ΕΕΕ???
17/01/2010 20:30
ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΡΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΔΕΝ ΣΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ΕΕΕ ΠΟΥ ΑΛΛΑ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ?? ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΡΕΣ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝ..... ΤΙ ΣΟΙ "ΕΛΛΗΝΕΣ" ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ ΡΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ??
Α.Α.
17/01/2010 19:46
ΠΑΛΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΑΣ ΦΤΑΙΝΕ ;;; ΟΙ ΑΤΙΜΟΙ ΟΙ Η/Υ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ !!!
youlia olopmlava
17/01/2010 15:32
pes''ta xrysostomh akrita! agnes nixon ths elladws!!!!
Θωμάς Ε. Μαρής
17/01/2010 13:36
Αγαπητή κ. Ακρίτα.

Δεν νομίζω ότι το θέμα σας έχει μεγάλο πρακτικό αντίκρυσμα. Σε λίγο περίπου 150.000 νέοι έλληνες θα ομιλούν την ελληνική καταπώς τους ....αρέσει. Συνεπώς φτού και απο την αρχή. Πολλή δουλειά για τον κ. Μπαμπινώτη να εκπαιδεύει γλωσσικά καραβιές αλλοδαπών μεταναστών......

Γνώμη μου είναι πως εάν επιβιώσει η ελληνική γλώσσα μετά την σφοδρή επίθεση που δέχεται αδιάλειπτα απο το 1980 και μετά (λόγω κοντόφθαλμου αριστερόστροφου κομπλεξισμού και μικροπολιτικής σκοπιμότητας) θα έχουμε πετύχει κάτι ανάλογο με την επιβίωση του γένους μετά απο 400 χρόνια σκλαβιάς.

(τότε όμως υπήρχε το.. κρυφό σχολείο....)

Α! ξέχασα! οι νεο -διαφωτιστές, αμφιβητούν την ίδια του την ύπαρξη......!
Lefteriotis Andreas
17/01/2010 12:41
Epitelous Ka AKRITA kapios vrethike na ekthesi to anaferomeno thema t''opio den periorizete mono s''auto !
Tha mou epitrepsete n''anafero kai merika paradigmata prosopika t''opia periorizonte sto thema an '''' omilite ellinika'''' !
Paraxeneftikan sygenis kai mi otan me akousan na omilo(mono) ellinika meta apo pentaeti diamoni mou s''to exoteriko!
Perimenane oloi tous na m''akoun na ta gallopio opos to megiston ton ellinon pou ergazonte "h spoudazoun "h sychnotaxidevoun sto exoteriko ( kalitechnes kai mi ) ! Gynonte gelioi me tous gallismous tous "h agglismous tous se kathe frassi tous... ''''h
''''oh yes'''' '''' you know '''' ''''h '''' oh la la ! '''' '''' oh oui ! '''' kai alla polla
.... Ena apo ta paradigmata pou pareminan stin mnimi mou gia panta einai otan imoun akoma stin ellada kai mathena t''agglika ... taxideva me to karavi otan rotisa enan nearo o opios mou edose tin entiposi pou omilouse ta anglika '''' farsi '''' ...
Periergos os mathitis tis glosas ... ton rotisa posa chronia chriastike gia na katechi tin glosa toso kala !
- Taxideva you know kai tin kopanisa stin Ameriki you know
kai m''epiasan you know kai m''estilan pisso sto Ellada you know !
Ah emines pola chronia pistevo stin Ameriki? !
- Ochi you know dyo mines you know !
AYTOI EIMASTE LIPON OI ELLINES !
AS stamatisoume tis adies lipon kai an zoume s''to exoteriko ''''h spoudazoume kapou alou apo to patrio choma otan milame ti glosa mas i profora mas den echi to idio chroma opote aytous pou theloume na entiposiasoume tha ginoume antiliftoi !

EIPA !

P.S
Sygnomi gia to latiniko alphavitario ... den grapho etsi apo ZNOBISMO ... ala den echo elliniko pliktro !

SM
17/01/2010 03:46
Μαλιστα... Πως το λέμε? Πάμε κατά διαόλου η πάμε στο διάολο?
Βάγγος
17/01/2010 02:01
"Μελωδίας μας παράγει εφρανθείς η γειτονιά ..." Κατά τα άλλα, πολύ ωραία, κυρία μου.
ANDREAS
17/01/2010 00:53
Ena apo ta polla ''''epitevgmata '''' ki, avto tis ETHNOSWTHRIOU ''''ALLAGHS'''' SAS
Mia Mama
16/01/2010 23:20
Congratulations Ms. Akrita, Today''s article is incredibly necessary to all of us. Although I am not able to write in Greek characters today, I have a feeling that you will not need a translator in order to understand this message. All the very best!
translator
16/01/2010 22:07
Αμ το "ανεξαρτήτου ποσού, ορίου ηλικίας, φύλου" κλπ! Ποιο είναι το ανεξάρτητο φύλο; Ζήτω η ανεξαρτησία! Πείτε επίσης, σας ικετεύω, και για το δυστυχές εκείνο "άμεσα" - όπως π.χ. στο "να κοινοποιηθούν άμεσα τα ονόματα των επιτυχόντων", ή "η κυβέρνηση θα στείλει άμεσα το επίδομα" αντί για το σωστό "αμέσως", "επειγόντως" κλπ. Είναι μήπως κατάλοιπο της μεταπολίτευσης, όταν υπήρχε η τάση κυρίως στην Αριστερά (σόρρυ!) να αντικατασταθίστανται τα ύποπτα για λόγια, άρα αστική διαπίστευση επιρρ. σε -ως με τα γνήσια λαϊκά σε -α; Θυμάμαι σε πανεπιστημιακές συνελεύσεις το φρικτό εκείνο "σαφά" (άνευ πλάκας).
ZAM
16/01/2010 22:04
Πολύ καλο
Βασίλης Καπόνης
16/01/2010 21:06
Εξαιρετικό.
Πραγματικά τα ελληνικά μας χειροτερεύουν και πάνε. Για να μην αναφερθώ στο επίπεδο εκφοράς και προφοράς του λόγου.
H KATINA !
16/01/2010 20:28
KAI TORA TI KANOYME KATINA ? TA ELLHNIKA TOYS ELIPAN? TA AGGLIKA STIS THLEORASIS KAI EFIMERIDES, PROI MESIMERI KAI BRADI....DEN SAS PIRAZOYN ? KAI H XENOFOVIA TOYS ....EINAI GIA GELIA ! EEE....POS THA POULISETE MOURI AN DEN PETAXETE KAI KANENA, AGGLIKO-GALIKO-GERMANIKO OUFO ? H ELLADA THS MOURIS KAI PANGNOSIAS POTE DEN PETHENI ! ( OXI., EUKOLIA MOY EINAI NA GRAFW ETSI ... OXI NA POULISO MOURI. POS NA TO KANOYME DILADI...OLA DIKASAS ?)
Dimitra
16/01/2010 19:52
"Να θυμηθούμε λίγο τη διατήρηση εσωτερικής αύξησης στον τύπο της προστακτικής;" Να θυμηθούμε μάλλον την κατάργηση της εσωτερικής αύξησης στην προστακτική;
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ
16/01/2010 15:41
ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΩΜΕΝΑ ( ΔΗΛΑΔΗ ΑΜΦΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ - ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ - ΤΟ ΑΚΟΥΣΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ) . ΓΛΥΚΙΑ ΜΟΥ ΕΛΕΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕ Μ΄ΑΡΕΣΕΙΣ ΠΟΛΥ
μια άλλη άποψη
16/01/2010 14:19
μια ερώτηση -λέμε όσον αφορά στην ή όσον αφορά την?το πρώτο ακούγεται αρκετά συχνά στην τηλεόραση τελευταία.
Παναγιώτης Ιωνάς
16/01/2010 11:01
Πολύ ωραία και σωστά όσα λέτε κα Ακρίτα και δυστυχώς τα λάθη δεν περιορίζονται στην τηλεόραση, αλλά πληθαίνουν ολοένα και στον τύπο. Ως προς την προστακτική όμως το θέμα δεν είναι τόσο απλό. μόλις εχθές έτυχε να διαβάσω σχετική συζήτηση στο μπλογκ του Σαραντάκου που ξεκίνησε με την αναφορά σε διαφήμιση που παίζεται τελευταία στην τηλεόραση στην οποία χρησιμοποιείται ο τύπος "διέκοψέ την". Παραθέτω το σχετικό λινκ: http://sarantakos.wordpress.com/ Τελικά, όμως, δεν κατάλαβα, από το άρθρο σας, τι υποστηρίζετε, να διατηρείται η εσωτερική αύξηση στον τύπο της προστακτικής ή όχι;