Γιάννης Δεβετζόγλου

Καλή σχολική χρονιά. Και... κουράγιο

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2009 11:03 |

Παρασκευή πρωί. Λίγο πριν το πρώτο κουδούνι χτυπήσει, έξω από δημοτικό σχολείο στο Παγκράτι οι γονείς συνωστίζονται στην είσοδο. Κάποιοι μοιράζουν φυλλάδια, κάποια κυρία κάτι κουτάκια. «Μπράβο» σκέφτομαι. Για μία φορά λειτούργησαν τα πράγματα όπως είχαν ανακοινώσει. Πρόλαβαν την ενημέρωση για τη γρίπη.

Βλέπω τα παιδιά πολύ χαρούμενα και αυτό μου προκαλεί το ενδιαφέρον.

Μα τι έχουν σκαρφιστεί, σκέφτομαι, και κατάφεραν να ενισχύσουν το ενδιαφέρον των παιδιών. Πότε πρόλαβαν και τα υλοποίησαν. Είναι άραγε τόσα καλά οργανωμένα σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Πάνω που άρχιζα να θαυμάζω και να επικροτώ το κυβερνητικό έργο –διότι έχουμε μάθει ότι γίνει στην ώρα του και σωστά να μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση- βλέπω πως τα παιδιά δεν κρατούν στα χέρια τους ειδικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για τη γρίπη. Αλλά ούτε και ενημερωτικά φυλλάδια.

Ήταν από εταιρεία παιχνιδιών που μοίραζε δοκιμαστικές εκδόσεις εκπαιδευτικών παιχνιδιών και μάλιστα διαφορετικά για κάθε τάξη. Μία ευγενική κυρία ρωτούσε τους γονείς και ανάλογα έδινε δώρο στο κάθε παιδί.

Όσο για τους δύο νεαρούς οι οποίοι μοίραζαν φυλλάδια, ούτε αυτά ήταν για τη γρίπη.

Ήταν, επίσης, διαφημιστικά για κέντρα ξένων γλωσσών, αλλά και για φροντιστήριο, ειδικό για τάξεις του δημοτικού.

Οι εταιρείες πρόλαβαν, ήταν στην ώρα τους. Έπρεπε να δουλέψουν και δούλεψαν.

Όσο για την ενημέρωση της γρίπης, σκέφτηκα ότι θα γίνεται μέσα στο σχολείο. Ρώτησα μία μητέρα η οποία εξερχόταν.

Η απάντησή της με αποστόμωσε και μου έσβησε μια για πάντα την περιέργεια και την όποια αναμενόμενη έκπληξη για τη σωστή λειτουργία του δημόσιου τομέα:

«Τι λες παλικάρι μου. Εδώ δεν λειτουργούν ούτε οι βρύσες για να πλύνει το παιδί τα χέρια του. Οι δάσκαλοι μέσα καπνίζουν. Ποια ενημέρωση συζητάς; Που ζεις;»

Καταγγελία για Πανεπιστήμιο Αιγαίου
06/10/2009 23:00
http://www.foititakos.gr/blog/2009/10/katangelia-82-fitites-sto-dromo-apo-to-panepistimio-mitilinis/