Ivan Jablonka

Λετισιά ΄Ή το τέλος των ανδρών

Μτφ. Χαρά Σκιαδέλλη

Εκδ. Πόλις, 2017, σελ. 448

Τιμή: 16 ευρώ

Μια συγκλονιστική ιστορία που συντάραξε όλη την Γαλλία και κλόνισε την κυβέρνηση Σαρκοζί. Ο συγγραφέας, συνδυάζοντας την κοινωνική επιστήμη με τους κανόνες γραφής μιας αστυνομικής ιστορίας, μας δίνει το ματωμένο πορτρέτο μιας γυναίκας που ήταν θύμα σε όλη τη σύντομη ζωή της. Ακόμα και μετά τον θάνατό της χρησιμοποιήθηκε από την κοινωνική ελίτ για να εξυπηρετήσει δικούς της σκοπούς.

Ο Ζαμπλονκά με αυτή την αφορμή αναλύει μεθοδικά τη νεολαία των μικρών επαρχιακών πόλεων, το θύμα, τον δολοφόνο, τα κοινωνικά προβλήματα που οδηγούν στο έγκλημα και την υποτροπή του, την καταστολή και το δικαστικό σύστημα της χώρας του. Μελετημένο και τεκμηριωμένο με σχολαστικότητα, δίνει μια ζωντανή περιγραφή εξετάζοντας όλες τις οπτικές γωνίες. Συναρπαστικό και τρομακτικό ταυτόχρονα, αυτό το γαλλικό In cold blood θα σας βάλει σε σκέψεις.

Georges Bernanos

Ημερολόγιο ενός επαρχιακού εφημέριου

Μτφ. Ιφιγένεια Μποτουροπούλου

Εκδ. Πόλις, 2017, σελ. 510

Τιμή: 17,70 ευρώ

Ενα απατηλά ήσυχο βιβλίο. Πίσω όμως από την απλή ιστορία κρύβεται η ένταση πολλών πνευματικών αγώνων. Αγώνων που φαίνονται ολοκάθαρα στην αφήγηση των διαλόγων του ιερέα με τους ανθρώπους. Ενα μπερδεμένο κοριτσάκι, ένας αθεϊστής γιατρός, μια παραστρατημένη έφηβη, ένας τυχοδιώκτης κ.ά. Κάθε διάλογος και μια ομολογία πίστης. Οχι μόνο στον Θεό αλλά και στο καλό που κρύβει κάθε άνθρωπος μέσα του.

Το βιβλίο κυλά ήσυχα, αβίαστα, όπως η ανθρώπινη αναπνοή που επιταχύνεται σιγά σιγά σε ένα αγωνιώδες λαχάνιασμα. Μια οδυνηρή απεικόνιση μιας πραγματικά ταπεινής αυτοθυσίας. Ενα μαγευτικό, αντι-αγιογραφικό πορτρέτο ενός ζωντανού αγίου, σε όλη του την ανιδιοτελή, αυτοαμφισβητούμενη δόξα.

Christian Kracht

Οι νεκροί

Μτφ. Βασίλης Τσαλής

Εκδ. Παπαδόπουλος, 2017, σελ. 192

Τιμή: 14 ευρώ

Ο Κρίστιαν Κραχτ είναι ένας κυρίαρχος των λέξεων. Επιλέγει να γράψει μια συγκεχυμένη, κινηματογραφική, φανταστική ιστορία με τη δομή του ιαπωνικού θεάτρου Jo-ha-kyū. Χωρίζει το βιβλίο σε τρία μέρη. Αργό και ευοίωνο το πρώτο, επιταχυνόμενο το δεύτερο, για να φτάσει σε ένα σύντομο αποκορύφωμα στο τρίτο. Ασεμνο και σκοτεινό, ακολουθεί την ιαπωνική παράδοση του Θεάτρου Νο αναμειγνύοντας το φανταστικό με το πραγματικό και δίνοντας έμφαση σε μικρές επαναλαμβανόμενες λεπτομέρειες. Αγάπη, απελπισία, θλίψη, ζήλεια, μια κατασπατάληση αισθημάτων που οδηγούν στην απογοήτευση, μέσα σε ατμόσφαιρα που θυμίζει μείξη γερμανικού εξπρεσιονισμού και του σινεμά των μεγάλων ιαπώνων δασκάλων. Σε αυτό το βιβλίο που θυμίζει ελεγεία υπάρχει μόνο μια σταθερά: η υπέρβαση.

Tony Morrison

Ο γυρισμός

Μτφ. Κατερίνα Σχινά

Εκδ. Παπαδόπουλος, 2017, σελ. 176

Τιμή: 14 ευρώ

Η οδύσσεια ενός ανθρώπου προς το σπίτι του. Οπως όλες οι οδύσσειες, είναι κυρίως ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Θα αντιμετωπίσει εμπόδια, δράκους και σειρήνες αλλά θα συναντήσει και συντρόφους που θα τον βοηθήσουν.. Το ίδιο το σπίτι πόρρω απέχει από το ιδανικό. Γεμάτο μνήμες – φαντάσματα διωγμών, σκλαβιάς, πόνου, αναξιοπρέπειας. Μια τοιχογραφία της Αμερικής τη δεκαετία του ’50, όπως τη βίωναν οι Αφροαμερικανοί. Φτώχεια, ρατσισμός, φόβος, η ΚΚΚ, η αστυνομική βία, ο Μακάρθι, αλλά και τρυφερότητα, αγάπη, συντροφικότητα. Ο Φρανκ πολέμησε και τραυματίστηκε για μια πατρίδα που τον περιφρονεί. Το σπίτι στο οποίο γυρίζει δεν είναι το σπίτι του. Αντιμετωπίζοντας τον εαυτό του θα βρει το ιδανικό ασφαλές σπιτικό γι’ αυτόν.

Lydia Davis

Το τέλος της ιστορίας

Μτφ. Ρίτα Κολαΐτη

Εκδ. Παπαδόπουλος 2017, σελ. 272

Τιμή: 16 ευρώ

Η συγγραφέας αναφέρεται σε αυτό που γράφει ως μυθιστόρημα και το μυθιστόρημα που γράφει είναι το βιβλίο που διαβάζει ο αναγνώστης. Ενα βιβλίο για τις λεπτές αποχρώσεις μιας απελπισμένης ειλικρινούς αγάπης. Το χρονικό πλαίσιο παραλείπεται. Διαγράφοντας κύκλους γύρω από το γεγονός επανέρχεται δίνοντας κάθε φορά καινούργιες πληροφορίες, ακόμα και αν το βλέπει από την ίδια οπτική γωνία. Κάθε πρόταση σε αυτό το βιβλίο γράφτηκε έτσι ώστε να μεταδίδει τη μέγιστη θλίψη που αισθάνεται ο άνθρωπος όταν σβήσει η αγάπη. Ενα ανάγνωσμα για πνευματική προπόνηση.

Vicente Alfonso

Τα λείψανα

του Αγίου Λαυρεντίου

Μτφ. Μαρία Παλαιολόγου

Εκδ. Ικαρος, 2017, σελ. 248

Τιμή: 14,50 ευρώ

Αυτό το βιβλίο θα μπορούσε να είναι μια αστυνομική ιστορία που χρησιμοποιεί το γνωστό τέχνασμα των διδύμων. Θα μπορούσε να είναι η καταγραφή της κουλτούρας της μεξικανικής επαρχίας μέσα από μια σκοτεινή οικογενειακή σάγκα. Θα μπορούσε να είναι ένας λαβύρινθος στα πρότυπα του Μπόρχες, που σε κάθε γωνιά του το μεταφυσικό συναντά την πραγματικότητα. Θα μπορούσε να είναι το ταξίδι δύο ανθρώπων προς τη λύτρωση. Είναι αυτά και κάτι παραπάνω. Ενα παζλ που, όταν συμπληρώσει τα κομμάτια του, ο αναγνώστης θα δει να σχηματίζονται άλλα παζλ που ζητούν τη λύση τους. Ενα βιβλίο όχι μόνο πολλών αλλά και πολλαπλών αναγνώσεων.

Greg Jackson

Ασωτοι

Μτφ. Παναγιώτης Κεχαγιάς

Εκδ. Αντίποδες, 2017, σελ. 304

Τιμή: 13,80 ευρώ

Ο συγγραφέας μπήκε με αυτό, το πρώτο του βιβλίο, στη λίστα με τους «καλύτερους συγγραφείς κάτω των 35 ετών». Η συλλογή διηγημάτων του είναι σαν μια ανάβαση που οδηγεί σε μια κορύφωση με το τελευταίο του διήγημα. Η γλώσσα του, απλή και όμορφη, κυλά ευχάριστα ξεγελώντας τον αναγνώστη, ο οποίος πρέπει να έχει τεταμένη την προσοχή του στις μικρές λεπτομέρειες για να ανακαλύψει την πλήρη ομορφιά τους. Οι ήρωές του, τυπικοί σημερινοί αστοί τριαντάρηδες, δεν είναι άσωτοι με τη στενή βιβλική έννοια. Ο Τζάκσον εξετάζει την έννοια από μια μεταμοντέρνα υπαρξιακή σκοπιά.

Neil Gaiman

Σκανδιναβική Μυθολογία

Μτφ. Θωμάς Μαστακούρης

Εκδ. Selini, 2017, σελ. 276

Τιμή: 18 ευρώ

Το βιβλίο είναι ένα συναρπαστικό pageturner. Η μυθολογία από μόνη της είναι από τα ωραιότερα πράγματα που έχει δημιουργήσει ο άνθρωπος. Στα χέρια του Γκέιμαν, ενός από τους καλύτερους εν ζωή παραμυθάδες, απογειώνεται. Διαβάζοντάς το ο αναγνώστης καταλαβαίνει πόσο έχει επηρεάσει τον συγγραφέα στο έργο του η συγκεκριμένη μυθολογία. Ο Λόκι παρουσιάζεται σαν ένας πολυσύνθετος απατεώνας, ο Οντιν σκοτεινός και μυστηριώδης μέσα στο μεγαλείο του, ο Θορ μαχητής έντιμος, απλός και ευκολόπιστος. Ιστορίες γρήγορες, δροσερές που αντανακλούν στον πραγματικό κόσμο. Ενα πανέμορφο σύγχρονο έπος που μπορεί να διαβαστεί τόσο από τους ενήλικους όσο και από τους ανήλικους αναγνώστες.

James-Graham Ballard

High –Rise

Μτφ. Αποστόλης Πρίτσας

Εκδ. Κέδρος, 2017, σελ. 256

Τιμή: 13,30 ευρώ

Μια ενοχλητική, οργιώδης αλληγορία για το τι κρύβει ο άνθρωπος κάτω από το επίχρισμα του πολιτισμού που φέρει πάνω του. Το High –Rise είναι μια σατανική κιβωτός της οποίας οι επιβάτες έχουν ενδώσει στο νόμο της ζούγκλας. Μια δυστοπία στην οποία δεν έχει συμβεί κάτι το εξωπραγματικό. Δεν υπάρχουν μετεωρίτες, μυστηριώδεις ιοί, έλλειψη πηγών ενέργειας ή τροφίμων. Απλώς αποφάσισαν να ζήσουν μακριά από το φτωχό προλεταριάτο που δεν ξέρει να εκτιμά τις εκλεπτυσμένες γεύσεις και τα εκλεκτά κρασιά. Ανάλογα με τον όροφο που κατοικείς ανήκεις σε μια συγκεκριμένη εισοδηματική τάξη. Οι πάνω όροφοι είναι ελεύθεροι να επιδείξουν οποιαδήποτε βάρβαρη συμπεριφορά, να εκπληρώσουν κάθε καταπιεσμένη εμμονή τους στους αποκάτω. Η αποδόμηση αυτού που αποκαλούμε σύγχρονος πολιτισμός είναι θαυμαστή. Εξυπνο, τρομακτικό, νοσηρό, σουρεαλιστικό, φρέσκο σαν να γράφτηκε σήμερα.

Ken Follet

Ενας στύλος φωτιάς

Μτφ. Ρηγούλα Γεωργιάδου

Εκδ. Bell, 2017, σελ. 1.032

Τιμή: 24,40 ευρώ

Η άνοδος στον θρόνο της Ελισάβετ Α’. Οι θρησκευτικές διαμάχες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συνωμοσίες και κατασκοπεία. Μετά τους «Στυλοβάτες της Γης» και το «Ενας κόσμος χωρίς τέλος» ο συγγραφέας επιστρέφει στο αγαπημένο για πολλούς αναγνώστες Κίνγκσμπριτζ, για να διηγηθεί μια ιστορία κατασκοπίας, προδοσίας και αγάπης σε μια εποχή που η Αγγλία αλλά και υπόλοιπη Ευρώπη σπαράσσεται από τους θρησκευτικούς πολέμους και τη μισαλλοδοξία. Ζωγραφίζει την εποχή φωτίζοντας κάθε λεπτομέρειά της από τα κατώτερα κοινωνικά στρώματα μέχρι τα υψηλότερα. Μια εποχή που καθόρισε τις ισορροπίες στην Ευρώπη μέχρι και σήμερα. Απίστευτη αληθοφάνεια διακρίνει τόσο τους ιστορικούς όσο και τους μυθοπλαστικούς χαρακτήρες. Ενα μυθιστόρημα βάναυσο και τρυφερό συγχρόνως, με τον Follet στα καλύτερά του. Οι αναγνώστες των δύο προηγούμενων βιβλίων θα το ερωτευθούν.

Paul Auster

Το βιβλίο των ψευδαισθήσεων

Μτφ. Ιωάννα Ηλιάδη

Εκδ. Μεταίχμιο, 2017, σελ. 408

Τιμή: 16,60 ευρώ

Αυτό είναι ένα μυθιστόρημα που κρύβει μέσα του ένα άλλο μυθιστόρημα που με τη σειρά του κρύβει ένα άλλο. Ο Auster γράφει με τόσο πειστικές λεπτομέρειες το πρώτο μέρος του βιβλίου που διαβάζεται σαν non-fiction. Τόσο πολύ που θες να ψάξεις στο Ιnternet τη ζωή και το έργο του Μαν. Η περιγραφή των ταινιών του χαμένου αστέρα είναι τόσο λεπτομερής, που ο αναγνώστης δυσκολεύεται να πιστέψει ότι δεν υπάρχουν. Ο συγγραφέας σε παρασύρει σε μια σειρά γεγονότων τρομακτικών και καταστροφικών. Μπορείς να επιλέξεις τι είναι η πραγματικότητα και τι το φανταστικό. Αλλά ακόμα κι αν επιλέξεις ότι όλα είναι πραγματικότητα, ο τρόπος γραφής, τα σκαμπανεβάσματα, το παιχνίδι με τον χρόνο σου υπόσχονται ένα συναρπαστικό μεταφυσικό ταξίδι. Το τέλος εκπληκτικό, θα κάνει τον αναγνώστη να αμφισβητήσει την ίδια του την ζωή, τις σχέσεις του, ακόμα και τον λόγο που συμβαίνουν τα γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή του.

Jerzy Kosinski

Το βαμμένο πουλί

Μτφ. Τρισεύγενη Παπαϊωάννου

Εκδ. Μεταίχμιο, 2017, σελ. 328

Τιμή: 15,50 ευρώ

Ενα κλασικό πλέον βιβλίο, διαφορετικό από όσα έχουν γραφεί για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκλονιστικό, πολύ βίαιο αλλά αληθοφανές μέχρι την τελευταία λέξη. Ενα βιβλίο με πολύ συναίσθημα και αναισθησία ταυτόχρονα. Τόσο γλαφυρό που σίγουρα θα σε κάνει να ανατριχιάσεις σε κάθε περιγραφή. Ενα βιβλίο για τον μύθο της ηθικής συνείδησης και της έμφυτης συμπόνιας που έχει ο άνθρωπος. Ο αναγνώστης περνάει από κεφάλαιο σε κεφάλαιο υπνωτισμένος από τη φρίκη. Είναι εκπληκτικό τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι ο ένας στον άλλο για να επιβιώσουν. Η ψυχολογία του όχλου, η σκληρότητα των παιδιών παρουσιάζονται σε όλο τους το μεγαλείο.

Thomas Hardy

Γαλαζοαίματες κυρίες – Μεταξωτοί έρωτες

Μτφ. Μαρία Λαϊνά, Μάνια Μεζίτη

Εκδ. Πατάκη, 2017, σελ. 424

Τιμή: 15,50 ευρώ

Αυτό το βιβλίο με το υπέροχο ρετρό εξώφυλλο περιέχει δέκα ιστορίες με θέμα τον έρωτα. Τι κρύβεται πίσω από αυτό; Μυστικοί γάμοι, παράνομα παιδιά, πλαστογράφηση διαθηκών, αλαζονεία, εκβιασμοί, αποξένωση. Αλλά και κεραυνοβόλος έρωτας και ρομαντισμός. Ο Hardy, ένας δεξιοτέχνης της γραφής, ένας μεγάλος δάσκαλος, παραδίδει μαθήματα μικρής φόρμας. Εστιάζει στις γυναίκες, στις αγάπες τους, στην υποκρισία τους. Τις θεωρεί καθρέφτη της κοινωνίας, την οποία ανατέμνει σε βάθος σε όλη της την πολυπλοκότητα. Ο συγγραφέας αγαπά τις ηρωίδες του και εδώ, παρόλο το μικρό μέγεθος –άριστα δομημένο –της κάθε ιστορίας, τις παρουσιάζει συναρπαστικές, όπως σε όλο του το έργο.

Truman Capote

Εν ψυχρώ

Μτφ. Αύγουστος Κορτώ

Εκδ. Πατάκη, 2017, σελ. 488

Τιμή: 18,80 ευρώ

Το «Εν ψυχρώ», το κορυφαίο αριστούργημα του Τρούμαν Καπότε, προκάλεσε μεγάλη αίσθηση όταν πρωτοεκδόθηκε το 1966. Πραγματεύεται τη σφαγή μιας οικογένειας στο Χόλκομπ του Κάνσας το 1959. Ενα έγκλημα που συντάραξε την Αμερική και την πέρασε βίαια στη δεκαετία του ’60, τη δεκαετία της αμφισβήτησης. Τα χρόνια της αθωότητας τελείωσαν εκεί. Ο,τι και να πεις γι’ αυτό το έργο, που άλλαξε τον τρόπο γραφής στη σύγχρονη αμερικανική και όχι μόνο λογοτεχνία, είναι λίγο. Η αφήγηση είναι καταπληκτική. Ενώ στη αρχή ο αναγνώστης νομίζει ότι έχει να κάνει με ένα τυπικό southern gothic, τελικά βρίσκεται μπροστά σε ένα εξαιρετικό μείγμα πραγματικότητας και φαντασίας με μια εκπληκτική ανάπτυξη των χαρακτήρων. Τελειώνοντάς το σου αφήνει ένα διφορούμενο αίσθημα ανακούφισης και λύπης. Ενα βιβλίο πρωτοπόρο, αξεπέραστο.

Albert Camus

Σημειωματάρια

Βιβλίο πρώτο: Μάιος 1935 – Φεβρουάριος 1942

Μτφ. Νίκη Καρακίτσου-Ντουζέ, Μαρία Κασαμπαλόγλου-Ρομπλέν

Εκδ. Πατάκη, 2017, σελ. 264

Τιμή: 12,20 ευρώ

Πώς μπορεί κάτι απλό, όπως μια σημείωση για ιδιωτική χρήση, να είναι τόσο συναρπαστική; Η εκτυφλωτική προσωπικότητα του Καμί λάμπει μέσα από τα σημειωματάριά του. Οι ιδέες του αιχμαλωτίζουν, εμπνέουν και ανυψώνουν τον αναγνώστη. Αποσπάσματα μυθοπλασίας, διαγράμματα, θραύσματα ιδεών, πολιτικά σχόλια, φιλοσοφία, ιδέες για λογοτεχνικά έργα. Το πώς οργάνωνε τη γραφή του. Αλλά κατά κύριο λόγο η ματιά του στον κόσμο, η αγάπη του για τη ζωή. Το βιβλίο μπορεί κάποιος να το διαβάσει και αποσπασματικά. Η καθημερινότητα ενός μεγάλου στοχαστή αποτελεί έμπνευση. Αξίζει να σημειωθεί ότι κυκλοφορεί αυτές τις μέρες (από τις εκδ. Καστανιώτη) και ο «Πρώτος άνθρωπος», ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο του Καμί που βρέθηκε ανολοκλήρωτο στα κατάλοιπά του και πρωτοδημοσιεύτηκε το 1994.

Carlos Ruiz-Zafon

Ο Λαβύρινθος των πνευμάτων

Μτφ. Βασιλική Κνήτου

Εκδ. Ψυχογιός, 2017, σελ. 976 (δύο τόμοι)

Τιμή: 32,50 ευρώ

Ο Θαφόν γράφει ένα γοτθικό pageturner. Κάθε βιβλίο της σειράς μπορεί να διαβαστεί ανεξάρτητα αλλά όλα μαζί είναι κεφάλαια μιας μεγάλης ιστορίας. Ερωτικός, αινιγματικός, ανθρώπινος. Συναρπαστικός, θα οδηγήσει τον αναγνώστη που το διαβάζει να χάσει την αίσθηση του χρόνου και του τόπου. Να γίνει μέρος του βιβλίου. Ο αγώνας για τη δικαίωση των ηρώων, ο δρόμος για την κάθαρση δεν θα είναι εύκολος. Θα έχει πολλά εμπόδια και πισωγυρίσματα. Ολα αυτά σε μια Βαρκελώνη φασματική, μυστηριώδη, σκοτεινή αλλά και ρομαντική. Ο συγγραφέας δημιουργεί έναν κόσμο στον οποίο αξίζει να πεθάνεις για ένα βιβλίο. Που θα κάνεις τα πάντα για να το προστατεύσεις. Τα βιβλία πραγματικά επηρεάζουν και αλλάζουν τις ζωές των ηρώων. Και ένας τέτοιος κόσμος είναι πραγματικά απίστευτος!

Richard Flanagan

Ο ήχος του ενός χεριού

Μτφ. Γιώργος Μπλάνας

Εκδ. Ψυχογιός, 2017, σελ. 456

Τιμή: 17,70 ευρώ

Ενα μυθιστόρημα ισχυρό και έντονο. Μιλάει για την απώλεια, την αλλοτρίωση και τη δύναμη των ανθρώπων να προκαλούν πόνο σε αυτούς που αγαπούν περισσότερο. Το βιβλίο είναι ένας περίπλοκος ιστός ιστορίας, γεωγραφίας, χαρακτήρων και περιστάσεων. Η σχέση ανάμεσα στον τίτλο και στην αφήγηση είναι οι αντιδράσεις των ηρώων στα γεγονότα που συμβαίνουν στη ζωή τους. Δεν υπάρχουν μέσα του εύκολες απαντήσεις. Ούτε για τους ήρωες ούτε για τους αναγνώστες που το διαβάζουν. Παρ’ όλο που το βιβλίο είναι μια συναισθηματική γροθιά, κρύβει μέσα του την ελπίδα, ένα μικρό φως μες στο σκοτάδι.