«ΟΤΑΝ ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ άσχημα τα πράγματα, προσθέτεις στη δυστυχία του κόσμου», έλεγε ο Αλμπέρ Καμί και μας το θύμισε ένας υποψήφιος του ΠΑΜΜΕ. Ξέχασε όμως μια άλλη ρήση του Γάλλου νομπελίστα: «Όταν θα είμαστε όλοι ένοχοι, τότε θα έχουμε γνήσια δημοκρατία…».

Όλοι ένοχοι ή έστω συνένοχοι αισθανόμαστε αυτές τις ημέρες με τόσα εκατομμύρια ευρώ που περνάνε τρέχοντας μπροστά από τις οθόνες μας, προς πάσα κατεύθυνση. Και δεν είναι μόνο τα εκατομμύρια της Siemens και των άλλων σκανδάλων που εκτυλίσσονται σε αυτήν τη χώρα- πρωταθλήτρια της διαφθοράς αλλά και τα όσα πληρώνουμε λόγω της απραξίας μας. Στην εκπομπή του Παύλου Τσίμα παρακολουθήσαμε τα πρόστιμα να παρελαύνουν και μάθαμε ότι είμαστε και αλλού champions. Πληρώσαμε τα περισσότερα χρήματα σε πρόστιμα στην Ε.Ε. τα τελευταία 10 χρόνια:

1.104.000.000 ευρώ – ήτοι 100 ευρώ ο καθένας μας κάθε χρόνο για όσα έπρεπε να έχουν γίνει και δεν έγιναν.

Κάπου εκεί ανάμεσα σε κουβέντες για χωματερές και ηλεκτρονικά φρουτάκια, η συζήτηση έφθασε και στην ανάγκη των χιλιάδων μουσουλμάνων μεταναστών να έχουν τζαμί να προσεύχονται. Η Νίκη Τζαβέλλα όμως είχε τις αντιρρήσεις της: «Για να γίνει τζαμί εδώ, πρέπει να φτιαχθεί εκκλησία στο Αφγανιστάν». Προφανώς σε εκείνη ο «Ξένος» του Καμί δεν είπε τίποτα.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης πάλι είχε άλλες ανησυχίες. Θέλοντας να τονίσει την αθωότητα του Αριστοτέλη Παυλίδη τον συνέκρινε με τις «μάγισσες του Σάλεμ». Η σύνδεση του πρώην υπουργού Αιγαίου με την Τουμπίτα από τις Αντίλλες και την υστερία των Πουριτανών στα τέλη του 17ου αιώνα στη Μασαχουσέτη, μας εντυπωσίασε. Το ερώτημά του όμως μας έδωσε το τελειωτικό χτύπημα: «Κάθε φορά που κάποιος καταγγέλλει έναν πολιτικό πρέπει να το ψάχνουμε; Πρέπει να τον στέλνουμε βορά στα σκυλιά;». Ούτως ή άλλως, ψάχνουμε- δεν ψάχνουμε, όλους τους αθωώνετε στη Βουλή…

Μέσα σε αυτήν τη μαυρίλα, ας είναι καλά ο υπουργός Υγείας που μας έκανε να ευθυμήσουμε λίγο. «Την 1η Ιουλίου θα αποδείξουμε ότι είμαστε σοβαρή χώρα», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ψάχναμε να βρούμε από πού θα έρθει ξαφνικά η κάθαρση. «Αρχίζει η απαγόρευση του τσιγάρου», διευκρίνισε και μας θύμισε την αγωνία των καπνιστών για το τι θα κάνουν στις «μπαμπ». Όπου «μπαμπ», σύμφωνα με δήλωση του Γιώργου Καρατζαφέρη, είναι «τα μαγαζιά που ανοίγουν εκεί που κλείνουν τα εργοστάσια». Μάλλον στις παμπ αναφερόταν- αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το τι ακριβώς εννοεί ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ… Σοβαρεύουν τα πράγματα καθώς πλησιάζει η Κυριακή. Αλμπέρ, έχεις καμιά ιδέα; «Ας αφανιστούμε προβάλλοντας αντίσταση… Κι αν το μηδέν είναι η μοίρα μας, ας μην το κάνουμε να είναι δίκαιο…».