Οι αφέντες…

… του κόσμου που συναντώνται στο Νταβός σίγουρα αυτήν τη φορά έχουν πολλά στο μυαλό τους. Κάποιους από αυτούς, μάλιστα, η κρίση τους έκανε πολύ διστακτικούς κι αποφάσισαν να πάνε μόλις την τελευταία στιγμή.

Να υποθέσουμε…

… ότι θα συζητήσουν για τους αμαρτωλούς τραπεζίτες και τη ζημιά που η πλεονεξία τους προκάλεσε στον κόσμο; Να υποθέσουμε ότι θα συζητήσουν πώς θα γλιτώσουν αυτόν τον κόσμο από τα νύχια των τραπεζιτών ή πώς θα προστατέψουν τους φτωχούς από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης; Λάθος. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα από αυτά. Ο τίτλος που έχουν δώσει αυτοί οι ηγέτες στην ετήσια συνάντησή τους τα λέει όλα: «Η διαμόρφωση του κόσμου μετά την κρίση»- μια διαμόρφωση που θα φροντίσουν να εξυπηρετεί τα δικά τους συμφέροντα την επόμενη μέρα μετά την κρίση. Πολλοί από αυτούς τους ηγέτες του κόσμου των επιχειρήσεων θα φτάσουν στο Νταβός με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα, θα εγκατασταθούν σε πανάκριβα ξενοδοχεία και θα φάνε και θα πιουν σαν Ρωμαίοι αυτοκράτορες. Το συνολικό κόστος αυτών των εκδηλώσεων, όπως έχει υπολογίσει ο Βρετανός δημοσιογράφος Βίνσεντ Μπράουν, θα έφτανε για να ζήσουν άλλο έναν χρόνο μερικά εκατομμύρια παιδιά της Αφρικής. Βέβαια, κάποιοι από αυτούς τους μεγιστάνες θα στενοχωρηθούν που δεν θα μπορέσουν να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους με τον Αμερικανό τραπεζίτη Τζον Τέιν στο χιονισμένο ελβετικό τοπίο. Όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσει από τη Νέα Υόρκη με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, αλλά απολύθηκε την προηγούμενη μέρα. Τα νέα αφεντικά που εξαγόρασαν τη χρεοκοπημένη τράπεζά του Μerrill Lynch βρήκαν υπερβολική την απαίτηση του τραπεζίτη για μπόνους 30 εκατομμυρίων δολαρίων και πανάκριβη τη λεκάνη τουαλέτας που είχε βάλει στο γραφείο του (αξίας 35.000

δολαρίων).

Αν ήταν…

… αυτοί οι ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου του πλανήτη μονάχα να πιουν μερικά ποτά και να κάνουν σκι στις ελβετικές πλαγιές, δεν θα μας πείραζε καθόλου. Όμως, σε αυτή τη σύναξη οι πλουσιότεροι του κόσμου πηγαίνουν για να τον διαμορφώσουν ανάλογα με τα συμφέροντά τους μόλις περάσει η μπόρα, με τη συνέργεια και τη συνενοχή των πολιτικών αντιπροσώπων των λαών που θα βρίσκονται στο ακροατήριό τους. Δεν θα πουν για αύξηση της φορολογίας ώστε να πληρώσουν αυτή την κρίση οι πλούσιοι που την προκάλεσαν με την πλεονεξία τους. Θα πουν για περιορισμό των ελλειμμάτων και για μείωση των δημοσίων δαπανών- με άλλα λόγια, δηλαδή, θα ζητήσουν να πληρώσουν την κρίση οι νέοι, οι άνεργοι, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, με περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στην υγεία και στην παιδεία. Δεν θα πουν για αύξηση της φορολογίας σε εκείνους που κερδίζουν τα περισσότερα, επειδή «κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία».

Και η αυτοκτονία…,

… είναι το μοναδικό «προνόμιο» που αυτοί οι ηγέτες του κόσμου έχουν εκχωρήσει μόνιμα και αποκλειστικά στον λαό.