Στην καρδιά της μη επίλυσης του Κυπριακού μέχρι σήμερα βρίσκεται η αμφιθυμία των Ελληνοκυπρίων σε σχέση με την ομοσπονδιακή λύση και ας αποτελεί η διζωνική- δικοινοτική ομοσπονδιακή λύση την επίσημη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς από τη Συμφωνία Μακαρίου- Ντενκτάς του 1977
Ο Πολύβιος Πολυβίου, διακεκριμένος ελληνοκύπριος νομικός, ρίχνει άπλετο φως στο ελληνοκυπριακό αυτό δίλημμα στο τελευταίο του βιβλίο. Η θέση του Πολυβίου, μοναδική στο ελληνοκυπριακό σκηνικό τον τοποθετεί σε προνομιακή θέση έναντι των απορριπτικών. Είναι πολύ πειστικός όταν γράφει ότι, όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η ομοσπονδιακή λύση (που κι εκείνος κάποτε απέρριπτε) είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση για να αποφευχθούν (α) η αναβάθμιση των «Κατεχομένων» σε Ταϊβάν, (β) η οριστική διχοτόμηση, (γ) η πλήρης πρόσδεση των «Κατεχομένων» στην Τουρκία, (δ) η παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων εσαεί, κ.λπ.

Κατά τον Πολυβίου, οι μαξιμαλιστικοί στόχοι που θέτουν οι απορριπτικοί είναι ανέφικτοι.

Καταγράφει λοιπόν 17 παραλογισμούς που δεν επιτρέπουν τη νηφαλιότητα με στόχο την επίλυση- επανένωση της Κύπρου, όπως:

– ότι είναι δυνατόν να αγνοηθεί η πραγματικότητα και να επιβληθεί λύση που να παραγνωρίζει πλήρως τα πάγια τουρκικά συμφέροντα (τα στρατηγικά συμφέροντα της Τουρκίας και την τύχη των Τουρκοκυπρίων).

– ότι η Τουρκία είναι «μία σκοτεινή χώρα» που απώτερος στόχος της είναι η κατάληψη όλης της Κύπρου και ότι δεν επιθυμεί συναινετική λύση του Κυπριακού, ενώ επί Ερντογάν ισχύει ακριβώς το αντίθετο, η Αγκυρα θέλει βιώσιμη μη διχοτομική λύση.

– ότι με την ένταξη στην Ε.Ε. θα υπάρξει «ευρωπαϊκή λύση» που θα συμβαδίζει απολύτως Ο Αλέξης Ηρακλείδης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας δύο βιβλίων για το Κυπριακό και την επίλυσή του.