Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μία χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος. Τα χαρακτηριστικά συμπτώματά της είναι σχεδόν καθημερινός βήχας, φλέματα, δυσκολία στην αναπνοή, λαχάνιασμα και εύκολη κούραση. Εκτός από αυτά, προκαλεί επιπλοκές και στην καρδιά, στους μυς και στην ψυχολογία των ασθενών. Τα συμπτώματα χρόνο με τον χρόνο επιδεινώνονται.

Η καπνιστική συνήθεια τα τελευταία χρόνια αύξησε τη συχνότητα εμφάνισής της και στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 100.000 πάσχουν απ΄ αυτή τη νόσο. Η ΧΑΠ είναι η τέταρτη αιτία θανάτων και η τρίτη αιτία εισαγωγής στο νοσοκομείο και εμφανίζει αύξηση στον πληθυσμό τα τελευταία χρόνια.

Η κυριότερη αιτία της ΧΑΠ είναι το κάπνισμα, ενώ άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι παράγοντες επαγγελματικού περιβάλλοντος, οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην παιδική ηλικία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, το παθητικό κάπνισμα και η οικογενειακή προδιάθεση.

Η ΧΑΠ περιλαμβάνει δύο μορφές: τη Χρόνια Βρογχίτιδα και το Πνευμονικό Εμφύσημα. Η χρόνια βρογχίτιδα είναι η κατάσταση που χαρακτηρίζεται από βήχα και πολλά πτύελα. Ο βήχας βέβαια αυτός πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες για δύο τουλάχιστον συνεχή χρόνια (πρέπει να έχουν αποκλεισθεί άλλες αιτίες βήχα).

Η ΧΑΠ είναι ασθένεια που προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται. Η διακοπή της ολέθριας συνήθειας του καπνίσματος είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψη. Για τον καπνιστή βέβαια αυτό δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο πνευμονολόγος θα βοηθήσει και θα υποδείξει τρόπους διακοπής του καπνίσματος και απεξάρτησης από τη νικοτίνη.

Όταν οι βλάβες όμως είναι βαριές χορηγείται στον ασθενή εκτός από τα φάρμακα και οξυγονοθεραπεία στο σπίτι. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί και προγράμματα Πνευμονικής Αποκατάστασης που περιλαμβάνουν ασκήσεις, συμβουλές διατροφής και συμπεριφοράς για να βελτιωθεί η αυτονομία των βαρέως πασχόντων.

Ο Ιωάννης Α. Αράπης είναι πνευμονολόγος-φυματιολόγος, αναπληρωτής διευθυντής ΕΣΥ, Νοσοκομείο ΣΩΤΗΡΙΑ