ΜΙΑ ΑΝΙΣΧΥΡΗ ΜΑΝΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΧΩΡΙΟ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ
ΣΕ ΑΚΑΤΑΜΑΧΗΤΗ ΠΟΡΝΗ ΚΑΙ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ
ΤΙΜΩΡΟ, ΚΑΘΩΣ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ- ΤΕΡΑΣ ΚΙ ΑΦΕΝΤΗΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ
ΤΟ ΑΚΛΟΝΗΤΟ ΚΙΝΗΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΛΛΟΘΙ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΚΙΑΣ!
Ποια κοινωνία, ποιος νόμος και ποια αρμόδια αρχή δεν θα κάνουν αρχικά ένα βήμα πίσω μπροστά στο αποτρόπαιο και αδιαμφισβήτητο δράμα: μια (από τις πολλές) αδίστακτη διεθνής σπείρα εμπορίου παιδικών οργάνων θα αρπάξει ένα κοριτσάκι από την αγκαλιά της μάνας του, παίρνοντάς της το μοναδικό στήριγμα, λόγο ύπαρξης, και σχεδόν έτερο ήμισύ της, σ΄ ένα γάμο σπαραγμού και κακοποίησης. Η απαγωγή, που γίνεται με το πρόσχημα της υιοθεσίας από μια μακρινή πλούσια οικογένεια, οργανώνεται με τη συναίνεση και συνυπευθυνότητα του βάναυσου, εξαθλιωμένου και περιττού στο οικογενειακό σχήμα συζύγου. Ο πόνος τυφλός, οι κοινωνίες συνένοχες, ο νόμος ανίσχυρος. Οι στατιστικές αμείλικτες: «σ΄ όλον τον κόσμο, την ώρα που στις αίθουσες δεξιώσεων όλοι χορεύουν ανέμελα ανταλλάσσοντας ψεύτικες φιλοφρονήσεις, 13.000.000 παιδιά πεθαίνουν από φτώχεια, 100.000.000 ζουν εγκαταλειμμένα στους δρόμους, 250.000.000 για λόγους επιβίωσης οδηγούνται στην επαιτεία, στην πορνεία ή στον θάνατο για εμπορία οργάνων. Ευυπόληπτοι πολίτες την ώρα που βάζουν για ύπνο το παιδί τους… αγοράζουν για ανήθικους σκοπούς τα παιδιά κάποιου άλλου… Πόσοι νοιάζονται; Πόσοι θέλουν να δουν πραγματικά την αλήθεια; Κανείς».

Η πρωταγωνίστρια

Εκτός από τους άμεσα βαλλόμενους και ενδιαφερόμενους. Τη μάνα- θύμα, στην περίπτωση αυτή, που θα μεταμορφωθεί σε θύτη, τιμωρό κι εκδικητή και πρωταγωνιστικό πρόσωπο του μυθιστορήματος της Αναστασίας Κορινθίου- Χατζηρήγα «Για την καρδιά ενός αγγέλου», που φέτος παρακολουθούμε και στις τηλεοπτικές μας οθόνες (από τον Αlpha).

Στο μυθιστόρημα η βασική ιστορία- έναυσμα για τη μετέπειτα περιπέτεια εγγράφεται σ΄ ένα φτωχό κι εξαθλιωμένο χωριό του αλβανικού Νότου. Χαρακτήρες και καταστάσεις περιγράφονται με μονοδιάστατη σαφήνεια, χωρίς ενδιάμεσες αποχρώσεις ή στιγμιαίες έστω αμφισημίες, για να αποτελέσουν το ζοφερό φόντο της δραματικής ιστορίας αλλά και των δραματικών επιλογών των χαρακτήρων. Η συγγραφέας έχει μια σκληρή ιστορία να διηγηθεί και θέλει τον αναγνώστη στο πλευρό της και στο πλευρό κυρίως της ηρωίδας μάνας.

Εάν τα πρόσωπα των «κακών» εμφανίζουν ρωγμές ή πίσω από τις πράξεις διακρίνονται δεύτερες σκέψεις ή και αναγνώσεις, πώς η λαϊκή ετυμηγορία θα δικαιώσει όχι τη μάνα που ντύθηκε πόρνη για να κυνηγήσει και να βρει τους απαγωγείς και δολοφόνους του παιδιού της (αυτή είναι άλλωστε αρκετές φορές ειπωμένη ιστορία) αλλά τους κατά συρροήν φόνους που θα διαπράξει στο όνομα του… πατρός;

Στην τηλεοπτική

Αναστασία Κορινθίου – Χατζηρήγα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΕΝΟΣ ΑΓΓΕΛΟΥ

ΕΚΔ. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ, 2006 ΣΕΛ. 252, ΤΙΜΗ: 16 #

μεταφορά τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Ο αλβανικός Νότος ως τόπος καταγωγής αλλά και εγγραφής του δράματος αποφεύγεται- μαζί και οι συνεπακόλουθοι σκόπελοι ενός υφέρποντος ρατσισμού- και η ανάλογη δράση τοποθετείται από την άλλη πλευρά των συνόρων, σ΄ ένα χωριό της Ηπείρου. Η ανεργία θερίζει μαζί και οι ασύλληπτες σπείρες κακοποιών. Και η ομορφιά του τόπου δεν λειτουργεί αντισταθμιστικά. Το κακό δεν παλεύεται αλλά μέχρι την καταλυτική πράξη της απαγωγής, τα πρόσωπα, και κυρίως ο πατέρας- αφέντης παλεύουν τη μονοδιάστατη εικόνα τους, του σεναρίου φυσικά βοηθούντος. Ο Γιώργος Νινιός, που υποδύεται τον πατέρα Αργύρη, αποφεύγει τις γραφικές κραυγές και σχεδόν ψιθυρίζει το δικό του δράμα: άνεργος, ταπεινωμένος από τη γυναίκα του που δεν τον θέλει στο κρεβάτι της, ξένος κι απομονωμένος στο ίδιο του σπίτι, προσπαθεί (μάταια) να ρεφάρει στα χαρτιά τη μεγάλη χασούρα, και με το σχεδόν άνευρο χαστούκι στη γυναίκα του το μετέωρο ερώτημα: «γιατί δε μ΄ αγαπάς πια;». Η απάντηση ίσως αποτελεί και το μικρό μελανό σημείο εκείνης- τη Μαρία υποδύεται η Ναταλία Δραγούμη, που συγκρατεί τον λόγο της στο μέτρο και τους χαμηλούς τόνους μιας γυναίκας- θύματος, δύσκολα όμως μπορεί να κρύψει από τον φακό την κάπως παράταιρη για τα χωριά της Ηπείρου καλλίγραμμη γοητεία της- κι ακούει στο όνομα της αστυνομικής αρχής (Κώστας Τσαρούχας). Αυτός που θα αναλάβει τη λύση του μυστηρίου, συμμετέχοντας σε έναν παράλληλο άξονα (και σε αντίθεση με το βιβλίο) από την αρχή στην ιστορία, και όλως συμπτωματικά είναι ο νεανικός και ανεκπλήρωτος έρωτάς της. Στον πατέρα- τέρας η τηλεοπτική αφήγηση αντιτάσσει τον άνδρα- σύμμαχο, και μάλιστα θεσμικό. Ενώ το μυθιστόρημα αντιτάσσει μια άλλη γυναίκα που στο στήθος της χτυπά η μεταμοσχευμένη καρδιά τού πρόωρα χαμένου συντρόφου της.

Η αγοραπωλησία

Η μικρή Ελπίδα (όπως λένε το χαμένο κοριτσάκι στην τηλεοπτική μεταφορά) στην ιστορία αυτή δεν πεθαίνει τελευταία, αλλά πρώτη, ανοίγοντας παράλληλα με τον κύκλο των ερευνών τον κύκλο της κόλασης: «σαν σκουλήκι θα σέρνεσαι στη γη από εδώ και πέρα…», προειδοποιεί τον πατέρα ο Αλβανός μεσάζων της αγοραπωλησίας του παιδιού. Από κοντά και η συγγραφέας που διαμορφώνει λίγες σελίδες παρακάτω την απερίφραστη αντίστιξή της, όταν η γυναίκα- σύμμαχος λέει στη γυναίκατιμωρό: «η κόλαση θα γεμίσει ψυχές που εσύ θα στείλεις»!

Η πρόωρα γερασμένη Μόντα από ένα ορεινό χωριό της Αλβανίας θα αλλάξει μορφή κι ονόματα και επιστρατεύονταςγια πρώτη φορά;- την ερωτική της επιρροή θα μπει στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο με τους παραμορφωτικούς καθρέφτες για να αφανίσει όσους την αφάνισαν. Από το εκδικητικό της χέρι πέφτουν νεκροί, ο ένας μετά τον άλλον, οι υπαίτιοι στην αλυσίδα της σπείρας εμπορίου παιδικών οργάνων. «Χάρη έκανα στον όμορφο κόσμο σας» θα πει απολογούμενη στο δικαστήριο η κατηγορούμενη Μόντα. «Εγώ πήρα πάνω μου όλη την ευθύνη»και η συγγραφέας τη δική της!

Η τηλεοπτική σειρά

Η ιστορία: πατέραςαφέντης

Ο σύζυγος: μέθυσος και καταφρονεμένος

Συν: το τραγούδι του Μητροπάνου στους τίτλους

Η εκδίκηση:… άγευστη!

Η κόλαση: στην επόμενη γωνία…

Το βιβλίο

Η ιστορία: ο σκοπός αγιάζει τα μέσα!

Ο σύζυγος: μέθυσος κι αμετανόητος

Συν: τα στοιχεία θρίλερ

Η εκδίκηση:

τρώγεται και… ζεστή!

Η κόλαση: πεδίον δόξης λαμπρό!!