Νίκος Πλουμπίδης: πενήντα πέντε χρόνια από τη διπλή καταδίκη και την εκτέλεσή του

Πιστός μέχρι το τέλος στο κόμμα που τον θυσίασε

, Γράφει ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/08/2009 07:00 |
Στις 25 Νοεμβρίου 1952 συλλαμβάνεται από την Ασφάλεια. Δύο ημέρες μετά ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ από το Βουκουρέστι μεταδίδει ανακοίνωση της Κ.Ε., στην οποία ο Νίκος Πλουμπίδης καταγγελλόταν ως «από 28ετίας πράκτορας» της Ασφάλειας και των Άγγλων
 Πιστός μέχρι το τέλος στο κόμμα που τον θυσίασε
Η ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΝ
ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ, Η
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΝ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ
ΓΙΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΝ ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ. Ο
ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΕ,
ΑΛΛΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ ΕΧΕΙ ΑΦΗΣΕΙ
ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
Πενήντα πέντε χρόνια μετά την εκτέλεσή του, ο Νίκος Πλουμπίδης εξακολουθεί να διατηρείται ζωντανός στις μνήμες των ανθρώπων ως το θύμα μιας διπλής καταδίκης: πρώτα και κύρια ενός μισαλλόδοξου κρατικού μηχανισμού που, στο πλαίσιο μιας ψυχροπολεμικής αντικομμουνιστικής πολιτικής, τον οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα αλλά και της ηγεσίας του κόμματος του, το οποίο τον αποκήρυξε κατηγορώντας τον ως προδότη, με βάση ανύπαρκτα αποδεικτικά στοιχεία. Και είναι κυρίως αυτή η δεύτερη καταδίκη που βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, καθώς αποτελεί μια από τις τραγικές στιγμές της ιστορίας του μεταπολεμικού ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, μια ιστορία γεμάτη λαμπρές στιγμές και παράλληλα σκοτεινά σημεία.

Ας δούμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Η υπόθεση
Στις 25 Νοεμβρίου 1952 ανακοινώθηκε από τις Αρχές η σύλληψη του «από οκταετίας κρυπτόμενου κομμουνιστή Νικόλαου Πλουμπίδη» . Φυματικός λόγω των κακουχιών που είχε περάσει από τα νεανικά του χρόνια, ο Πλουμπίδης ήταν γνωστός για την ακαταπόνητη δραστηριότητά του και την ικανότητά του να παραμένει ασύλληπτος. Ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ κατά τον Μεσοπόλεμο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (Κ.Ε.) και στη συνέχεια του Πολιτικού Γραφείου (Π.Γ.), είχε εμπλακεί ενεργά στις εσωκομματικές διαμάχες την περίοδο 1939-1942, ενώ είχε αμφισβητήσει την ορθότητα του «ανοιχτού γράμματος» του Ζαχαριάδη, τον Οκτώβριο του 1940. Από το 1946 ανέλαβε, αρχικά με τα ηγετικά στελέχη του ΚΚΕ Χρύσα Χατζηβασιλείου και Στέργιο Αναστασιάδη και μετά το 1949 μόνος του, την καθοδήγηση της παράνομης οργάνωσης του ΚΚΕ στην Αθήνα.

Δύο ημέρες μετά τη σύλληψη, ο ραδιοσταθμός του ΚΚΕ από το Βουκουρέστι μετέδωσε ανακοίνωση της Κ.Ε., στην οποία καταγγελλόταν ο Πλουμπίδης ως «από 28ετίας πράκτορας» της Ασφάλειας και των Άγγλων, υπεύθυνος για τη σύλληψη και εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη. Η ανακοίνωση βασιζόταν σε ένα ολιγοσέλιδο πόρισμα που είχε εγκρίνει το Π.Γ. τρεις μήνες πριν από τη σύλληψη και το οποίο παρέμεινε απόρρητο έως τη δεκαετία του 1990.

Το πόρισμα, βασισμένο σε εκθέσεις μελών του κόμματος που είχαν ζητηθεί από το Π. Γ., είχε μηδενική αποδεικτική αξία. Οι εκθέσεις παρουσίαζαν ελάχιστο τεκμηριωτικό υλικό, εμπλέκοντας ασημαντολογίες για το παρελθόν με ανυπόστατες υποθέσεις. Στόχος ήταν η συνολική πολιτική και ηθική εξόντωση του Πλουμπίδη. Η κατηγορία του χαφιεδισμού ακύρωνε όλη την αγωνιστική προσφορά του, καθώς άρχιζε από την ένταξή του στο κόμμα· η φυματίωση ήταν επαγγελματική κατασκευή, η ασκητικότητα έκρυβε έναν ανήθικο άνθρωπο. Ενοχοποιούνταν για όλα τα χτυπήματα της Ασφάλειας στο παράνομο κλιμάκιο της Αθήνας μετά το 1936. Παρότι μεγάλο μέρος των κατηγοριών αφορούσε τα πρόσφατα χρόνια της παρανομίας, απουσίαζε η αναφορά σε πληροφορίες ή εκτιμήσεις που προέρχονταν από την Ελλάδα Και αυτό, παρότι από την άνοιξη του 1949 με πρωτοβουλία νεαρών Επονιτών είχε δημιουργηθεί ένα δεύτερο καθοδηγητικό κέντρο, το οποίο βρισκόταν σε απευθείας επαφή με την εξόριστη κομματική ηγεσία και του οποίου ο υπεύθυνος Σταύρος Κασιμάτης διατύπωνε αμφιβολίες για τον Πλουμπίδη και τον μηχανισμό του.

Ο Πλουμπίδης δικάστηκε, καταδικάστηκε σε θάνατο και παρέμεινε στη φυλακή έως τις 14 Αυγούστου 1954, οπότε και εκτελέστηκε. Κατά τη διάρκεια της κράτησης και δίκης, ο Ραδιοφωνικός Σταθμός συνέχισε να μεταδίδει εκπομπές καταγγέλλοντας τον «προβοκάτορα». Αμφισβήτησε ακόμη και την εκτέλεση, λέγοντας ότι ήταν σκηνοθεσία των Αμερικανών. Το ίδιο διάστημα ο Πλουμπίδης αρνήθηκε να αποκηρύξει το ΚΚΕ, διακήρυξε τον σεβασμό στις αποφάσεις του Π.Γ. ακόμη και εάν ήταν λανθασμένες, όπως στη δική του περίπτωση, και ζήτησε την υποταγή όλων, συγγενών και φίλων, σε αυτές. Παράπεμψε, τέλος, τη δικαίωσή του σε μεταγενέστερο χρόνο, όταν το κόμμα θα επανεξέταζε την υπόθεσή του. Και ο καιρός δεν άργησε να έλθει.

Η αποκατάσταση
Το 1956, μετά την καθαίρεση του Ζαχαριάδη αποφασίστηκε η επανεξέταση της υπόθεσης από επιτροπή η οποία κατέληξε σε δυο διαφορετικά πορίσματα, τα οποία συνέκλιναν στην απαλλαγή του Πλουμπίδη, την αποκατάστασή του ως μέλος του ΚΚΕ και της Κ.Ε. και στην απόδοση ευθυνών στους Ζαχαριάδη, Μπαρτζώτα και Βλαντά. Το πρώτο πόρισμα απέδιδε ευθύνες όχι μόνο στη «ζαχαριαδική κλίκα»- όπως πρότεινε το δεύτερο το οποίο και εγκρίθηκε- αλλά και σε ολόκληρη την τότε Κεντρική Επιτροπή. Και τα δύο πορίσματα έθεταν τα προβλήματα στον στενό ορίζοντα μιας συγκεκριμένης ηγεσίας και όχι στην ευρύτητα της συγκρότησης και του τρόπου λειτουργίας ενός κομματικού μηχανισμού. Οι κυρίαρχες λογικές παρέμειναν καθώς πλέον η ζαχαριαδική ηγεσία, επωμιζόταν το σύνολο των ευθυνών. Η αποκατάσταση έγινε με μια λακωνική απόφαση της Κ.Ε. το 1958, η οποία περιελάμβανε και τους Γιώργη Σιάντο και Κώστα Καραγιώργη. Και βέβαια δεν έλαβε υπόψη τα γράμματα που ο Πλουμπίδης είχε γράψει από τη φυλακή και τα οποία για πολλά χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση παρέμειναν στα χέρια της κομματικής ηγεσίας για να δημοσιευθούν μόλις το 1997 από την οικογένειά του (ΔημοσθένηςΠαπαχρίστου, Νίκος Πλουμπίδης Ντοκουμέντα Γράμματα από τη φυλακή 1953-1954 ).

Οι επιστολές
Οι επιστολές- σημειώματα από τη φυλακή συγκροτούν μια οιονεί απολογία του Ν. Πλουμπίδη απέναντι σε μια κατηγορία που δεν γνώριζε. Στις σελίδες τους υπερασπίζεται τις αποφάσεις του, ως ανώτατο κομματικό στέλεχος, σε κρίσιμα θέματα, αναδεικνύει τις διαφοροποιήσεις του ως επιλογές που συνδέονταν με τη συγκυρία και τις διαφορετικές εφαρμογές της κομματικής γραμμής. Κάποτε διαφαίνεται η θλίψη του για τη στάση του κόμματος, άλλοτε η προσωπική πικρία και το συναίσθημα της αδικίας από τους συντρόφους του.

Συναισθήματα που εξορίζει, καθώς θεωρεί ότι συσκοτίζουν τον πολιτικό χαρακτήρα της υπόθεσης, που είναι ο κυρίαρχος. Κρατώντας εμφαντικά την πίστη του στο Π.Γ. και στο κόμμα ως βασική γραμμή άμυνας, ο Πλουμπίδης διατηρεί όλα τα δικαιώματά του για το δικαστήριο της αύριον και παράλληλα κρατά γεμάτο το κιβώτιο της δικής του πορείας.

«Μη λυπάστε, εγώ τώρα θα ησυχάσω.
Ο θάνατος είναι μια αλλαγή της ύλης.
Έτσι είναι», έγραφε στο τελευταίο γράμμα του
Ο Βαγγέλης Καραμανωλάκης είναι λέκτορας Ιστορίας της Ιστοριογραφίας και Γ. Γρ. του Δ.Σ. των ΑΣΚΙ
Ντούνια Κουσίδου και Σταύρος Σταυρόπουλος
Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ
ΕΠΙΜ. Α. ΡΗΓΟΣ, Δ. ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΕΚΔ. ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑ- ΑΡΧΕΙΑΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Δημοσθένης Παπαχρίστου
ΝΙΚΟΣ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗΣ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΦΥΛΑΚΗ
1953-1954
ΕΚΔ. ΠΟΝΤΙΚΙ
Αλέκος Ζάννας επιμ.
ΑΡΧΕΙΟ OΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΝΙΚΟΥ ΠΛΟΥΜΠΙΔΗ
ΕΚΔ. ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ, 2008
"ziko tha provo se omotites!"
16/08/2009 11:01
@TAKIS,@PENNIMELLISINH poly orthes, ipies kai me stigma katholikis pragmatikotitas oi apopseis sas..Na prostheso (esto kai me mia dosi aythairesias) kapoios parallilismous: Ploumpidis, Mpelogiannis, Aris, Tse, Rosa Luxemburg..Idealistes, oumanistes, dimokrates, anypotaxtoi, synepeis stin ypiresia tou anthropou kai oxi tou kommatos, evaistihtoi MEGALOI anthropoi...
@Barberin pragmatika eyharisti ekplixi, eyxomai oxi parenthesi stin prosfati katrakyla.
@Golden Boy (paidaki me ta 1000 prosopa, omoda X einai kainourgio arage?). Ase ta blog kai piso sta diavasmata sou, emeines kai se 3 mathimata..
p.
15/08/2009 17:17
καλά, μην υπερβάλλουμε.
1) "Μεγάλος θεωρητικός" δεν ήταν, και μόνο αν κρίνει κανείς την άποψή του για το γράμμα Ζαχαριάδη. Με το γράμμα του ο Ζ. άνοιγε έναν νέο δρόμο για τις μικρές χώρες που δέχτηκαν επίθεση από το Φασισμό: Γι'' αυτές, ο πόλεμος είχε εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα. Παρότι διεξαγόταν κατά βάση από ιμπεριαλιστικές μόνο δυνάμεις (ως τις 22/6/41).
2) δεν τον κατηγόρησε από μόνη της το τότε Πολιτικό Γραφείο. Οπως και το ευμενως διακείμενο στον Πλουμπίδη κείμενο αναφέρει, ήταν το πόρισμα από το 2ο Κλιμάκιο που δρουσε εντός Ελλάδας, του Κασιμάτη, βάσει του οποίου συντάχτηκε η απόφαση του ΠΓ. Ο οποίος Κασιμάτης θεωρήθηκε υπεύθυνος και διαγράφτηκε, όταν ακριβώς αποκαταστάθηκε ο Πλουμπίδης.
3) όπως και να''χει, πέραν των κατηγοριών που αναφέρει η απόφαση του ΠΓ, ο Πλουμπίδης βαρύνεται, θέλουμε δεν θέλουμε, τόσο με την κατάσταση που υπήρχε στην Οργάνωση της Αθήνας (βάση των "ρεφορμιστών", δεν δημιουργησε ασφαλή διέξοδο των αγωνιστών στο βουνό, αλλά ούτε και κουνήθηκε φύλλο στην Αθήνα μεταξύ 1947-49), όσο και με το οτι δεν προώθησε την υποψηφιότητα Μπελογιάννη (κάτι που θα του έσωζε τη ζωή), αλλά και για το ότι χρησιμοποιούσε την ασύρματη επικοινωνία σε περιοχές που την "έπιαναν" οι αμερικανοί κατακτητές. όσο και με το ότι δεν ξεκαθάρισε το κλιμάκιό του, αφού οποιος ερχοταν σε επαφή με το κλιμάκιό του, συλλαμβανόταν. Επιτέλους, μια μαρτυρία από όλους αυτούς, γιατί δεν έχει ζητηθεί;
4) Γράφω το παραπάνω, γιατί είναι εκπληκτικό (και κατ'' εμέ, υποκριτικό) το ότι αυτοί ακριβώς που καταδικάζουν τις "προσωπολατρίες" είναι που αγιοποιούν άλλους.
5) πάντως, οι κατηγορίες του ΠΓ στον Πλουμπίδη δεν έχουν λάβει απάντηση. Ακόμα και ο συγγραφέας, γράφει πως είχαν (ελάχιστη, έστω) τεκμηρίωση.
6) θεωρώ άσχετο τον τίτλο των Νέων "Ανοίγουν ξανά το Φάκελο Πλουμπίδη". Ποιοι τον ξανανοίγουν;
7) βάσει των παραπάνω, δεν θα τον πω πράκτορα: ούτως ή άλλως, κρίνω εκ του ασφαλούς, και σε συνθήκες εργαστηρίου, όχι ανελέητου κυνηγητού. όμως, σίγουρα, αφού δεν υπάκουσε σε τόσες κομματικές αποφάσεις, κι έκανε του κεφαλιού του, δεν έπρεπε να παραμένει μέλος του κόμματος.
Αυτά από έναν "εξωκομματικό"
Thanos Linardos
15/08/2009 15:14
Ine pragmatika apistefto to oti en eti 2009 iparhoun akoma komounistosimorites ke sinodipori.
Stella Petrides
15/08/2009 14:59
KAI MHN KSEXNATE OTI KSENOI PRAKTORES KAI PRAKTORHSES EXOUN "ERWTEYTEI" PAIDEIA OIKOGENEIWN MAS, EXOUN FTIAKSEI OIKOGENEIES (AN O 8EOS TIS ANAGNWRIZEI WS OIKOGENEIES) GIA NA RIZWSOUN MESA STA SPITIA MAS, NA MAS EKSWNTOSOUN KAI APOLAYSOUN THN GHN MAS KAI THN KLHRONOMIAN MAS..
MONO OI NHSTEIES KAI TA MYSTHRIA THS EKKLHSIAS MAS TOUS ENOXLOUN KAI GI` AYTO PRODW8HKAN APO MOOOOOOOONOI TOUS..........................................
AKOMA ZW KAI PERIMENW POIOS 8A PROSKHNHSEI TON KSENO;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
Stella Petrides
15/08/2009 14:50
PRAAAAAAAAAAKTORAS TWN AAAAANGLWN HTANE;;;;;;;
TOTE KALA TOU KANANE.....................
TWRA TI GINETE POU MAS KYBERNOUN OI PRAKTORES THS BASSHLISAS KAI MAS EDIWKSAN APO TIS GES MAS KAI TA SPITIA MAS;;;;;;;;;;;;;;;; META APO EKTELESH KAI TWN GONIWN TOYS;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; GIATI EEEEELLHNES GENH8HKAN ALLA STON ANGLHKO ERY8RO STAYRO EKPAIDEYTHKAN KAI STHN RAF DOULEPSAN..........................
EEEEEEEEEEELA DEIKSE MAS KAI EEEEEEELA NA SE MA8W...
KAI AAAAAAAAMA TO KSEREIS NA SE KSERANEI TO XERI THS PANAGIAS KAI AAAAAAAN MPOREIS KOPSETHSTO.......
1POULAKI
15/08/2009 13:53
TAKH XALARWSE..... EISAI POLY TYXEROS POY MPOREIS NA SXOLIAZEIS THN EPIKAIROTITA KAI NA DHMOSIEUEIS THN APOPSH SOU,SE ANTI8ESH ME KAPOIES ALLES EFHMERIDES,,PIO "KOKKINES" POU DEN EXEIS DIKAIWMA NA SXOLIASEIS KA8OLOU..... AYTA...A,,K KATI AKOMA,,TO KKE EINAI OI MEGALYTEROI EX8ROI TOU KRATOUS!!!!! TO KSEREIS OTI THS PAPARHGA OI KORES SPOUDAZOUN EKW???? KAI DEN AKOUSA POTE NA DWSEI KAMIA DEKARA STOUS FTWXOUS.....GIATI EAN TO PAME OPWS O FILOS TOUS O MARX LEEI: OTI O EXWN 2 XITWNES NA DEINEI TON ALLO SE AYTON POU DEN EXEI,,SWSTA?????
PENNIMELLISINH
15/08/2009 10:08
ΚΑΙ ΜΟΝΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ, ΞΕΧΩΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΥΣΧΙΔΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΕ ΠΕΙΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΟΥ. ΑΠΟ ΤΑ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΑ ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑ. ΑΛΛΑ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΡΟΣΩΠΟΙ ΠΑΡ ΟΤΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΞΙΕΣ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ,
X
14/08/2009 22:15
NA ANOIXOUN KAI OI FAKELOI GIA TA EGLHMATA TON KOUMOUNOSYMORITON.AKOMA DEN EXOUN PARADOSH TA OPLA AN KRINOUME APO TON PERASMENO DEKEBRH
GOLDEN BOY
14/08/2009 21:39
ΑΔΙΟΡΘΩΤΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ!!
BASILIOS PIGKOULAS, koureas
14/08/2009 09:59
GIGAS ELLHN THEORHTIKOS TOU DIALEKTIKOU YLISMOU, APLOS ANTHROPOS ME SYNTHETH MARXISTIKH LOGIKH, KATHAROS KAI AMOLYNTOS FILOSOFOS OPOS KAI O GIANNHS KORDATOS. TON PRODOSE H BROMIA TOU KOMMATOS. KRIMA!
TAKIS
14/08/2009 09:17
ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΠΟΥ, ΕΝ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΠΙΣΤΗ , ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΟ ΤΟΜΑΡΙ ΤΟΥΣ . ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο Ν. ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ , ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΕΝ ΛΟΓΩ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ( Νίκος Πλουμπίδης ) ΜΟΝΟ ΠΡΟΤΥΠΑ ΘΕΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΟΥΝ , ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΤΟΜΙΚΗ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ .ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ Η ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΓΚΥΛΩΤΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ , ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΒΓΕΙ ΄΄ ΕΚΤΟΣ ΟΡΙΩΝ ΄΄ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ STATUS QUO KAI THN ΤΗΝ ΠΕΠΑΛΑΙΩΜΕΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΧΑΡΑΞΗΣ ΣΤΡΑΤΙΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑΚΤΙΚΗΣ . ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΛΟΛΙΑ ΣΤΟ ΔΙΠΟΛΙΚΟ ΔΟΓΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΥΠΟΤΑΓΗΣ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΑΝΤΙΠΟΔΑ ΑΥΤΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ , ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΕΣ , ΑΚΡΑΙΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ .. ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΤΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ , ΕΝ ΜΕΣΩ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ , ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΥΠΗΤΕΡΗ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΑΦΟΥΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΟΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΩΝ . ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΠΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟ ΕΚΠ. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΟΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ . ΜΑΛΛΟΝ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΗΘΟΥΣ , ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ , ΠΙΣΤΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΣΤΑ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΦΕΛΗ . ΜΑΛΛΟΝ ΤΕΤΟΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΣΚΥΦΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ , ΟΥΤΕ ΣΚΛΗΡΑ GOLDEN BOYS , ΟΥΤΕ ΠΑΘΗΤΙΚΟΙ ΚΑΝΑΠΕΔΑΚΙΔΕΣ. ΚΑΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΗΝ ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΟΥΝΕ ! ΕΙΔΑΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΛΙΟΠΑΙΔΑ ... ΜΑΣ ΧΑΛΑΝΕ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙ Η ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ ΝΑ ΜΥΡΙΖΕΙ , ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ , ΑΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ , ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ....
Pavlos Xanthopoulos
14/08/2009 08:34
Se periodo kinigitou kathimeris kakouhias periodous vamenous me ema , nai simvenoun lathi !
Alla afto den pavi na epivareni tin deksia kai to kentro teis Ellados....
Afti eisan oi dolofoni polon hiliadon Ellinon !
Eksipiretontas ksena simferonta !

όλες οι τελευταίες ειδήσεις