Βρισκόμαστε στα 2075 και το επάγγελμα του δικαστή έχει καταργηθεί. Ενας υπερυπολογιστής, ο i-Μ-Right, είναι αυτός που αποφασίζει, και μάλιστα πολύ γρηγορότερα, ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο.

Ο πιτσιρικάς ήρωας του βιβλίου «Πώς έμπλεξα με τη Δικαιοσύνη και άλλες άγνωστες λέξεις» το μόνο που ξέρει από τα δικαστήρια είναι ότι εκεί πήγαιναν όσοι ήθελαν να βρουν το δίκιο τους και πως ο 92χρονος παππούς του, ο Δίκαιος Πολυδίκης, ήταν δικαστής. Σχολεία όμως υπάρχουν ακόμη το 2075, και ο μικρός Αρης έχει μια εργασία για τα επαγγέλματα που χάθηκαν. Ταυτόχρονα ο παππούς χρειάζεται φροντίδα λόγω της ασθένειάς του –μιλάει για το παρελθόν νομίζοντας ότι είναι το παρόν –και η μητέρα τού Αρη τον παροτρύνει να συζητάει καθημερινά με τον παππού.

Αυτό είναι και το εξαιρετικό τέχνασμα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας του βιβλίου Πάνος Χριστοδούλου για να μυήσει τους μικρούς αναγνώστες στη νομική επιστήμη. Μέσα από τις καθημερινές συναντήσεις του εγγονού και του παππού ο Χριστοδούλου περιγράφει με χιούμορ και ζωντάνια στιγμές και ιστορίες από τις δικαστικές αίθουσες που συνοδεύονται από την εικονογράφηση της Λίλας Καλογερή. Αλλωστε ο συγγραφέας –με το 8ο βιβλίο του που απευθύνεται σε παιδιά –έχει βιωματική εμπειρία από τον χώρο της Δικαιοσύνης αφού έχει εργαστεί ως δικηγόρος και προέρχεται από οικογένεια νομικών. Ο παππούς εξηγεί στον εγγονό νομικούς όρους που στις μικρές ηλικίες αποτελούν άγνωστες λέξεις, όπως ποια η διαφορά ποινικών και διοικητικών δικαστηρίων, και λύνει απορίες του τύπου «αυτός ο Αρειος Πάγος έχει καμιά σχέση με τον πάγο που έχει βρεθεί στον πλανήτη Αρη;». Ουσιαστικά πρόκειται για ένα… κόμπακτ μάθημα νομικής σε 80 σελίδες, διασκεδαστικό για μικρούς και μεγάλους. Εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό είναι επίσης και το online game «Ο μικρός δικαστής» που περιέχεται στο βιβλίο.

Πάνος Χριστοδούλου

Πώς έμπλεξα με τη Δικαιοσύνη

και άλλες άγνωστες λέξεις

Εικονογράφηση: Λίλα Καλογέρη

Εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, 2015, σελ. 80

Τιμή: 13 ευρώ