Oι φακοί επαφής έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τα γυαλιά, αλλά απαιτούν πολύ μεγαλύτερη φροντίδα. Οι χρήστες τους πρέπει να πλένουν τα χέρια τους πριν τους τοποθετήσουν στα μάτια τους αλλά και πριν τους αφαιρέσουν, καθώς και να χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό και την φύλαξή τους μόνο τα ειδικά υγρά που τους έχει συστήσει ο οφθαλμίατρος ή ο οπτικός τους και όχι το νερό της βρύσης, όπως δυστυχώς πολλοί κάνουν. Πρέπει επίσης να επισκέπτονται σε τακτά χρονικά διαστήματα τον οφθαλμίατρό τους για παρακολούθηση και να έχουν ένα ζευγάρι διορθωτικών γυαλιών (για τις περιπτώσεις που δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους φακούς).

Απαραίτητο είναι ακόμα να μην κοιμούνται με τους φακούς, ούτε να βάζουν φάρμακα στα μάτια τους δίχως να συμβουλευτούν πρώτα τον οφθαλμίατρο που τους έχει χορηγήσει τους φακούς. Επιπλέον, δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τους φακούς για περισσότερο χρόνο απ΄ όσο έχει συστήσει ο γιατρός, ακόμα κι αν πιστεύουν ότι οι φακοί τους δεν έχουν υποστεί καμία φθορά ή αισθάνονται καλά τα μάτια τους.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής πρέπει να θυμούνται ότι δεν παρέχουν κάποια ειδική προστασία στα μάτια, ούτε μειώνουν την ανάγκη για χρήση γυαλιών ηλίου σε υπαίθριους χώρους. Μολονότι, εξάλλου, είναι ασφαλές να τους φορά κανείς όταν κολυμπά στη θάλασσα (εφ΄ όσον βεβαίως δεν κάνει βουτιές με ανοικτά μάτια), αυτό δεν ισχύει για την κολύμβηση σε γλυκό νερό (πισίνα, ποτάμι, λίμνη) διότι υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης των φακών με πρωτόζωα (αμοιβάδες) και παράσιτα. Αν, πάντως, αναγκαστεί ένας λουόμενος να βάλει το κεφάλι του στο νερό με ανοικτά μάτια, δεν πρέπει να βγάλει τους φακούς αμέσως αλλά να ξεπλύνει τα μάτια του με γλυκό νερό και να τους αφαιρέσει έπειτα από 1 ώρα, ειδάλλως μπορεί να τραυματίσει την επιφάνεια του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού.

Ο Ιωάννης Μ. Ασλανίδης είναι επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Weil Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη