Η Ελλάδα έχει δεχθεί σφοδρή κριτική τόσο από την Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσο και από τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο που μεταχειρίζεται τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Η κυβέρνηση κρατάει αμυντική στάση.

Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στις 10 Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ότι η χώρα είναι απλώς υπερφορτωμένη από την τεράστια εισροή αλλοδαπών.

Αναμφισβήτητα, λόγω γεωγραφικής θέσης, η Ελλάδα αποτελεί βασική πύλη εισόδου στην Ε.Ε. Είναι επίσης αλήθεια ότι τα άλλα κράτημέλη της Ε.Ε. με ευχαρίστηση αφήνουν το βάρος των μεταναστών στις χώρες που βρίσκονται στα σύνορα της Ευρώπης. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα μπορεί να σηκώνει τα χέρια ψηλά, δηλώνοντας ότι απλώς δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Η διεθνής οργάνωση Ηuman Rights Watch δημοσίευσε χθες μία έκθεση που επικεντρώνεται στα ασυνόδευτα παιδιά, τα οποία αποτελούν ένα μικρό ποσοστό σε σχέση με τους 100.000 και πλέον μετανάστες και αιτούντες άσυλο που μπήκαν στην Ελλάδα το 2008. Τα παιδιά αυτά πολλές φορές έχουν ξεφύγει από εμπόλεμες συρράξεις και βία και μπαίνουν στη χώρα μας, χωρίς τους γονείς τους ή κάποιον άλλο ενήλικο που θα μπορούσε να τα φροντίσει.

Στα περισσότερα από αυτά τα παιδιά το ελληνικό κράτος δεν εξασφαλίζει κάποιο μέρος να μείνουν, ούτε τους παρέχει οποιαδήποτε άλλη βοήθεια. Οι συνέπειες είναι τρομακτικές: συλλαμβάνονται και κρατούνται, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης, εξαναγκάζονται σε κάποια μορφή παιδικής εργασίας, μένουν σε βρώμικα σπίτια ή είναι άστεγα και μένουν στον δρόμο. Οι συνέπειες από την εκμετάλλευση που υφίστανται, την έλλειψη εκπαίδευσης καθώς και τη συχνά κλονισμένη υγεία τους, πιθανόν θα τα σημαδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Αν θέλει η Ελλάδα να πιστεύει ο κόσμος ότι όντως σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο σωστός τρόπος είναι να αρχίσει από αυτά τα παιδιά, την πιο ευάλωτη ομάδα από αυτούς που φτάνουν στις ακτές μας. Το να τους δώσουμε την προστασία και βοήθεια που δικαιούνται είναι και εφικτό και μέσα στις δυνατότητές μας. Ο πιο πειστικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τους επικριτές μας είναι να δώσουμε το παράδειγμα με πράξεις.