Θανάσης Τριαρίδης: ένα ιδιότυπο βιβλίο για τον άνθρωπο- θύμα των πάσης φύσεως εξουσιών

Τρόμος μπροστά στη ζωή και στους ανθρώπους

, Γράφει ο Ευριπίδης Γαραντούδης   | ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/12/2008 07:00 |
Η δολοφονία του Παζολίνι όπως την είδαν στο κόμικς τους «Ρig! Ρig! Ρig!» ο Βέλγος Ζαν Ντιφό και ο Ιταλός Μάσιμο Ροτούντο (Εκδ. Όλον). Ο Τριαρίδης μιλά για τον τρόμο του
Τρόμος μπροστά στη ζωή και στους ανθρώπους
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΡΕΜΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ
ΥΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ. ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ
ΤΡΙΑΡΙΔΗΣ ΣΥΝΑΡΘΡΩΝΕΙ 62 ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ
ΕΞΟΡΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΤΟΥ (ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΚΟΥ ΜΑΣ)
ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΠΩΘΗΜΕΝΗ ΚΑΙ
ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ
Ο τίτλος του νέου έντυπου βιβλίου του 38χρονου Θεσσαλονικιού πεζογράφου Θανάση Τριαρίδη, Ιch bebe.Όταν οι αμαξάδες μαστιγώνουν τ΄ άλογα (προηγήθηκε πέρυσι η ηλεκτρονική έκδοσή του στην ιστοσελίδα του συγγραφέα, www. triaridis.gr, όπου διατίθενται δωρεάν και όλα τα άλλα συνολικώς ένδεκα βιβλία του) βασίζεται σε δύο περιστατικά από τη ζωή του Φρειδερίκου Νίτσε. Το πρώτο συνέβη στις 3 Ιανουαρίου 1889 στο Τορίνο. Όταν ο Γερμανός φιλόσοφοςσυγγραφέας είδε έναν αμαξά να μαστιγώνει το άλογό του, όρμησε κλαίγοντας, αγκάλιασε το ζώο και σωριάστηκε στο έδαφος. Το δεύτερο περιστατικό φημολογείται ότι συνέβη τον Σεπτέμβριο 1892. Ο παράλυτος στο κρεβάτι του Νίτσε απαντούσε στο ερώτημα της μητέρας του «με αγαπάς;» όχι με την αναμενόμενη απάντηση «Ιch liebe» (σε αγαπώ) αλλά σταθερά με τη φράση «Ιch bebe» (τρέμω).

Το Ιch bebe λειτουργεί ως συνέχεια του προηγούμενου, ογκωδέστερου (περίπου 500 σελίδων) και αξιολογότερου, κατά τη γνώμη μου, βιβλίου του Τριαρίδη, Τα μελένια λεμόνια.Η διαθήκη των γκαβλωμένων ανθρώπων (ηλεκτρονική έκδοση 2005, έντυπη έκδοση 2007). Κατ΄ αρχάς η δομή του Ιch bebe είναι παρεμφερής με εκείνη των Μελένιων λεμονιών: ο πρόλογος, οι 60 αριθμημένες και τιτλοφορημένες ενότητες και ο επίλογος του νέου βιβλίου συγκροτούν σύντομες και ως επί το πλείστον ανεξάρτητες μεταξύ τους αφηγήσεις. Επίσης η μορφή του βιβλίου, όπως και εκείνη στα Μελένια λεμόνια, μπορεί να χαρακτηριστεί υβριδική, καθώς η κατά κανόνα ελευθερόστιχη, εκ πρώτης όψεως ποιητική, τυπογραφική διάταξη του κειμένου δεν συνάδει με τον καθαρά αφηγηματικό χαρακτήρα των περισσότερων ενοτήτων που αναπτύσσουν ευθύγραμμα ιστορίες με αρχή, μέση και τέλος. Κατά βάθος, όμως, στο ιδιότυπο, φαινομενικά απλοϊκό και κατά βάθος σύνθετο, ύφος του Τριαρίδη συμβάλλουν στοιχεία ποιητικής υφής: από την έρρυθμη άρθρωση πολλών φράσεων-στίχων και τις παρεμβολές ποιητικότροπου λόγου, ευθέως ή κρυπτικά αναφερόμενου σε παλαιότερους ποιητές, όπως και στα Μελένια λεμόνια, μέχρι τη σταθερή, σε πολλές ενότητες του Ιch bebe, απήχηση του καβαφικού ρεαλισμού, όπως και της δραματικής και λεκτικής ειρωνείας του Αλεξανδρινού, ως εκφραστικών τρόπων με τους οποίους ο Τριαρίδης αφηγείται τις ιστορίες του τρόμου του. Αυτό είναι το επίκεντρο του βιβλίου, ο τρόμος μπροστά στη ζωή και στους ανθρώπους.

Θανάσης Τριαρίδης
ICΗ BEBE ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΜΑΞΑΔΕΣ ΜΑΣΤΙΓΩΝΟΥΝ Τ΄ ΑΛΟΓΑ ΑΝΙΣΤΟΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ ΜΟΥ
ΕΚΔ. ΤΥΠΩΘΗΤΩ 2008, ΣΕΛ. 242,
ΤΙΜΗ: 14,50 ΕΥΡΩ

όλες οι τελευταίες ειδήσεις