Πού μπαίνει το όριο στην κωμικοτραγική «πολιτιστική επανάσταση» των απολίτιστων;

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/12/2008 13:08 |Τα γεγονότα των δύο τελευταίων εβδομάδων μάς έχουν προβληματίσει βαθιά. Κρατικοί λειτουργοί και αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί μοιάζουν ανίκανοι να αντιδράσουν στην έμπρακτη αμφισβήτηση βασικών θεσμών και κανόνων της δημοκρατίας, από ομάδες ανθρώπων οι οποίοι, με αφετηρία ένα τραγικό γεγονός, επιτίθενται με τυφλή βία στα δικαιώματα των πολιτών και στις αρχές της κοινής μας ζωής. Την κοινοτοπία των κούφιων συνθημάτων και της ξύλινης γλώσσας τών εκ του ασφαλούς αντιεξουσιαστών, ανταγωνίζεται σε υπερβολή μονάχα η προτροπή κάποιων ενοχικών μεσηλίκων να «αφουγκραστούμε τα μηνύματα» της ανομίας, τα οποία τάχα περιέχουν περισπούδαστες και τολμηρές απόψεις για τα προβλήματα του τόπου, την οποία εμείς, οι αμέτοχοι στο «κίνημα», δεν αντιλαμβανόμαστε.

Αυτά είναι λίγο- πολύ γνωστά. Θέλουμε όμως σήμερα να σχολιάσουμε ειδικότερα τη βίαιη διακοπή της πρεμιέρας της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και άλλες αντίστοιχες αυτοαποκαλούμενες «παρεμβάσεις», που την ακολούθησαν, με αποτέλεσμα τη ματαίωση πολλών θεατρικών παραστάσεων. Με μια έννοια, τα γεγονότα αυτά υστερούν σε σημασία των όσων προηγήθηκαν, δεν είναι παρά η φαρσική εκδοχή των κατά πολύ τραγικότερων καταστροφών, σε σπίτια, σχολεία, πανεπιστήμια, γραφεία και μαγαζιά Ελλήνων πολιτών. Από μια άλλη όμως άποψη είναι αποκαλυπτικά, καθώς αναδεικνύουν μια βασική διάσταση του τι συμβαίνει αυτό τον καιρό στην πατρίδα μας, αμφισβητώντας ανενδοίαστα την ουσία της ίδιας της δημοκρατίας, με την επίθεση στην καρδιά της, που είναι η ελευθερία της σκέψης, του λόγου και της έκφρασης, που αντιπροσωπεύει η τέχνη.

Αν εμείς οι άνθρωποί της ανεχόμαστε αγόγγυστα την κάθε ομάδα «επαναστατημένων» νεαρών να μαγαρίζει ανενόχλητη την Ακρόπολη ή να διακόπτει μια θεατρική παράσταση βρίζοντας το κοινό και γράφοντας με σπρέι στο καινούργιο, καθαρό φουαγιέ του Εθνικού το ναζιστικής υφής σύνθημα «σκατά στους κουλτουριάρηδες» (!) τι μας λέει ότι δεν θα δούμε μεθαύριο τους ίδιους ή άλλους να καίνε βιβλία ή να επιχειρούν να ορίσουν το τι θα λέμε και τι θα σκεφτόμαστε; Πού μπαίνει το όριο σε αυτή την κωμικοτραγική «πολιτιστική επανάσταση» των απολίτιστων; (Παρεμπιπτόντως, τους οργισμένους νεαρούς τούς προσέβαλλαν αποκλειστικά οι θεατρικές παραστάσεις ποιότητας, που παίζονται στα αφύλακτα, ταλαίπωρα θέατρά μας. Ούτε στα μπουζουκτσήδικα με τους μπράβους τους προσπάθησαν να «παρέμβουν» ούτε στα ποδοσφαιρικά ματς, προφανώς επειδή αυτά είναι υπεράνω κάθε υποψίας «κουλτούρας»).

Η ευθύνη όμως δεν ανήκει μόνο στους αυτουργούς αλλά και στους καθ΄ ύλην αρμοδίους, όσους δηλαδή χρεώνονται με πρωταγωνιστικούς ρόλους στην πολιτιστική μας ζωή. Και βέβαια, μπορεί μερικοί από τους καλλιτέχνες που αποφάσισαν να υποκύψουν στη βία και να διακόψουν τις παραστάσεις τους, προδίδοντας το κοινό τους, να κινήθηκαν από τον φόβο του όχλου, οπότε, την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιούντες, υποκρίθηκαν ότι «συμπαρίστανται». Κι αυτό είναι εν μέρει κατανοητό- αλλά φτάνει, ώς εδώ. Ίσως κάποιοι άλλοι πάλι να συμφωνούν με τους βιαίως διακόψαντες. Δικαίωμά τους- στην ιδιωτική τους ζωή. Αλλά η τέχνη είναι λειτούργημα, που περιλαμβάνει στον κώδικα τιμής του την προάσπιση της ελευθερίας της έκφρασης.

Κι όμως, δεν ακούσαμε κανέναν από τους γενικώς και αορίστως περί δημοκρατίας κοπτόμενους σχετικούς επαγγελματικούς φορείς να διαμαρτύρεται για το αίσχος της βίας που συνιστούν οι «παρεμβάσεις». Και σε κάθε περίπτωση, καλλιτεχνικοί διευθυντές εθνικών σκηνών ή άλλοι, λιγότερο ή περισσότερο πλουσιοπάροχα επιχορηγούμενοι από τους φόρους μας, χορογράφοι, σκηνοθέτες και ηθοποιοί, ας θυμηθούν ότι είναι υπόλογοι και στους νόμους της τέχνης αλλά και του κοινωνικού μας συμβολαίου, που επιτάσσουν μεγαλύτερο σεβασμό στο κοινό αίσθημα, δηλαδή σε όσους, καλλιτέχνες ή μη, πιστεύουν στη δημοκρατία και τηρούν τους κανόνες της.

30
as eon
11/01/2009 18:07
Οι κύριοι Απόστολος Δοξιάδης, Τάκης Θεοδωρόπουλος και Πέτρος Μάρκαρης μου θύμισαν το εξής: "Το δικαίωμά σας να μιλάςτεδεν περιλαμβάνει και υποχρέωσή μας να σας πάρουμε στα σοβαρά". HUBERT HUMPHREY

http://smnds.blogspot.com/2009/01/188.html
ρ.τ
27/12/2008 10:09
Είναι ellada γιατί κάποιοι ούτε να διαβάζουν ξέρουν, ούτε να συζητάνε ξέρουν. Αδιαλλαξία, ξερολίαση, υβρεολογία και υπεροψία, είναι τα χαρακτηριστικά των περισσότερων ellinwn. Αντίδραση, μαυρίλα και φανατισμός. Μου κάνει εντύπωση που βγήκαν και αντιδράσανε κάποιοι για την διακοπή ή τις παρεμβάσεις. Μα δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ύπνωσή τους είναι τόσο βαθιά που μόνο με διακοπές και παρεμβάσεις μπορεί να διαταραχτεί; Δεν μπορούν να καταλάβουν ότι, με την αντίδρασή τους απέναντι σις παρεμβάσεις, υπερασπίζονται τους μηχανισμούς παραπλάνησης, αποπροσανατολισμού και προπαγάνδας; Ή αφού δεν μπορούν να καταλάβουν, άμεσα, γιατί δεν προσπαθούν να σκεφτούν πάνω σε όλα αυτά; Να σκεφτούν όχι με όρους πρετεντέρη, σόμπολου και ευαγγελάτου. Αλλά με όρους αμφισβήτησης των δεδομένων καταστάσεων. Το πιο τρομακτικό , βέβαια,είναι όταν κάποιοι άνθρωποι έχουν εσωτερικεύσει τόσο πολύ την προπαγανδα που δεν μπορούν να αυτοστοχαστούν πάνω σε όσα λένε και όσα πράττουν. Κάτι σαν ζόμπυ δηλαδή. Νοητικά ζόμπυ.
Aναστασία Σ
27/12/2008 07:56
Δεν γίνεται, πρέπει να το έχετε ήδη αντιληφθεί, να καθοδηγήσετε πνευματικά και ηθικά αυτή τη γενιά των απελπισμένων παιδιών. Έχετε χάσει την πειθώ, το ηθικό έρεισμα, τα αυγά και τα πασχάλια. Δεν προκάνατε. Όταν αυτούς τους συνέθλιβαν άθλια σχολεία και ο "πολιτισμός" της οθόνης, εσείς ήσασταν στην Καπούη της τέχνης σας και αδιαφορούσατε για όσους δεν μπορούσαν να είναι πελάτες σας ή οπαδοί σας. Τους "κάψατε τα βιβλία" και τους κατηγορείτε για αγράμματους.
Χρήστος Χ.
27/12/2008 02:11
. Η βία εύκολα νομιμοποιείται , όταν προέρχεται από το επίσημο , το οργανωμένο και μυαλωμένο κράτος , χωρίς μάλιστα να ενοχλεί τους αγανακτισμένους πολίτες αλλά είναι απαράδεκτη όταν προέρχεται από οργισμένους νέους , που από τη φύση τους είναι αυθόρμητοι, ανυποψίαστοι, αν θέλετε μερικές φορές καθοδηγούμενοι σε αλόγιστες δράσεις . Μήπως γιατί η επίσημη κρατική βία εξυπηρετεί και προστατεύει τα συμφέροντα των βολεμένων φιλήσυχων πολιτών, που αγανακτούν, όταν βλέπουν αυτή να εκδηλώνεται από ανθρώπους, που αγωνιούν για τη δική τους ζωή, που τους εξοργίζει η χλιδή γύρω τους από ανθρώπους που δεν εργάστηκαν ποτέ, που τους αηδιάζει η διαφθορά και η κατάπτωση αξιών από τους πολιτικούς , που βλέπουν να κυβερνώνται από μια στυγνή ολιγαρχία του πλούτου με την επίκληση της Δημοκρατίας; Πως αλήθεια περιμένουμε να αντιδράσει ένας εξοργισμένος νέος; Ποιος τον ακούει , όταν δεν κάψει , δε ρημάξει, δε δείξει παραβατική συμπεριφορά; Η μονομερής καταδίκη της βίας είναι υποκριτική , όταν προέρχεται απ’ αυτούς που κλείνουν τα μάτια , όταν αυτή ασκείται για την εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων με την επίκληση της λειτουργίας της Δημοκρατίας. Όταν η Δημοκρατία είναι αυθεντική η βία είναι αχρείαστη και καταδικάζεται απ’ όλους. Όταν είναι άρρωστη και χρησιμοποιείται από κάποιους για τα δικά τους μόνο συμφέροντα, τότε από μόνη της γεννά τη βία των αδικημένων εναντίον των καταχραστών της. Έχουμε μια εξέγερση των νέων , που τους πνίγει μια κατάσταση που όλοι ομολογούμε ότι υπάρχει, μετά μάλιστα την ολοσχερή επικράτηση των δυνάμεων της ελεύθερης αγοράς στην παγκόσμια πολιτική σκηνή. Δεν έχει όμως πολιτική στόχευση, δεν έχει πολιτικό όραμα και αυτό με φοβίζει. Κάποια στιγμή οι φωνές θα κοπάσουν, οι βιτρίνες θα αναστηλωθούν, θα ψηφιστούν ίσως αυστηρότερες κυρώσεις για τους διαδηλωτές , θα χαρακτηρίζονται τρομοκράτες οι εξεγερμένοι. Οι εξώπορτες θα θωρακιστούν πιο πολύ, θα προσληφθούν περισσότεροι αστυνόμοι, αν μάλιστα πέσουμε στα νύχια του ΔΝΤ , σε μια ενδεχόμενη πτώχευση. Μένει μετέωρο το ερώτημα , αν η εξέγερση , που παρατηρείται στη χώρα μας και πιστεύω ότι θα επεκταθεί και σε πολλές ακόμα χώρες της Ευρώπης αποτελεί την απαρχή της αφύπνισης των νέων και τον αγώνα τους να κατακτήσουν μια κοινωνία πιο δίκαιη σε μια υγιή Δημοκρατία ή αποτελεί το κύκνειο άσμα και τις σπασμωδικές αντιδράσεις του πιο υγιούς κομματιού της κοινωνίας μας στο τέλος μιας εποχής Δημοκρατίας που έζησε η Ευρώπη και η χώρα μας τον εικοστό αιώνα, πριν τη βύθισή της σε έναν άγνωστης διάρκειας πολιτικό και οικονομικό χειμώνα….
D Poulos
26/12/2008 23:31
Oi anarxikoi den tha ithelan na zounai se mia xwra kommounistiki.

Oi aristeroi zounai kapitalistiki zwh.

Oi sosialistes einai kai autoi dexioi.


OI PERISOTEROI THELOUME TIN EUKOLI ZWH KAI LIGOI EINAI OI PRAGMATIKOI AGWNISTES GIA DIKAIOSINI. POIOI ENAI AUTOI; Anarxikoi, ta komata, kalitexnes, plousioi, ftoxoi.......;

Kanenas apo tous parapanw mono osoi polites pou sevontai ton sinanthropo tous. Autoi pou kanoun eirinikous agwnes.

H zimia pou egine stin Ellada einai anipologisti. Ena xerw, o Tourismos tha pesei para polu. Oi ependiseis apo exwteriko kai eswteriko tha pesoun. Oi foroi tha anevoun stadiaka ligo ligo.

Oi pronomiouxoi apo olous tous xwrous dexioi apisteroi tha zoune pio plousia me ependiseis sto exwteriko mono apo edw kai pera.

Oi Ellines tou exwterikou olo kai ligotero tha ependuoun kai den tha erxontai stin Ellada wpos prin.

Poios mporei na mas pei poio sistima einai kalo gia tin Ellada;

Anarxia, dexia , aristera, sosialismo....poio;

As koitaxoume exw apo to kouti kai sto exwteriko....se poies xwres tha thelate na zeite;

Poies xwres exoun kali paidia, iatriki perithalpsi, pio dikaio sistima, eukairies gia kaluteri zwi, vomous pou sebontai oi polites;

Tha thelate na zeite stin Alvania; An sinexisoume opos pame ekei tha katalixoume. I ironia einai oti I Alvania arxisei kai xipnaei kai emeis peftoume se vathi skotadi!

σπυρος δαρσινός
26/12/2008 22:35
Αυτό ήθελε και αυτό κατάφερε η ανίκανη και αποδεδειγμενα διευθαρμένη κυβέρνηση,να φέρει αντιμέτωπο τον άνθρωπο με τον άνθρωπο,γιά να αποκεντρώσει την προσοχη απο την διαφθορά της ,προσποιούμενη το θυμα στον αγώνα της υπερασπισης μιάς δημοκρατίας που η ιδια πρώτα και πάντα καταπατάει.
BAS
26/12/2008 21:55

TON KOΠΡΟ ΤΟΥ ΑΥΓΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΓΑΛΑΝΕ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΕΣ ΠΕΝΕΣ ΚΑΙ ΦΩΝΕΣ ΔΙΑΛΥΣΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑΛΥΣΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΚΑΙ ΔΙΑΣΠΑΘΗΣΕ Ι ΔΙΣ ΕΥΡΩ
ΔΕΝ ΦΕΥΓΕΙ ΜΕ ΓΛΥΚΟΛΟΓΑ
ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ ΘΑ ΤΟΝ ΔΙΩΞΟΥΝ
NIKH
26/12/2008 21:37
Oλοι αυτοί που έχουν την εξουσία και την κουλτούρα δεν κάνουν τίποτα παρά να υπηρετούν αυτό το σκουληκιασμένο σύστημα γι αυτό και η επανάσταση των παιδιών που ευτυχώς το ένστικτο τους λειτούργει σωστά.
Χειροκροτήστε τα παιδιά αντί να σκεπάζεται και να συντηρείται το βόθρο με κάθε τρόπο.

o eleytheros
26/12/2008 19:18
σε ενα κρατος δικαιου θα ειχε ερθει η κλουβα να παραλαβει τους νιπιακους ανευθυνους εκπροσωπους της δικτατοριας της αυθαιρετης διαμαρτυριας. Αλλα εδω ειναι ellada, η χωρα οπου το δικαιωμα του καφρου στη διαμαρτυρια με οποιοδηποτε τροπο φυλασσεται ως ιερο, με αποτελεσμα τη σταδιακη αποσυνθεση της κοινωνιας
O Dimokratis
26/12/2008 18:53
Ne stis irinikes diadilosis ke oxi stin alitia. Ta gegonota ton dio telefteon evdomadon diksane oti i alitia ixe to pano xeri ke i dimokratia den itane poutena. I kleftarades stis dimosies ipiresies ke tin kivernisi apoteloun to statistiko deigma tis Ellinikis koinonias, diladi loufa, epidiksi, efkolo kerdos, ke anikanotita.
Παναγιώτης Φωτίου
26/12/2008 18:30
Τα μεγαλύτερα αίσχη σε αυτήν την χώρα τα διαπράτουν τα Μέσα Μαζικής επικοινωνίας με την ΕΠΙΛΟΓΗ που κάνουν στο τι θα δείξουν στις ειδησεογραφικές τους εκπομπές. Στισ 20 Δεκεμβρίου στο Σύνταγμα έλαβαν χώρα πολλές ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ μορφές διαμαρτυρίας απέναντι στο κατεστημένο. Φοιτητες Δραματικών σχολών έκαναν αναπαράσταση του φονικού επι της Ερμού. Οι περαστικοί συγκλονίστηκαν απο το άμεσο μύνημα. Αργότερα πέραν των 200 ατόμων πάγωσαν τον χρόνο και έμειναν ακίνητοι επι τησ ΑΜΑΛΙΑΣ για 5 λεπτά. Δεν ακούστηκε ούτε μία κόρνα. Τα κανάλια στην πλειονότητα τους επέλεξαν όμως στις νυχτερινές ειδήσεις να δείξουν την αναταραχή που προκλήθηκε λίγη ώρα αργότερα στο χριστουγενιάτικο δέντρο όταν στο πλαίσιο ακόμη μίας ειρηνικής εναλλακτικής μορφής διαμαρτυρίας, οι ειδικές δυνάμεις αποπειράθηκαν να συλλάβουν έναν διαδηλωτή. Έτσι συνόψισαν τα κανάλια τισ διαδηλώσεις της μέρας, αποκρύπτοντας ουσιαστικά 3 ειρηνικές μορφές διαμαρτυρίας και ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ 30 δευτερόλεπτα αναταραχής που έγιναν εκείνη την μέρα. Αυτό πουλάει κ.δημοσιογράφοι? Έτσι νομίζετε http://www.youtube.com/watch?v=ttKZuGNx-cU
..
26/12/2008 18:30
ΑΚΤΙΒΙΣΜΟΣ:{γαλλ. activisme}, η φιλοσοφική άποψη ότι η αλήθεια εξακριβώνεται από το αποτέλεσμα.
ΦΑΝΗΣ
26/12/2008 18:29
Αν τα παιδιά δε βγούνε στους δρόμους, δεν υπάρχει ΚΑΝΕΙΣ να υπερασπίσει το λαό και να διαμαρτυριθεί εναντίον κυβερνήσεων που βλάπτουν το λαό.
dimitris n
26/12/2008 18:22
Bravo stous arthrografous, isos h moni logiki adidrasi apo ola ta media. Malista, h proti paragrafos pisteuo sugketnronei tin ousia tou problimatos. Ekei pou tha perimene kaneis h faux epanastasi na gkremisei politistika kentra-skuladika, dustuxos epibebaionei tin ek tou asfalous thesi ton <<ANTIEXOUSIATON>>. Alla kai to allo poy thelo na simeioso einai kai h kritiki pou askeitai apo dianoouenoi se merida dianooumenon, kati pou den blepoume sxedon katholou stin ellada. Makari na doume kapote to idio anamesa stous dimosiografous.
χαρης
26/12/2008 17:46
Επι τρεις μερες μετα την εκτελεση του Αλεξη δεν βρηκα εναν δημοσιογραφο των ΝΕΩΝ και της Ελευθεροτυπιας να καταδικαζει την αδισταχτη βια που εξελισσετο στα περιξ του πολυτεχνειου. Ολος ο main stream αθηναικος τυπος δεν εκανε αλλο απο το να δικαιολογει την οργη των εξεγερθεντων με χιλιαδυο ασχετα επιχειρηματα. Πολλακις απο τον χωρο αυτο ζητησα απο συναδελφους σας να λαβουν τις ευθηνες τους και στην περιπτωση του κυριου Κουφοντινα να παραιτηθει ... Το θεριο το θρεψατε εσεις κυριοι των Νεων και της Ελευθεροτυπιας καθως και ο αξιοτιμος κυριος Αλαβανος. Το προβλημα ειναι οτι αυτην την στιγμη δεν ξερετε πως να το σταματησετε ...
Γ.Γ.
26/12/2008 15:54
Αγαπητέ αρθρογράφε απολίτιστος είναι ο αδιάφορος , ο εξαγορασμένος και ο αποκοιμισμένος, ο ατάλαντος, ο ανήθικος, ο κομπλεξικός , ο ανίκανος.
Η Δημοκρατία μας παρέλυσε και κάηκε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια απο "μορφωμένους" αγράμματους και "πολιτισμένους" κανίβαλους .Το να στρέφετε τα πυρά σας επιλεκτικά προς τα παιδιά με τα πανό η ακόμα και τους κακοπροαίρετους εμπρηστές του περίφημου σας κέντρου , δεν είναι απλά αστοχο , είναι ύποπτο . Ο πολιτισμός μας πέθανε μαζί με τον 15 χρονο Αλέξη . ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΑΘΩΩΝΟΝΤΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ , ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ, ΜΕΓΑΛΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΕΜΠΟΡΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ, ΒΑΣΑΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΖΑΡΝΤΙΝΙΕΡΑΣ ,ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΟΙΚΟΠΕΔΟΦΑΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΛΟΓΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΕΣΕΙΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΑΠΕΙΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΙΑ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΜΙΑΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ? ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΑ ΡΗΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΡΟΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ.ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ.
mia dimiria gia kaue dentro
26/12/2008 14:59
Μήπως τελικά, υγεία θα ήταν να είμασταν όλοι αστυνομικοι και να πυροβολουμε τα παιδια μας στισ πλατειες?δεν θα χρειαστουμε φυλακες,μονο νεκροταφεια.
kmavrikos
26/12/2008 14:15
Τελικά μήπως η παραβατικότητα είναι η υγιής έκφραση της δημοκρατικότητας; Μήπως τελικά, υγεία θα ήταν να είμασταν όλοι αναρχικοί και να καίμε ό,τι βρίσκουμε μπροστά μας και στην φυλακή να βάζουμε τους φυσιολογικούς;
kmavrikos
26/12/2008 14:11
Μου αρέσουν πολύ οι υπεκφυγές κάποιων που μετέρχονται τις όποιες απίθανες ατάκες για να δικαιολογήσουν την βία. Σκέφτομαι μήπως θα ήταν ηθικά σωστό,αφού κάποιοι ξεδίνουν με βία να ξεδώσω με βία έναντι κάποιων που δεν με γνωρίζουν και δεν τους γνωρίζω. Ετσι γιατί απλά μπορεί να με ενοχλεί η φάτσα τους, το ντύσιμο τους, η περιοχή που μένουν κλπ.
σ. π.
26/12/2008 13:39
Τι άνθρωποι είναι αυτοί; Άνθρωποι που παλεύουν δεκαετίες τώρα να εκφραστούν και να δημιουργήσουν είναι, πασίγνωστοι σε όσους διαβάζουν εφημερίδες και βιβλία.Συγγραφείς και μεταφραστές, αρθρογράφοι και επιστήμονες, είναι άραγε πολύ κακό να είσαι κάτι τέτοιο; Και το να επικρίνουν τον τρόπο που διάλεξαν οι εξεγερμένοι για να ακουστούν δεν σημαίνει ότι δέχονται την ''κανονικότητα'' του Βατοπεδίου και του Ζαχόπουλου. Αυτή η ισοπέδωση των επιστολογράφων ομολογώ ότι με τρομάζει περισσότερο κι απο τις πέτρες
αντωνης
26/12/2008 13:10
Ευχαριστω γιατι μου λυσατε την απορια που ειχα ολες αυτες τις ημερες, δηλαδη που ειναι οι συγγραφεις, οι συνθετες, οι μουσικοι, με λιγα λογια οι καλλιτεχνες και η διανοηση της χωρας μας. Ευχομαι να τα περνατε καλα, εκει στο δικο σας το „sangri la“, στην ζεστη αγκαλιτσα της επιχορηγησης. Δεν εξηγειται αλλιως, το οτι στην διακοπη μιας παραστασης απο εξεγερμενα παιδια, δεν βλεπετε τιποτα αλλο απο την αοριστολογια ενος δηθεν κινδυνου της ελευθεριας εκφρασης της τεχνης. Δεν μπαινετε βεβαια στον κοπο να μας εξηγησετε, πως και γιατι κινδυνευει η ελευθερια της εκφρασης απο τους νεους. Απεναντιας εσεις οι ιδιοι στερειτε σε αυτους που συμφωνουν με τα παιδια το δικαιωμα να εκφραστουν ελευθερα (η μεγαλοψυχια σας τους το επιτρεπει μονο ιδιωτικα, στο σπιτι τους δηλαδη ας κανουν οτι θελουν), ενω εσεις εχετε το δικαιωμα να διαφωνησετε δημοσια. Αλλα οποιος πληρωνει τους μουσικους, καθοριζει και το τι μουσικη θα ακουσει. Αυτα τα καλα εχουν οι κρατικες επιχορηγησεις, αν καταλαβαινετε τι εννοω. Κι αν η τεχνη σας δεν εχει τιποτα αλλο να πει, κυριοι, ας βγει στην συνταξη να παει σπιτι της να μην μας ζαλιζει κιολας. Αντιπαρερχεστε την δολοφονια ενος εφηβου με ενα απλο <τραγικο γεγονος>, αλλα τραγικο γεγονος, καλλιτεχνες μου, ειναι και η πτωση του δειχτη στην σοφοκλεους (τουλαχιστον για τους μικρους). Παρατηρω επισης, οτι δεν χανετε και την ευκαιρια της εμεσης διαφημισης των <θεατρικων παραστασεων ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ>. Ο παπας βεβαια τα γενια του ευλογαει, αυτη ομως η διαφημιση σε τετοιο κειμενο, δειχνει απο μονη της το πνευμα του αρθρου σας. <Παρεμπιπτόντως > απο τα μπουζουκτσηδικα δεν περιμενει κανενα απο τα εξεγερμενα παιδια συμπαρασταση και κατανοηση. Απο την διανοηση το περιμενε, γιαυτο και δεν ειχε κανενα νοημα η παρουσια τους σε αυτο τον χωρο. Αλλωστε εκει πανε οι υπουργοι να τα σπασουν νομιμα και εν ωρα κρισης. Ηταν συγκινητικη η στιγμη, που περιγραφει ο Βουρνας στην ιστορια του, οταν στην παρελαση που εγινε μετα την απελευθερωση και που ειχε λαβει μερος και η διανοηση του τοπου μας. Ο κοσμος την χειροκροτησε θερμα και της ευχονταν το <να μας ζησετε>. Ετσι τιματε εσεις την παραδοση?. Α, γραψτε και κατι κροκοδειλιο τωρα για τον θανατο του Πιντερ, να ηρεμησετε την συνειδηση σας.
dianooumenoi na me to simbathio
26/12/2008 12:57
OI 3 διανοουμενοι εγραψαν το αρθο αυτο μετα τη διαπιστωση
οτι οι φιλιππινεζες τους δεν μπορουσαν να κανουν τα χριστουγεννιτικα ψωνια στο κεντρο...
Sorry διανοουμενοι δεν ξανακανουμε τιποτα,ουτε πορειες
στο κεντρο, ουτε 10λεπτες διακοπες παραστασεων.
Αν δεν μασ συγχωρητε εσεις ασ μασ συγχωρεσει ο θεος.
Ζητω η δημοκρατια!
Ευφόνιος
26/12/2008 12:40
Αντιδραστικά αναμασήματα ξανά και ξανά: Αν και δεν το αναφέρουν οι κύριοι στο άρθρο τους το κοινό χειροκρότησε τους παρεμβαίνοντες στα θέατρα...Ενδεχομένως διότι αισθάνθηκαν ότι οι νέοι θέλουν, επιτέλους κάτι να αλλάξουν! Υπερασπιστείτε, Κύριοι, την κανονικότητά σας. Την Κανονικότητα των Ζαχόπουλων, των Βατοπεδίων, του ξεπουλήματος της χώρας, της παιδεία και της ελευθερίας! Εύγε "Πολιτισμένε"!
Αννα Παπα
26/12/2008 12:24
Πάλι καλά που βρίσκονται και μερικοί άνθρωποι να λένε τα πράγματα με το όνομά τους, γιατί κοντεύουμε να τρελαθούμε με αυτά τα δήθεν επαναστατικά που διαβάζουμε στην εφημερίδα σας.Το αστείο είναι ότι δεν καταλαβαίνεται ότι αυτή η έχθρα εναντίον της γνωσης θα σας πάρει μπάλα και θα σας καταργήσει κι εσάς τους εργάτες του λόγου, τον οποίον είναι σαφές ότι εχθρεύονται οι χουλιγκάνοι των μολότοφ που έχουν διαλύσει τα πανεπιστήμια και τα σχολεία χρόνια τώρα.
ΓΙΩΡΓΟΣ Κ
26/12/2008 12:21
ΝΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΒΓΗΚΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΩΝΤΑΙ ΣΤΗ ΚΡΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΑΤΣΩΝΕΙ ΑΝΗΛΕΩΣ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΙΕΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΙ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ...ΑΛΛΑ,,,...ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΟΥ ..ΜΑΤΑΔΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ''''ΡΟΜΠΟΚΟΚ'' ΚΑΙ ΑΛΛΟ.....ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗΤΕΡΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΘΥΜΗΘΗΤΕ ΤΟ ''''ΚΑΙ ΕΣΥ ΧΤΕΝΙΖΕΣΑΙ'''' ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ.ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΝΗΤΟΦΩΝΗΜΕΝΟ ΣΙΡΙΑΛ ΠΟΥ ΤΟ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΗΣΕΙΣ. ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ ΜΕΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ.ΟΤΑΝ...ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΕΣ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΑΚΟΠΗ,ΝΙΩΘΟΥΝΕ ΣΑΝ ΨΑΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΡΟ...ΤΑ ΠΑΝΩ ,ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΗΡΙΕΣ,ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ,ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ,ΣΤΟ ΔΙΑΛΗΜΑ,ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΛΑΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ....Ε..ΝΟΜΙΖΩ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΕΣ...ΛΕΠΤΟΜΕΡΙΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ..ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ..ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΕΣ.
Γ.Ζ.
25/12/2008 23:47
Είναι φοβερά υποκριτικό το κείμενο. Είναι φοβερά αντιδραστικό και η "δημοκρατική ευαισθησία" του είναι επιλεκτική και υποτιμητική για όλους και ιδίως για τους ίδιους. Αναρωτιέμαι τι άνθρωποι είναι αυτοί, που ξεσηκώνονται γιατί κάποιοι τους τάραξαν την επιτηδευμένη χρονική κανονικότητα ενός γυάλινου κόσμου, ενός ψευδοκόσμου. Ενώ τριγύρω συμβαίνουν ανείπωτα αίσχη, οι κύριοι θίγονται από συνθήματα και μπογιές. Ενώ τριγύρω τους βιάζονται όλες οι αξίες και ο ίδιος ο άνθρωπος, οι κύριοι θίγονται για την ελάχιστη βία που μπορεί να ασκηθεί σε κάποιον: η συμβολική βία. Πέραν όλων, είναι σημαντικές τέτοιες μέρες, γιατί ο καθένας δείχνει πραγματικά τι αντιπροσωπεύει. Τουλάχιστον οι τρεις αυτοί κύριοι είναι απογοητευτικά κοινωνικά αγράμματοι και αναλφάβητοι. Ίσως να είναι και θεματοφύλακες ενός σαθρού συστήματος. Και τα δύο πάντως είναι απογοητευτικά για ανθρώπους που θέλουν να αποκαλούνται "δημοκράτες".
Yvonne de Sike
25/12/2008 19:55
Je flicite les auteurs de l''article ci-dessus (gnomes) pour la justesse de leur ton et la vracit de leurs constatations. Il est encore heureux que parmi les adultes il y a encore des personnes qui agissent de faon responsable. Dommage que la classe politique n''a pas la mme attitude de maturit et de franchise.
Αλεξάνδρα Σκορδάκη
25/12/2008 14:38
Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Η ασέβεια για τη δημοκρατία είναι το ίδιο απαράδεκτη και επικίνδυνη ανεξάρτητα από το χρώμα που φοράει, μαύρο, κόκκινο ή οτιδήποτε άλλο.
Mirka
25/12/2008 13:53
Autes tis leptomereies (bandalismous, brisies...) den tis 3erame. Giati ta Nea grafane gia aplh "eirhnikh parembash" tupou mphkame, dei3ame ta panw mas, kai aphl8ame?
parisi-texas
25/12/2008 13:28
που ζουν αυτοι?