ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΑΠΕΣ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ
ΦΙΛΙΠΠΟΥ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ, ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ.
ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΕ ΠΟΝΤΟΠΟΡΑ
ΠΛΟΙΑ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ, ΕΞΟΥ ΔΥΟ ΑΠΟ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ («ΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ Ή ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΝΑΥΤΗ» ΚΑΙ «Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ»), ΕΝΩ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΤΟΜΟ «ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΤΑΞΙΔΙ- ΕΝΤΕΚΑ ΝΟΥΑΡ ΙΣΤΟΡΙΕΣ». ΤΩΡΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΠΟΥ ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΙΝΑΦΙΟΥ
Στον Αντρα που αγαπούσαν οι γυναίκες η δράση ξεκινά σε μια φθινοπωρινή κρουαζιέρα στη Μαύρη Θάλασσα, στην οποία συμμετέχουν κυρίως συγγραφείς και μεταφραστές απ΄ όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους ο σαραντάχρονος δημοσιογράφος Τηλέμαχος Λεοντάρης, λάτρης της φιλοσοφίας του Επίκουρου, με λογοτεχνικές φιλοδοξίες και, το κυριότερο, με μύτη αστυνομικού λαγωνικού. Με την επιστροφή του στην Αθήνα αναλαμβάνει την εξιχνίαση ενός εγκλήματος, καθώς μία γυναίκα βρίσκεται δολοφονημένη σε ξενοδοχείο στην περιοχή του Πεδίου του Αρεως.

Το έγκλημα αυτό δεν είναι η μοναδική σκοτούρα που έχει να αντιμετωπίσει ο Λεοντάρης. Πάση θυσία πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην ερωμένη του, μία συγγραφέα αισθηματικών βιβλίων με την οποία αποφασίζουν να γράψουν από κοινού ένα βιβλίο για τον λόρδο Βύρωνα και σε μια τρυφερή ύπαρξη που εισβάλλει στη ζωή του α λα Λολίτα του Ναμπόκοβ. Στο μεταξύ, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην πιθανή ενοχή δύο ατόμων: του γυναικοκατακτητή και φίλου του Μύρωνα και ενός ουκρανού προαγωγού, του Ιβάν. Ο δημοσιογράφος- ντετέκτιβ θα μπει στα κυκλώματα της μαστροπείας, θα ταξιδέψει στην Κέρκυρα για να ξετυλίξει τον μίτο του αινίγματος της άτυχης γυναίκας και σιγά σιγά θα οδηγηθεί στη λύση που θα τον ξαφνιάσει καθώς το φίδι, τον δολοφόνο δηλαδή, τον έτρεφε ο ίδιος στον κόρφο του.

Στα 66 ολιγοσέλιδα κεφάλαια του βιβλίου δεν υφαίνεται μονάχα η πλοκή μιας αστυνομικής ιστορίας. Ο πρωτοπρόσωπος- σε βαθμό εξομολόγησης- ομοδιηγητικός αφηγητής Τηλέμαχος Λεοντάρης αγωνίζεται να τιθασεύσει όχι μόνο τις ερωτικές ορέξεις από τις δύο ερωμένες του, όσο τις αχαλίνωτες συγγραφικές τους ματαιοδοξίες και βλέψεις. Του δίνεται λοιπόν η ευκαιρία εν είδει δοκιμίου να παρεμβάλει στην όλη δράση κεφάλαια που έχουν να κάνουν είτε με τον έρωτα (Μαρία η Αιγυπτία, Ιερά πορνεία…) είτε με τον κόσμο της λογοτεχνίας (Εταιρεία Συγγραφέων, Το εργοστάσιο των μολυβιών…), αλλά και με θέματα που δένουν οργανικά όσο και έξυπνα με αρκετές πτυχές της δράσης των προσώπων του μυθιστορήματος (Οι θεραπευτικές ιδιότητες του μελιού, Ο κύριος Κάρολος Δαρβίνος, Φίλιπ Μάρλοου;…). Σε όλα αυτά να προστεθεί και η εν είδει αφηγήματος εξιστόρηση της πολυτάραχης ζωής του λόρδου Βύρωνα, στοιχείο που προσθέτει ακόμα μεγαλύτερη ποικιλία στο μυθιστόρημα.