Leonardo Padura

Η διαφάνεια του χρόνου

Μτφ. Κώστας Αθανασίου,

Εκδ. Καστανιώτη, 2018, σελ. 573

Τιμή: 23 ευρώ

Ο Κουβανός Λεονάρδο Παδούρα ξεκίνησε να γράφει ένα μυθιστόρημα που ήθελε να είναι όσο πιο καθαρόαιμο αστυνομικό γινόταν, έγραψε όμως, όπως συνήθως γίνεται στην περίπτωσή του, ένα σύνθετο αστυνομικό, κοινωνικό, ιστορικό και ψυχολογικό μυθιστόρημα που έχει ως αφετηρία της δράσης την εξαφάνιση ενός αγάλματος, μιας μαύρης Παρθένου. Πρόκειται για άγαλμα που είχε φέρει από τα καταλανικά Πυρηναία κάποιος που μετείχε στον ισπανικό Εμφύλιο. Ο συνήθης πρωταγωνιστής του Παδούρα, ο Μάριο Κόντε, θα μπλεχτεί με τα κυκλώματα των εμπόρων και συλλεκτών έργων τέχνης και σε μια ιστορία που έχει τις ρίζες της στην εποχή των Σταυροφοριών.

Arnaldur Indridason

Φορμόλη

Μτφ. Χίλντα Παπαδημητρίου,

Εκδ. Μεταίχμιο, 2018, σελ. 318

Τιμή: 16,60 ευρώ

Ο Αρναλδουρ Ινδρίδασον είναι συγγραφέας που πέτυχε δύο σημαντικά πράγματα: πρώτον, να γίνει παγκοσμίως γνωστός –εκδίδεται σε 26 χώρες, σε μερικές από τις οποίες είναι πασίγνωστος –ενώ προέρχεται από πολύ μικρή χώρα, την Ισλανδία, δεύτερον, να φτιάξει πειστικές αστυνομικές ιστορίες με βάση μια πόλη –το Ρέικιαβικ –που έχει σχεδόν μηδενική εγκληματικότητα. Το συγκεκριμένο βιβλίο, η «Φορμόλη», είναι αυτό που του έφερε διεθνή αναγνώριση. Χαρακτηριστικό της κοινωνικής διάστασης που έχουν πάντα τα βιβλία του, η «Φορμόλη» εκκινεί από ένα συνηθισμένο έγκλημα και διεισδύει στα σκοτεινά μυστικά των βιολογικών εργαστηρίων και της επανάστασης που έφερε η μελέτη και αξιοποίηση του DNA.

Georges Simenon

Ο Μαιγκρέ και ο νεκρός του

Μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ,

Εκδ. Αγρα, 2018, σελ. 272

Τιμή: 13 ευρώ

Ο πολυγραφότατος Ζορζ Σιμενόν έγραψε 72 μυθιστορήματα με ήρωα τον επιθεωρητή Μαιγκρέ και 110 «σκληρά» λεγόμενα –δηλαδή μη αστυνομικά –μυθιστορήματα. Από αυτά, οι εκδόσεις Αγρα που εδώ και χρόνια τον μεταφράζουν συστηματικά, έχουν εκδώσει συνολικά 29 μυθιστορήματα από τα οποία 11 με ήρωα τον Μαιγκρέ. Το συγκεκριμένο, που έγινε και τηλεταινία το 2016 με πρωταγωνιστή τον Ρόουαν Ατκινσον, πραγματεύεται ένα αστυνομικό θέμα με πρωταγωνιστές τσέχους και πολωνούς κακοποιούς που αποδεικνύονται σίριαλ κίλερ στη γαλλική επαρχία της Πικαρδίας. Αφορμή, ο φόνος ενός ανθρώπου που τον κυνηγούσαν να τον σκοτώσουν και αυτός τηλεφωνούσε συνεχώς πανικόβλητος στον Μαιγκρέ, χωρίς εν τέλει να σωθεί.

John Connolly

Το κυνήγι των φαντασμάτων

Μτφ. Τίνα Μαθιουδάκη,

Εκδ. Bell, 2018, σελ. 456

Τιμή: 10 ευρώ

Ο Τσάρλι Πάρκερ είναι από τους αρκετά γνωστούς ήρωες αστυνομικών βιβλίων. Ο Τζον Κόνολι, ιρλανδός συγγραφέας παγκόσμιας φήμης στο είδος, που μάλιστα βρέθηκε και στην Ελλάδα πριν από λίγες μέρες, υπογράφει τη 15η ιστορία με πρωταγωνιστή τον συγκεκριμένο ήρωα. Το μυθιστόρημα διατηρεί τα γνωστά χαρακτηριστικά του συγγραφέα, μια κάπως ποιητική γραφή, ένα μαύρο χιούμορ, που τώρα συνδυάζονται με μια γερή δόση λογοτεχνίας του φανταστικού.

Pierre Lemaitre

Ιρέν

Μτφ. Κλαιρ Νεβέ,

Εκδ. Μίνωας, 2018, σελ. 510

Τιμή: 17,70 ευρώ

Το «Ιρέν» ανήκει σε μια άτυπη τριλογία με πρωταγωνιστή τον ντετέκτιβ Καμίγ Βεροβέν. Είναι θεωρητικά το δεύτερο της τριλογίας –το πρώτο, το «Αλεξ» και το τρίτο, το «Ανν», έχουν ήδη κυκλοφορήσει στα ελληνικά. Πάντως και τα τρία διαβάζονται αυτοτελώς. Στην «Ιρέν» ο δολοφόνος σκοτώνει γυναίκες. Είναι ένας σίριαλ κίλερ που, όπως αποκαλύπτεται, μιμείται φόνους έργων αστυνομικής λογοτεχνίας! Και απάγει και την έγκυο σύζυγο του Βεροβέν. Ο Λεμέτρ έχει καλή πλοκή στα βιβλία του, όχι πάντα πολύ προσεγμένη γλώσσα. Η ταχύτητα στη δράση, η ωμότητα, η πρωτοτυπία αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά των μυθιστορημάτων του. Εχει γράψει και κάποια μη αστυνομικά μυθιστορήματα με πιο σημαντικό το «Καλή αντάμωση εκεί ψηλά», που εκτυλίσσεται στον απόηχο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, τιμήθηκε με βραβείο Goncourt και πούλησε 600.000 αντίτυπα. Οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα περίπτωση συγγραφέα.

Πέτρος Μάρκαρης

Σεμινάρια φονικής γραφής

Εκδ. Γαβριηλίδης, 2018,

σελ. 336

Τιμή: 17 ευρώ

Ο αστυνόμος Χαρίτος γίνεται διευθυντής και καλείται να αντιμετωπίσει τρεις περίεργους φόνους πανεπιστημιακών που το είχαν γυρίσει στην πολιτική και είχαν κυβερνητικά αξιώματα. Καυστικό χιούμορ, περιπαικτική διάθεση, περιγραφή του ελληνικού μικροαστισμού και διαφόρων παράλογων πτυχών του, με βλέμμα πάντα συγγραφέα που κάνει όχι μόνο αστυνομικό αλλά και κοινωνικό μυθιστόρημα. Ετσι τα εγκλήματα που διαπράττονται δεν αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις αλλά ένα ολόκληρο σύστημα που προστατεύει εγκληματικά, στην ουσία, δίκτυα που λειτουργούν εις βάρος των υπόλοιπων πολιτών.

Donato Carrisi

Το κορίτσι στην ομίχλη

Μτφ. Μαρία Οικονομίδου, Εκδ. Πατάκη, 2018, σελ. 398

Τιμή: 16,60 ευρώ

O 45χρονος Ντονάτο Καρίζι είναι από τους ανερχόμενους ιταλούς συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος. Με νομικές σπουδές, ειδίκευση στην Εγκληματολογία και ντοκτορά με θέμα έναν ιταλό σίριαλ κίλερ, στράφηκε με επιτυχία στο αστυνομικό μυθιστόρημα, το σενάριο αλλά και τη σκηνοθεσία, αφού πέρυσι γύρισε την πρώτη του ταινία, βασισμένη ακριβώς στο βιβλίο αυτό, «Το κορίτσι στην ομίχλη», που μάλιστα βραβεύτηκε. Η ομίχλη δεν είναι κάτι ξένο στη Βόρεια Ιταλία, ιδίως στη βαθιά κοιλάδα μέσα στις Αλπεις, όπου εκτυλίσσεται η δράση.

Laurent Binet

Η έβδομη λειτουργία της γλώσσας

Μτφ. Γιώργος Ξενάριος,

Εκδ. Opera, 2018, αελ. 520

Τιμή: 18 ευρώ

Ο Λοράν Μπινέ, που είχε γίνει γνωστός από το «HHhH» (Κέδρος) που διαδραματιζόταν στην Πράγα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έγραψε ένα αστυνομικό που εμπνέεται από το εξής πραγματικό γεγονός: ο διάσημος σημειολόγος Ρολάν Μπαρτ, βγαίνοντας από γεύμα με τον Φρανσουά Μιτεράν, χτυπήθηκε από φορτηγό και σκοτώθηκε. Δεν βρέθηκαν ούτε τα χαρτιά, ούτε τα κλειδιά του. Με αφετηρία το πραγματικό αυτό γεγονός, και δεδομένου ότι ο Μπινέ είχε μελετήσει τον Μπαρτ ως φιλόλογος, έγραψε ένα αστυνομικό μυθιστόρημα όπου στο κέντρο της δράσης βρίσκεται η σημειολογία και η «French Theory». Οπου, εν τέλει, βασικός πρωταγωνιστής του βιβλίου, πέρα από τον αστυνομικό Ζακ Μπαγιάρ, είναι η ίδια η γλώσσα.

Gianrico Carofiglio

Με τα μάτια κλειστά

Μτφ. Αννα Παπασταύρου,

Εκδ. Gutenberg, 2018, αελ. 280

Τιμή: 14 ευρώ

Ο Τζιανρίκο Καροφίλιο, γόνος οικογένειας συγγραφέων, δικαστής ο ίδιος, που διετέλεσε και βοηθός εισαγγελέα στο Μπάρι, ερχόμενος σε επαφή με τους φακέλους της Μαφίας, έχει γράψει μυθιστορήματα και δοκίμια και έχει μεταφραστεί αρκετά στο εξωτερικό. Ο 57χρονος Καροφίλιο έχει γράψει, μεταξύ άλλων, τέσσερα μυθιστορήματα με πρωταγωνιστή τον δικηγόρο Γκουίντο Γκουεριέρι, ένα από τα οποία είναι και το «Με τα μάτια κλειστά». Πρόκειται για δικαστικό θρίλερ με θέμα την κακοποίηση των γυναικών. Το θύμα, η νεαρή Μαρτίνα, δεν βρίσκει δικηγόρο γιατί ο θύτης είναι γιος ισχυρού δικαστή.

Συλλογικό

BalkaNoir

Επιμέλεια: Βασίλης Δανέλλης,

Γιάννης Ράγκος

Μτφ. Πάνος Σταθόγιαννης (βουλγαρικά), Ισμήνη Ραντούλοβιτς (κροατικά, σερβικά), Ελευθερία Μπρέντα-Ζήκου (ρουμανικά), Λόισκα Αβαγιανού (σλοβενικά), Ευγενία Κιρκιντζέ (τουρκικά)

Εκδ. Καστανιώτη, 2018, σελ. 432

Τιμή: 18 ευρώ

Πραγματικός άθλος το βιβλίο αυτό καθώς οι δύο επιμελητές ξεκίνησαν από το μηδέν στην αναζήτηση ενός βαλκανικού αστυνομικού γκράαλ, από αντίδραση ίσως σε ετικέτες όπως «σκανδιναβικό», «αγγλοσαξονικό», «λατινοαμερικανικό» αστυνομικό μυθιστόρημα. Και ανακάλυψαν έναν μικρό θησαυρό, κατορθώνοντας μάλιστα να εκδώσουν 21 πρωτότυπα, ειδικά γραμμένα για την έκδοση, διηγήματα μερικών από τους σημαντικότερους βαλκάνιους συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας. Μια μοναδική ευκαιρία να εξετάσει κάθε αναγνώστης χωριστά αν Ελλάδα, Βουλγαρία, Σερβία, Κροατία, Ρουμανία, Σλοβενία και Τουρκία, εκτός από γεωγραφική «γειτονιά», αποτελούν ή όχι και ενιαίο πολιτισμικό και κοινωνικό χώρο. Πολύ σημαντικά και τα προλογίσματα που προηγούνται κάθε τριπλέτας διηγημάτων ανά χώρα, καθώς εξηγούν το γενικότερο τοπίο της αστυνομικής λογοτεχνίας κάθε χώρας χωριστά.

Maurice Attia

Η Λευκή Καραϊβική

Μτφ. Χαρά Σκιαδέλλη,

Εκδ. Πόλις, 2018, σελ. 384

Τιμή: 15 ευρώ

Ο συγγραφέας, σεναριογράφος αλλά και ψυχίατρος Μορίς Ατιά, του οποίου τα μυθιστορήματα έχουν φανατικό κοινό στην Ελλάδα («Το Μαύρο Αλγέρι», «Η Κόκκινη Μασσαλία»), ξεκινά εδώ με το πιο πρόσφατο βιβλίο του «Η Λευκή Καραϊβική», μια νέα τριλογία που εκτυλίσσεται στα τέλη της δεκαετίας του 1970.

Ο γνωστός μας πρωταγωνιστής Πάκο, που πλέον έχει αφήσει την καριέρα του αστυνομικού για να γίνει δημοσιογράφος, πρέπει να βοηθήσει έναν φίλο του που έμπλεξε άσχημα και κατά τύχη στις μακρινές Γαλλικές Αντίλλες, στην Καραϊβική. Οπου αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχουν μόνο ειδυλλιακές παραλίες, υπάρχουν και σκοτεινές ιστορίες στα ενδότερα…

Andrea Camilleri

Η αναφορά του Μάουρο

Μτφ. Φωτεινή Ζερβού,

Εκδ. Πατάκης, 2018, σελ. 214

Τιμή: 9 ευρώ

Πάνω από 40 βιβλία του αειθαλούς (93χρονου!) συγγραφέα κυκλοφορούν στην Ελλάδα. Ο σικελός συγγραφέας που άρχισε να γράφει μετά τα 60 του είναι ίσως ο πιο διάσημος εν ζωή ιταλός συγγραφέας και οπωσδήποτε ο πιο πολυδιαβασμένος. Η νέα του περιπέτεια δεν έχει πρωταγωνιστή τον επιθεωρητή Μονταλμπάνο αλλά διαδραματίζεται στη Ρώμη με κεντρικό πρόσωπο έναν άλλου τύπου επιθεωρητή, για την ακρίβεια έναν ελεγκτή του ιταλικού τραπεζικού συστήματος. Η αναφορά που πρόκειται να κάνει θα οδηγήσει στο να τεθεί υπό εποπτεία ένα πιστωτικό ίδρυμα, οπότε γύρω του σφίγγει ένας κλοιός απειλών. Η οικονομία και η εξουσία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των ενδιαφερόντων των συγγραφέων αστυνομικού μυθιστορήματος, ιδίως στον ευρωπαϊκό Νότο…

Stephen King

Το Σκοτεινό Μισό

Μτφ. Αντώνης Καλοκύρης, Εκδ. Κλειδάριθμος, 2018, σελ. 640

Τιμή: 17,70 ευρώ

Πενήντα μυθιστορήματα, διακόσια διηγήματα και 350 εκατομμύρια πωληθέντα αντίτυπα ανά τον κόσμο είναι ο μέχρι τώρα εκθαμβωτικός απολογισμός του Στίβεν Κινγκ. Τα βιβλία του στην Ελλάδα βγαίνουν πλέον στον Κλειδάριθμο με ταχύτατους ρυθμούς. Στο «Σκοτεινό Μισό» φαίνεται ότι μια σειρά στυγερών εγκλημάτων έχουν διαπραχθεί από έναν επιτυχημένο συγγραφέα ή, μάλλον, από το… ψευδώνυμό του, κάτι που μόνο ο ίδιος μπορεί να υποψιαστεί και να καταλάβει!

Jo Nesbo

Μάκβεθ

Μτφ. Γωγώ Αρβανίτη,

Εκδ. Μεταίχμιο, 2018, σελ. 632

Τιμή: 18,80 ευρώ

Σε μια πόλη της Σκωτίας που μαστίζεται από την ανεργία που προκάλεσαν η αποβιομηχάνιση και η διαφθορά, αναδεικνύεται ένας αστυνομικός που παρότι ξεκίνησε από πολύ χαμηλά ξεχωρίζει για τις ικανότητές του. Λέγεται… Μάκβεθ και, δυστυχώς γι’ αυτόν, υποκύπτει στο αμάρτημα του μεγάλου συνονόματου προγόνου του: αντί να περιμένει να ανεβεί με την αξία του, υποκύπτει στις πιέσεις μιας γυναίκας για γρήγορη κατάκτηση της εξουσίας. Και ο χορός του αίματος ξεκινά. Μια ιστορία εμπνευσμένη από τον σαιξπηρικό ήρωα, όπως άλλωστε ζητήθηκε από τον Νέσμπε να γράψει (στο πλαίσιο μιας σειράς ανάλογων βιβλίων) δείχνει πόσο διαχρονικές είναι οι βασικές μεγάλες ιστορίες που έγραψαν οι πιονέροι της λογοτεχνίας. Στον Νέσμπε ανήκουν τα εύσημα της πειστικής και εμπνευσμένης προσαρμογής στο παρόν.

Bill Beverly

Ντόντζερς

Μτφ. Ανδρέας Αποστολίδης, Εκδ. Στερέωμα, 2018, σελ. 352

Τιμή: 19 ευρώ

Ο Αμερικανός Μπιλ Μπέβερλι γράφει εδώ ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα δρόμου για μια συμμορία παιδιών που φεύγουν για πρώτη φορά από το Λος Αντζελες αναζητώντας έναν μάρτυρα στο Ουισκόνσιν, που πρέπει να πεθάνει. Η σειρά «Σκοτεινό Στερέωμα» των συγκεκριμένων εκδόσεων περιλαμβάνει και έναν ακόμα ενδιαφέροντα συγγραφέα, τον Ιάν Μανούκ, που γράφει σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων τα οποία διαδραματίζονται στη Μογγολία.

Αλέξης Σάλτης

Εναντίον όλων

Εκδ. Ποικίλη Στοά, 2018, σελ. 350

Τιμή: 15 ευρώ

Στο πνιγηρό περιβάλλον μιας ανώνυμης επαρχιακής πόλης, με επίκεντρο τη βάρβαρη δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας, χτίζεται ένα κλειστοφοβικό νουάρ, με όπλο ένα πόκερ εξαπάτησης και αλλαγής ρόλων. Ενας σεκιούριτι και ένα ευκατάστατο ζευγάρι φαρμακοποιών πρωταγωνιστούν σε ένα ανελέητο κυνηγητό αναζήτησης της αλήθειας. Ο συγγραφέας είναι βιβλιοπώλης στην Καρδίτσα, διαβάζει μανιωδώς αστυνομικά βιβλία και αυτή είναι η είσοδός του, ελπιδοφόρα οπωσδήποτε, στο αστυνομικό μυθιστόρημα και ως συγγραφέα.

Χρύσα Σπυροπούλου

Ταραγμένα νερά

Εκδ. Μεταίχμιο, 2018, σελ. 366

Τιμή: 16,60 ευρώ

Η λίμνη της Δοϊράνης αποτελεί τη μία άκρη του νήματος του νέου αστυνομικού μυθιστορήματος της Χρύσας Σπυροπούλου. Μια συγγραφέας που κάνει διακοπές εκεί, βουτάει να κολυμπήσει και εξαφανίζεται. Η σερραία συγγραφέας (και φιλόλογος) φτιάχνει ένα ωραίο, ατμοσφαιρικό αστυνομικό μυθιστόρημα με φόντο τα βορειοελλαδίτικα τοπία.