Πρωτοπόρος καλλιτέχνης, ο Απολλιναίρ σημάδεψε με την τολμηρή γραφή του τη σύγχρονη ποίηση και επηρέασε πολλούς εκπροσώπους της από τους υπερρεαλιστές έως τον Λόρκα και τον Έλιοτ. Ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «υπερρεαλισμός». Λυρικός και δραματικός αλλά πάνω απ΄ όλα αιρετικός με ειρωνεία και σαρκασμό.

Σε μια ανήσυχη περίοδο πειραματισμού και ανανέωσης στις τέχνες στις αρχές του 20ού αιώνα, με αφετηρία τους συμβολιστές της προηγούμενης γενιάς, ο Απολλιναίρ ανέπτυξε ένα ποιητικό ιδίωμα που συνδυάζει μοντέρνες και παραδοσιακές εικόνες και μορφές προσωδίας.

Οι μνήμες από τον πόλεμο, το τσίρκο, το περιθώριο, ο έρωτας μερικά από τα ποιητικά του θέματα που κινούνται σε μια μαγική ατμόσφαιρα. Ο «Πικραγαπημένος» ποιητής του περίφημου στίχου «ήλιε καρατομημένε τράχηλε», ευχόταν ν΄ αγαπήσουν τους στίχους του «ένας νέγρος Αμερικανός πυγμάχος, ένας Ισπανός ζωγράφος, μια Κινέζα αυτοκράτειρα, μια Γαλλίδα αριστοκράτισσα, μια Ιταλίδα χαρτορίχτρα κι ένας Εγγλέζος αξιωματικός από τις Ινδίες».

Τα ποιήματα, που μεταφράζει ο Χριστόφορος Λιοντάκης στον μικρό, καλαίσθητο τόμο των Εκδόσεων Γαβριηλίδη, Σαλτιμπάγκοι και άλλα ποιήματα, δίνουν ανάγλυφα την εικόνα της ποίησης του Απολλιναίρ και καταγράφουν τις διάφορες ποιητικές του φάσεις. Η έκδοση συμπεριλαμβάνει ένα κατατοπιστικό κείμενο για τον ποιητή, σε μετάφραση από τα γαλλικά της Τιτίκας Δημητρούλια. Μια σίγουρη αισθητική απογείωση.

Ο Στρατής Χαβιαράς είναι συγγραφέας