Την ώρα που οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν, ο Φρανσουά Μασό, Βέλγος έμπορος κάρβουνου που έγινε οικοδόμος και πέθανε φτωχός και μόνος το 2002 σε ηλικία 97 ετών, αποκτά φήμη μετά θάνατον χάρη στο περιστρεφόμενο σπίτι που έχτισε για χατίρι της άρρωστης συζύγου του.
Το 1958, ο Μασό έχτισε ένα από τα πρώτα περιστρεφόμενα σπίτια στον κόσμο, ώστε η άρρωστη σύζυγός του να μπορεί να χαίρεται τη λιακάδα και τη ζεστασιά του ήλιου, που είναι σπάνιες στο Βέλγιο, κάθε στιγμή της μέρας και του χρόνου. Σήμερα, με τις υψηλές τιμές της ενέργειας και την ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν

ΦΡΑΝΣΟΥΑ ΜΑΣΟ

Ήθελε να μπορεί η άρρωστη σύζυγός του να χαίρεται τη λιακάδα και τη ζεστασιά του ήλιου κάθε στιγμή

το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τα περιστρεφόμενα σπίτια έγιναν πλέον της μόδας. Στη Νότια Γερμανία, ο Ρολφ Ντις έκτισε ένα περιστρεφόμενο σπίτι που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια· στο Ντουμπάι, ο Ντέιβιντ Φίσερ, ένας γεννημένος στο Ισραήλ Ιταλός αρχιτέκτονας, σχεδιάζει έναν περιστρεφόμενο ουρανοξύστη 80 ορόφων, τον Dynamic Τower (Δυναμικό Πύργο). Ήδη ορισμένοι κάνουν λόγο για την «αρχιτεκτονική του ηλιοτρόπιου».

Η τεχνολογία

Η νεωτεριστική τεχνολογία που χρησιμοποίησε για πρώτη φορά ο Μασό ήταν τόσο αποτελεσματική και τα τρία περιστρεφόμενα σπίτια που κατασκεύασε παραμένουν μέχρι σήμερα λειτουργικά. Ωστόσο δεν θα γίνουν τελετές ούτε θα αποδοθούν τιμές για τα 50ά γενέθλια του πρώτου σπιτιού του. «Υπάρχει πλήρης αδιαφορία», λέει ο Γκι Οτέν, συνταξιούχος δημοσιογράφος που είχε γράψει πολλά άρθρα για τον Μασό – και τη νεκρολογία του. «Ανέκαθεν τον έβλεπαν σαν έναν εκκεντρικό. Ουδέποτε τον εκτίμησαν εδώ». Πέρασε τα περισσότερα από τα ύστερα χρόνια της ζωής του δυστυχής, μπλεγμένος σε δικαστικές μάχες με κυβερνητικές υπηρεσίες και εργολάβους, ζητώντας χρήματα που πίστευε ότι του χρωστούσαν. Η γυναίκα και τα τρία από τα τέσσερα παιδιά του πέθαναν πριν από αυτόν, ενώ ένα τουλάχιστον, ο Ζουλιάν, αυτοκτόνησε. «Έκανε τα πάντα ο ίδιος, μόνος του, με τα χέρια του, χωρίς χρήματα και ίσως ήταν αυτό που δεν άντεξε η οικογένειά του», λέει η Νικόλ Φαν Χάρεν, πρώην γειτόνισσα των Μασό. «Ήταν μια μελαγχολική οικογένεια».

«Μετακινούσα την κουζίνα όπου έπαιζε το παιδί»


ΤΟ ΠΡΩΤΟ περιστρεφόμενο σπίτι του Μασό βρίσκεται σ΄ ένα ύψωμα της Βαβρ. Τα κυκλικά θεμέλιά του, από τούβλα και μπετόν, είναι στατικά και υποστηρίζουν μια σιδηροτροχιά πάνω στην οποία περιστρέφεται το σπίτι, χάρη σ΄ ένα μικρό ηλεκτρικό μοτέρ. Η στέγη του, μια τσιμεντένια πλάκα που στηρίζεται σε κολόνες, είναι επίσης στατική. «Είναι το πιο ωραίο σπίτι στη Βαβρ», λέει η Νικόλ Κιντέ, η αισθητικός που ζει σήμερα στο σπίτι και το χρησιμοποιεί και για τη δουλειά της.

Προσθέτει πως, όταν η κόρη της ήταν μικρή, έπαιζε συχνά στο σκάμμα με την άμμο που βρίσκεται έξω από το σπίτι.

«Όταν δούλευα στην κουζίνα», λέει η Κιντέ, «απλώς μετακινούσα την κουζίνα εκεί όπου ήταν το σκάμμα, έτσι μπορούσα να την προσέχω».

Το σπίτι αυτό των 130 τ.μ. μετακινείται πατώντας δύο πράσινα κουμπιά που βρίσκονται στον τοίχο του καθιστικού, ενώ σταματά όταν πατήσει κανείς ένα κόκκινο. Κάνει μια πλήρη περιστροφή 360 μοιρών σε 90 λεπτά. Ένα δίκτυο από πλαστικούς σωλήνες και ηλεκτρικούς διακόπτες στο υπόγειο εξασφαλίζει σταθερή υδροδότηση και ηλεκτροδότηση και απομακρύνει τα λύματα στην αποχέτευση ακόμη κι όταν το σπίτι περιστρέφεται.