Τον Εντγκαρ Αλαν Πόε οι περισσότεροι τον ανακαλύπτουν στην εφηβεία τους, κυρίως χάρη στα διηγήματά του, τα οποία, ακόμη και σήμερα, 166 χρόνια από τον θάνατό του, προκαλούν ανατριχίλες στους αναγνώστες. Αρχοντας του Μακάβριου και Πατέρας της Αστυνομικής Λογοτεχνίας είναι μόνο δύο από τους τίτλους που έχουν αποδοθεί στον δημοσιογράφο, πεζογράφο και ποιητή, του οποίου το λογοτεχνικό έργο αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως το νουάρ ή οι ιστορίες φρίκης και φαντασίας.

Πώς να ήταν όμως ο Πόε όταν ήταν μικρός; Ο ίδιος θεωρούσε την παιδική του ηλικία αφετηρία για όσα σημάδεψαν το έργο του. «Δεν ήμουνα ποτέ παιδί σαν τ’ άλλα, ποτέ δεν είδα με το δικό τους βλέμμα» γράφει στις πρώτες γραμμές του ποιήματος «Μονάχος». Η 36χρονη Αγγελική Ράδου τολμά να τον φανταστεί. Και όχι μόνο αυτό: να τον κάνει πρωταγωνιστή σε μια παιδική σειρά φαντασίας, τρόμου και αστυνομικής πλοκής. Εκδικητικά φαντάσματα, στοιχειωμένα σπίτια, ανατριχιαστικά όνειρα, φρικιαστικοί θρύλοι που εξάπτουν τη φαντασία ξεπηδούν από τις σελίδες του «Μυστικού του θαμμένου φορέματος», της πρώτης ιστορίας των περιπετειών του δωδεκάχρονου Εντγκαρ.

Βρισκόμαστε στο 1821 και ο νεαρός Πόε ζει εσωτερικός σε ένα εγγλέζικο σχολείο, όταν ένα φάντασμα εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά του και του ζητά βοήθεια. Την ώρα που ο Εντγκαρ αναζητά τρόπο για να εκπληρώσει την επιθυμία του, στο παζάρι της πόλης ένα κορίτσι δολοφονείται. Ο κολλητός του Εντγκαρ, Γουίλιαμ, και η νεαρή Ελίφ με το κοράκι της αναλαμβάνουν να συμβάλουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης, το ίδιο και το φάντασμα. Οι ήρωες οδηγούνται στη Γειτονιά της Καταχνιάς αναζητώντας τον μυστηριώδη Αφυπνιστή με τις μαγικές δυνάμεις για να ανακαλύψουν την τρομακτική αλήθεια που κρύβεται σε ένα φόρεμα θαμμένο σε ένα χωράφι κάτω από μια μεγάλη φλαμουριά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγγελική Ράδου ασχολείται με το φανταστικό· κείμενά της έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς σε πολλά ελληνικά έντυπα που ασχολούνται με το μεταφυσικό καθώς και σε σχετικές συλλογές διηγημάτων. Η απόπειρά της να γράψει μία σειρά βιβλίων τρόμου και φαντασίας για παιδιά με ήρωα τον Πόε είναι επιτυχημένη. Στην πρώτη αυτή σκοτεινή ιστορία που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό (και την οποία ελπίζουμε να ακολουθήσουν σύντομα άλλες), η Ράδου εντάσσει ως μέρος της πλοκής πολλά από τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τα έργα του ενήλικου συγγραφέα. Θα μπορούσε να πει κανείς –και γιατί όχι; –πως εν μέρει ο Πόε είχε ζήσει όσα έγραψε μετά. «Το μυστικό του θαμμένου φορέματος» είναι ιδανικό για –λίγο ψαγμένα –δεκάχρονα και μια ενδιαφέρουσα εισαγωγή στη λογοτεχνία τρόμου. Και μη φοβηθείτε καθόλου ένα παιδικό βιβλίο φαντασίας. Η πραγματικότητα στην οποία εκτίθενται τα παιδιά μέσα από την τηλεόραση και το Διαδίκτυο είναι, πολλές φορές, πολύ πιο τρομακτική.

Αγγελική Ράδου

Οι σκοτεινές ιστορίες του νεαρού Πόε:

Ο Εντγκαρ και το μυστικό του θαμμένου φορέματος

Εκδ. Polaris, 2015, σελ. 144

Τιμή: 7 ευρώ