Luis Sepulveda

Ιστορίες από ‘δώ κι από ‘κεί

Μτφ. Αχιλλέας Κυριακίδης (Οπερα)

Με καρδιά ρομαντικού επαναστάτη και ματιά χωρίς αυταπάτες, ο χιλιανός συγγραφέας που κατοικεί πλέον στη Χιχόν της Ισπανίας, αναστοχάζεται εδώ τη ζωή του, τους ανθρώπους που τον σημάδεψαν, τα βιβλία που αγάπησε, όχι όμως για να μιλήσει για τον εαυτό του αλλά για να προβάλει στάσεις ζωής που καλλιέργησαν και καλλιεργούν στα μεγάλα όσο και στα μικρά, το όραμα και τις αξίες ενός κόσμου περισσότερο δίκαιου, περισσότερο αυθεντικού. Ο αναγνώστης ταξιδεύει από το Σαντιάγο, το Παρίσι, το Αμβούργο μέχρι τη Γη του Πυρός και τη ζούγκλα της Αμαζονίας, συναντά θεοπάλαβους ή μυαλωμένους τύπους, βλέπει τον Αγιέντε, τον Μπερλουσκόνι ή τον Γέρο που διάβαζε ιστορίες αγάπης και τον γερμανό σκύλο-πανκ που οσφραινόταν τους μπάτσους, και παρακολουθεί γλυκόπικρα στιγμιότυπα που συμφιλιώνουν το χθες με το σήμερα και υπερασπίζονται τη χαρά «σαν να ‘ταν χαράκωμα!».

Mario Vargas Llosa

Οι αρχηγοί / Τα αντράκια

Μτφ. Μαργαρίτα Μπονάτσου

(Καστανιώτης)

Πρώτη δημοσίευση στα ελληνικά της νουβέλας «Τα αντράκια» που μαζί με τα έξι διηγήματα με τίτλο «Οι αρχηγοί» του 1959 αποτελούν τα πρώτα δημοσιευμένα λογοτεχνικά κείμενα του Μάριο Βάργκας Λιόσα. Ο κατοπινός νομπελίστας (2010) είναι 23 χρονών και μεταφέρει τον αναγνώστη στο Περού του ’50 παρακολουθώντας τον σκληρό ανδρικό κόσμο μιας εφηβικής παρέας που κατευθύνει τις επιλογές και τις προσδοκίες των μελών της και αντιμετωπίζει τα προβλήματα με τη βία. Ολα αυτά τα κείμενα που «παίζουν» ανάμεσα στο παρόν και το παρελθόν, το ατομικό και το συλλογικό πεπρωμένο, φέρουν τη σφραγίδα του αφηγηματικού του ταλέντου που θα τον καθιερώσει ως έναν από τους πρωτοπόρους στην ανανέωση της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας.

Gunther Grass

Γάτα και το Ποντίκι

Μτφ. Εμη Βαϊκούση (Καστανιώτης)

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος της λεγόμενης Τριλογίας του Ντάντσιχ και γράφτηκε το 1961, αμέσως μετά το «Ταμπούρλο». Ο κατοπινός νομπελίστας (1999) ήταν τότε μόλις 34 χρονών και με αυτήν τη νουβέλα που διαδραματίζεται στο Ντάντσιχ (Γκντανσκ) πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου περιγράφει μεταφορικά μια κοινωνία-γάτα η οποία βασανίζει, εξαντλεί και τελικά οδηγεί στην εξόντωση έναν έφηβο-ποντίκι. Την ιστορία του νεαρού την αφηγείται ο φίλος του που εν τέλει γίνεται κι αυτός μέρος του μηχανισμού εξόντωσης των αγνών ψυχών. Ορφανός και κάπως δύσμορφος, με ένα τεράστιο μήλο του Αδάμ και με μια εμμονή να κερδίσει την αναγνώριση από το σχολείο του κάνοντας κάποια ηρωική πράξη, ο πρωταγωνιστής θα παγιδευτεί σε μια παρεξήγηση, θα τιμωρηθεί και θα καταλήξει να προκαλέσει την αυτοκαταστροφή του.

Alain Blottiere

Τόμι

Μτφ. Αγγελική Τσέλιου (Πόλις)

Ενα μυθιστόρημα που μας οδηγεί να αναστοχαστούμε τι σημαίνουν για τη σημερινή νέα γενιά ηρωισμός, πολιτική στράτευση, διαμόρφωση πολιτικής συνείδησης. Ο συγγραφέας συνυφαίνει μεταξύ τους δύο ιστορίες. Την αληθινή ιστορία του 16χρονου ήρωα της γαλλικής αντίστασης κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Τόμας Ελεκ, και την επινοημένη ιστορία του νεαρού που καλείται να τον υποδυθεί σε μια ταινία-αφιέρωμα και καταλήγει να χάνει τον εαυτό του μπροστά στο είδωλό του. Μαθητής λυκείου εβραϊκής και ουγγρικής καταγωγής, ο οποίος έφθασε στα 16 του να προκαλεί εκτροχιασμούς τρένων μέχρι που συνελήφθη από τις δυνάμεις συνεργασίας με τον κατακτητή, ο Τόμι βασανίστηκε και τουφεκίστηκε από την Αστυνομία του στρατάρχη Πετέν.

Roger martin du gard

Οι Τιμπώ (2 τόμοι)

Μτφ. Γ. Νίκας (Εστία)

Μια φιλόδοξη τοιχογραφία της Γαλλίας από τις αρχές του 20ού αιώνα έως τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Το έργο γράφεται μεταξύ 1922-1940 και κορυφώνεται σε μια σχεδόν μέρα με τη μέρα περιγραφή των γεγονότων που οδήγησαν στο ξέσπασμα του πολέμου. Ειδικότερα παρακολουθούμε τη μάταιη προσπάθεια των γάλλων και των γερμανών σοσιαλιστών να αποτρέψουν τον πόλεμο, τα στρατηγικά παιχνίδια των κυβερνήσεων, τις ίντριγκες των επιτελείων, τον εφησυχασμό των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων σε μια εποχή όπου προετοιμάζεται και η Οκτωβριανή Επανάσταση. Ο συγγραφέας θα τιμηθεί με Νομπέλ το 1937 και θα περάσει τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Νίκαια.

J. D. Salinger

Φράνι και Ζούι

Μτφ. Αύγουστος Κορτώ

(Καστανιώτης)

Η φοιτήτρια Φράνι και ο ανερχόμενος ηθοποιός Ζούι είναι τα δύο μικρότερα αδέλφια της πολύπαθης οικογένειας Γκλας που απασχόλησε ολόκληρο το έργο του Σάλιντζερ μετά τον «Φύλακα στη σίκαλη» (1951). Επειτα από την αυτοκτονία του πρωτότοκου αδελφού τους, του Σίμορ, περιφέρουν τον εύθραυστο ψυχισμό τους με μόνη παρηγοριά την αγάπη που τους δένει. Οι δύο αυτές νουβέλες που γράφτηκαν στα τέλη του ’50 και κινούνται στο κλίμα του ζεν που απασχολούσε τον Σάλιντζερ, αντικατοπτρίζουν μια γενιά που αποζητά τη λύτρωση ενώ κολυμπά στο τέλμα τής πιο βαθιάς ματαίωσης. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1965, ο 46χρονος τότε συγγραφέας-μύθος θα σταματήσει να δημοσιεύει οτιδήποτε και θα αποσυρθεί στον εαυτό του έως τον θάνατό του (2010).

Marilynne Robinson

Στο σπίτι

Μτφ. Βασίλης Αργυριάδης (Εν Πλω)

Με πρωταγωνιστή έναν σύγχρονο άσωτο υιό της αμερικανικής περιφέρειας, αυτό το μυθιστόρημα ανοίγει τη συζήτηση για τη στάση των σύγχρονων κοινωνιών απέναντι στην έκκεντρη, την εξεγερμένη ή και παραβατική νεολαία. Συγγραφέας του η αμερικανίδα παρεμβατική διανοούμενη και δηλωμένη πιστή στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού ριζοσπαστικού καλβινισμού, που αποτελεί πνευματική αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα. Καθηγήτρια Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο της Αϊοβα, βραβευμένη με Πούλιτζερ για το μυθιστόρημά της «Γκίλιαντ», διαλέγει εδώ ως πρωταγωνιστή τον 45χρονο γιο του τοπικού πάστορα που έχει διαρκώς μπλεξίματα με τις Αρχές. Κλέφτης, αλκοολικός, ανευλαβής, έχει αποπλανήσει και εγκαταλείψει μια ανήλικη και το παιδί του μαζί της, για τη Ρόμπινσον όμως φωτίζει τα τραύματα που κρύβονται πίσω από τις εκδηλώσεις του Κακού.

Natalie bakopoulos

Το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας

Μτφ. Χίλντα Παπαδημητρίου

(Πατάκης)

Ερωτας και πολιτική στην Αθήνα της χούντας, με μια ματιά αποστασιοποιημένη. Σε αυτό το πρώτο της μυθιστόρημα, η αμερικανίδα εγγονή του Μιχάλη Κατσαρού, αναγνωρισμένη διηγηματογράφος η οποία διδάσκει στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, παρακολουθεί την περιπέτεια μιας ελληνικής οικογένειας μεσοαστών στην Αθήνα και στο Παρίσι στα χρόνια 1967-1973. Το αρχικό μούδιασμα με το ξέσπασμα της δικτατορίας διαδέχονται τα βασανιστήρια, οι εξορίες, οι ξυλοδαρμοί και τα μεγάλα γεγονότα, όπως η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου, η δήλωση του Σεφέρη και τελικά η εξέγερση του Πολυτεχνείου, αντικρίζονται με τις ζωές των ανθρώπων, τις στιγματίζουν και τις αλλάζουν.

Ketil Bjornstad

Το ποτάμι

Μτφ. Kρυστάλλη Γλυνιαδάκη, Μαργαρίτα Ζαχαριάδου (Πόλις)

Η ενηλικίωση ενός καλλιτέχνη μέσα από την αναπάντεχη σχέση του με τη μητέρα της αλλοτινής αγαπημένης του, η οποία πέθανε. Σε τούτο το δεύτερο μυθιστόρημα μιας τριλογίας, ο γνωστός νορβηγός συνθέτης και πιανίστας Κέτιλ Μπγιόρνσταντ εξερευνά τις αντηχήσεις των συναισθημάτων, των αναμνήσεων και των καινούργιων εμπειριών στη διαμόρφωση της καλλιτεχνικής συνείδησης. Πρωταγωνιστής του και πάλι το alter ego του, ο Αξελ Βάιντινγκ στα 19 του πλέον, γεμάτος αγωνίες και αμφιβολίες, ο οποίος προσπαθεί να ακούσει τον εαυτό του και να ανακαλύψει τη μελωδία της δικής του έφεσης γνωρίζοντας το κορμί μιας ώριμης και απελευθερωμένης γυναίκας, η οποία τον συντονίζει με την εποχή του.

Julian Barnes

Ενα κάποιο τέλος

Μτφ. Θωμάς Σκάσσης (Μεταίχμιο)

Ενας άντρας που σε όλη του τη ζωή κατάφερνε να επιβιώνει χωρίς να πληγώνεται, αναγκάζεται να επανεξετάσει τις νίκες του και τις ήττες του και συνειδητοποιεί πως η ζωή είναι… αλλού. Αφορμή οι αθέατες πτυχές μιας παλιάς τραυματικής ερωτικής ιστορίας του, που έρχονται απροσδόκητα στην επιφάνεια. Γι’ αυτό το μυθιστόρημα ο 65χρονος Τζούλιαν Μπαρνς απέσπασε το βραβείο Μπούκερ του 2011. Εστιάζοντας σε δυο εποχές που απέχουν μεταξύ τους 40 χρόνια, αυτός ο πιο Γάλλος από τους βρετανούς συγγραφείς αναστοχάζεται και αναθεωρεί με εντυπωσιακή μαστοριά και με ανάλαφρο τρόπο τις αντιλήψεις της γενιάς του για τον έρωτα, τη φιλία και την οικογένεια, για το πέρασμα του χρόνου και τον θάνατο.

μετιν

Arditi

Το Τουρκάκι

Μτφ. Ρίτα Κολαΐτη (Καλέντης)

Βενετία 1574. Την ώρα που ματαιόδοξοι νεόπλουτοι προσπαθούν να αναρριχηθούν στα αξιώματα της Δημοκρατίας και της Παπικής Εκκλησίας με όπλο τους τη φιλανθρωπία και την προώθηση των τεχνών, ένας κωνσταντινουπολίτης μάστορας, που έχει κερδίσει την εκτίμηση του Τιτσιάνο, καταφέρνει κάτω από μια καθησυχαστική ζωγραφική να περάσει πνευματικά μηνύματα. Τον αποκαλούν «Τουρκέτο» και θα μπλεχτεί σε μια φοβερή ίντριγκα που αφορά έναν περίφημο πίνακα, ο οποίος σήμερα εκτίθεται στο Λούβρο. Εβραίος πρώην επιχειρηματίας γεννημένος στην Αγκυρα και εγκατεστημένος στη Γενεύη, ο συγγραφέας είναι ένας σύγχρονος μαικήνας που μέσα από αυτό το πολυπολιτισμικό μυθιστόρημα μιλά για τις θυσίες που απαιτεί η τέχνη, τις παγίδες της εμπορευματοποίησής της, τη δύναμή της να ενώνει ή να διχάζει.

Anne Enright

Το ξεχασμένο βαλς

Μτφ. Τόνια Καβαλένκο

(Καστανιώτης)

Ο έρωτας μπορεί να είναι το ωραιότερο θαύμα στη ζωή ενός ανθρώπου, αλλά μπορεί και να γκρεμίσει τα πάντα στο πέρασμά του. Βραβευμένη με το Μπούκερ για τη «Συγκέντρωση», η 50χρονη ιρλανδή συγγραφέας εξετάζει εδώ τη συζυγική απιστία από συναισθηματική σκοπιά αφήνοντας απέξω τις ηθικές ή ηθικολογικές παραμέτρους. Σε ένα Δουβλίνο που βυθίζεται σε οικονομική κρίση, μια γυναίκα που υπήρξε «παντρεμένη και ευτυχισμένη» ετοιμάζεται να συναντήσει τη 12χρονη κόρη τού εραστή της, ο οποίος υπήρξε «άψογος οικογενειάρχης». Αφορμή για να αναστοχαστεί τη σημασία, τα κέρδη και τις απώλειες, τις προοπτικές και τα όρια της μεγάλης ανατροπής που βίωσε στην προσωπική της ζωή.

E. L. James

Πενήντα αποχρώσεις του γκρι

Μτφ. Τιτίνα Σπερελάκη (Πατάκης)

Εχει ήδη είκοσι εκατομμύρια πωληθέντα αντίτυπα παγκοσμίως και πουλάει με γρηγορότερους ρυθμούς και από τον «Κώδικα ντα Βίντσι». Κάποιοι από τους φαν του «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι» μπορεί μάλιστα να έχουν διαβάσει και Νταν Μπράουν, ιδίως όσοι διαβάζουν για να σκανδαλιστούν. Στον «Κώδικα» τους σκανδάλιζε η Μαρία Μαγδαληνή ως σύζυγος του Ιησού, εδώ τους σκανδαλίζει η σεξουαλική πλευρά του πράγματος που διαθέτει και σαδομαζοχιστικά στοιχεία, όπως επίσης και έναν Αφροαμερικανό με γκρίζα μάτια που κάνει την παρτενέρ του να λειώνει. Εκείνος είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, εκείνη μια φοιτήτρια Φιλολογίας. Εχουν άγγιγμα ερωτικό. Και Η Ε. Λ. Τζέιμς έχει το άγγιγμα του Μίδα…

Georges Simenon

Η φυγή του κύριου Μοντ

Μτφ. Αργυρώ Μακάρωφ (Αγρα)

Ενας Σιμενόν χωρίς τον Μεγκρέ. Με πρωταγωνιστή έναν 48χρονο άντρα που εγκαταλείπει το σπίτι, τη γυναίκα, τα παιδιά και την επιχείρησή του αναζητώντας κάτι απροσδιόριστο που θα μπορούσε να είναι ο θάνατος ή η αναγέννηση, το ζοφερό αυτό μυθιστόρημα αναδεικνύει με ιδανικό τρόπο το σύμπαν του βέλγου συγγραφέα και την έλξη που του ασκούσαν οι φαινομενικά αναιμικές υπάρξεις και το κοινωνικό περιθώριο. Ο ήρωάς του που εγκαταλείπει το Παρίσι και καταλήγει σε ένα φτηνό ξενοδοχείο της Μασσαλίας, όπου μια τσακισμένη γυναίκα τον σώζει από την αυτοκτονία, περνά από την άρνηση στην κατάφαση της ζωής και ξαναγίνεται επίκαιρος σήμερα καθώς συνομιλεί με τους καινούργιους άθλιους που γεννά η κρίση.