Ο λαουτιέρης Μιχάλης Τζουγανάκης έπαιξε λαούτο πρώτη φορά ζωντανά και μπροστά σε παρέα μόλις 3 ετών! Από τότε και μέχρι τις συνεργασίες του με τον Νίκο Μαμαγκάκη (διήρκεσε 7 χρόνια), τις επιτυχίες του όπως το «Πάλι πάλι» (που ερμήνευσε ο Μανώλης Λιδάκης), τους δεκάδες πειραματισμούς που έχουν δημιουργήσει φανατικό κοινό στις σκηνές της Αθήνας και τις εμφανίσεις του στο Μέγαρο Μουσικής, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, η πορεία του μοιάζει να είναι ξέφρενη.

«Η κάθε μουσική που είναι καλή, είναι παγκόσμια. Θυμάμαι την περιοδεία με τον Γιώργο Νταλάρα και τη Μελίνα Ασλανίδου το 2007 στην Ευρώπη και τον τρόπο που άγγιξε η κρητική μουσική τον ξένο κόσμο».

Παιδί μεταναστών- γεννήθηκε στο Βergen του Βελγίου-, υπήρξε μαθητής του λυράρη Λεωνίδα Κλάδου και του θρυλικού Κώστα Μουντάκη. Σήμερα ανήκει σ΄ αυτούς τους μουσικούς που κοιτούν προς την παράδοση αλλά «πειράζει» τους ήχους με τρόπο πετυχημένο. «Η μουσική είναι η πιο πειθαρχημένη ελευθερία. Το πείραγμα βέβαια των ήχων απαιτεί γνώση και μελέτη των παλαιοτέρων. Αν θες να εντυπωσιάσεις, μάθε τεχνικές, διάβασε τους παλιούς. Ας μην ξεχνάμε πως και τον Μουντάκη στην εποχή του μοντέρνο τον λέγανε, αφού εισήγαγε νέα όργανα. Σήμερα όμως λέμε για τις δημιουργίες του: Τι ωραίο που είναι; Δεν λέμε είναι κιτς! Πάντως το γεγονός πως περισσότεροι νέοι ασχολούνται σήμερα με την κρητική μουσική θα βγάλει καινούργια πράγματα και νέο υλικό», καταλήγει ο Μιχάλης Τζουγανάκης.