Πλήθος κόσμου –πάνω από πεντακόσιοι άνθρωποι, ενώ αρκετοί έφυγαν γιατί δεν χωρούσαν –κατέκλυσε τη Δευτέρα το βράδυ το Μουσείο Μπενάκη στην Πειραιώς, στην παρουσίαση της έκδοσης «Mirrors» (εκδ. Αλεξάνδρεια). Πρόκειται για έργο αξίας, «παλαιάς κοπής» (το «Βιβλοδρόμιο» το έχει παρουσιάσει αναλυτικά), γιατί οι συνεντεύξεις που παρουσιάζει –συνεντεύξεις πληγέντων από την κρίση στην Ελλάδα των τελευταίων χρόνων, αλλά και στη Γερμανία των αρχών της δεκαετίας του 2000 –έγιναν πάνω σε επιστημονική μεθοδολογική βάση και πέρα από εργαλείο κοινωνιολογικής ανάλυσης σήμερα θα αποτελούν και στο μέλλον σημαντικότατη πηγή γνώσης για την εποχή μας.

Οι συγγραφείς Νίκος Παναγιωτόπουλος και Φραντς Σουλτχάις όπως και η εικαστικός Βένια Δημητρακοπούλου, που υπογράφει τον συνοδευτικο τρίτο τόμο, ήταν παρόντες αλλά δεν μίλησαν. Μίλησαν οι υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Ξυδάκης, η καθηγήτρια Αντιγόνη Λυμπεράκη, ο γάλλος οικονομολόγος Ζερόμ Μπουρντιέ (γιος του περίφημου κοινωνιολόγου Πιερ Μπουρντιέ), ο γάλλος ανθρωπολόγος Μπερνάρ Βερνιέ –με σημαντικό έργο στον ελληνικό χώρο -, η ζωγράφος Λυδία Δαμπασίνα και ο σκηνοθέτης Βασίλης Παπαβασιλείου. Απόσπασμα ανέγνωσε η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου.

Το κοινό άκουσε προσεκτικά τις ομιλίες, που δεν συμφωνούσαν όλες μεταξύ τους ως προς τη συνταγή ξεπεράσματος της κρίσης. Ούτε το κοινό άλλωστε –λ.χ. από τη Σία Αναγνωστοπούλου μέχρι τον Τάσο Γιαννίτση –προερχόταν από έναν μόνο πολιτικό χώρο. Ο Ζερόμ Μπουρντιέ ήταν πάντως αρκετά επικριτικός για όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Η τρέχουσα κρίση δεν είναι συγκυριακή, είπε, αλλά πρόκειται για σε βάθος συντελούμενο μετασχηματισμό, «που θα οδηγήσει στην επανάληψη καταστάσεων κρίσης με ένταση πιθανότατα πολύ βαθύτερη». Συμμεριζόμενος τη γραμμή Πικετί λέει ότι η κρίση του 2008 «είναι μια πρώτη ήπια εκδήλωση αυτής της κατάστασης, καθώς τα κράτη ανέλαβαν τώρα τα ίδια το κόστος της προσαρμογής μέσω της αύξησης των δημοσίων χρεών, με την παράδοξη συνέπεια να βγουν από αυτή ακόμα πιο αδύναμα και μάλλον ανίκανα να αντιμετωπίσουν την επόμενη κρίση».

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Franz Schultheis, Βένια Δημητρακοπούλου

Mirrors

Πολυφωνικές αφηγήσεις γιαέναν κοινωνικό κόσμο σε κρίση

Εκδ. Αλεξάνδρεια, 2015

Τιμή: 32 ευρώ