Όλοι γνωρίζουν τις πολιτικές, τις παρατάξεις και τους πολιτικούς των παρατάξεων που έχουν την ευθύνη για τους εμπρησμούς στα δάση και για τις πόλεις που φλέγονται με τον πρώτο καύσωνα.

Ανατριχιαστική η διαπίστωση ότι την ίδια ημέρα και ώρα, στην ίδια πόλη, στο δικό μας Λεκανοπέδιο, υπήρχαν διαφορές θερμοκρασίας από οχτώ έως δέκα βαθμούς από τα δυτικά και το κέντρο προς τα βόρεια ή το θαλάσσιο μέτωπο. Η τσιμεντοποίηση, τα ενεργοβόρα κτίρια, η παντελής έλλειψη πρασίνου και ελεύθερων χώρων, παρά τα αντιθέτως περιλαμβανόμενα στον φάκελο της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων, μαζί και με τους συντελεστές δόμησης και το κλείσιμο όλων των ποταμών και των αεροδιαδρόμων, πνίγουν την πόλη. Οι φωτιές στα δάση και οι εμπρηστικοί μηχανισμοί που τις προκαλούν προδίδουν τη διαχρονική επιβίωση καταπατητών και των λαμογιών. Όλα αυτά λίγες μέρες αφότου η κυβέρνηση απέσυρε την προεκλογική διάταξη-λουκούμι για τους καταπατητές. Τα σήματα όμως είχαν δοθεί προς τους ενδιαφερομένους… Μέσα σε αυτό το απίστευτο τοπίο πολιτικής αθλιότητας και χρόνιας αναλγησίας για το περιβάλλον και τη ζωή των παιδιών μας, πληροφορούμαστε έκπληκτοι ότι θεωρούνται πλέον τρομοκρατία τα γκαζάκια, τα συνθήματα και οι πέτρες.

Συνένοχη με τους εμπρηστές η κοινωνία μας. Τους ψηφίζει με πρωτοφανή για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ποσοστά, άνω του 80%. Ίσως γιατί οι κοινωνίες έχουν τους ηγέτες που τους αντιστοιχούν. Πιθανώς, όμως, και γιατί έχουν λείψει εδώ και πολλά χρόνια οι εμπρηστές ψυχών και δημιουργικών παθών. Περισσεύουν, αντίθετα, οι εμπρηστές των δασών, των πόλεων, οι ηγέτες των μικρομεσαίων λαμογιών.

Ο Νίκος Βούτσης είναι υπεύθυνος Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του ΣΥΝ