Μπροστά σε σοβαρό κίνδυνο σχίσματος βρίσκεται η Αγγλικανική Εκκλησία μετά την απόφαση της Γενικής Συνόδου της να επιτρέψει στις γυναίκες ιερείς να εκλέγονται επίσκοποι.


Ήδη περισσότεροι από 1.300 κληρικοί απειλούν να αποχωρήσουν, καθώς οι συμβιβαστικές λύσεις που βρίσκονταν μέχρι τώρα φαίνεται πως έχουν τελειώσει.

Η λέξη «σχίσμα» ακούγεται συχνά τις τελευταίες ημέρες στους κόλπους της Αγγλικανικής Εκκλησίας, ξυπνώντας μνήμες από το μακρινό παρελθόν, όταν π.χ.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΙΕΡΕΙΣ

χειροτονούνται από το 1994, αλλά η πρώτη γυναίκα επίσκοπος δεν προβλέπεται να χειροτονηθεί πριν από το 2014

πριν από περίπου 1.000 χρόνια χωρίστηκε η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία από την Ορθόδοξη ή όταν τον 16ο αιώνα χύθηκε αίμα στη Βρετανία μεταξύ καθολικών και προτεσταντών. Η βρετανική κοινωνία φαίνεται έτοιμη να δεχθεί γυναίκες επισκόπους, όμως μια μεγάλη μερίδα «παραδοσιακών» μέσα στην Εκκλησία ζητούν να μην επικυρωθεί η απόφαση στη Σύνοδο του Λάμπεθ που θα αρχίσει στις 16 Ιουλίου στο Καντέρμπουρι- πρόκειται για συνάντηση όλων των αγγλικανών επισκόπων απ΄ όλο τον κόσμο που πραγματοποιείται μία φορά κάθε δέκα χρόνια. Ανησυχία προκάλεσε η απόφαση και στο Βατικανό, εκπρόσωπος του οποίου τη χαρακτήρισε ως «άλλο ένα εμπόδιο στον δρόμο για τη συμφιλίωση μεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Εκκλησίας της Αγγλίας». Περισσότερες από 10 εκ των 38 Αγγλικανικών Εκκλησιών που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο έχουν δώσει άδεια σε γυναίκες να υπηρετούν ως επίσκοποι, όμως μόνο 4 έχουν εκλέξει γυναίκες σε αυτή τη θέση. Της Επισκοπικής Εκκλησίας, δηλαδή της Αγγλικανικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ, ηγείται μία γυναίκα, η προεδρεύουσα επίσκοπος Κάθριν Τζέφερτς Σκόρι.

Οι διαφωνίες για τον ρόλο των γυναικών δεν είναι κάτι καινούργιο για την Εκκλησία των 77 εκατομμυρίων πιστών, όμως για αρκετά χρόνια δεν είχε προκύψει κάποια μεγάλη σύγκρουση. Πάντως, οι παλιές διαφωνίες για τον τρόπο ερμηνείας της Βίβλου επανήλθαν στο προσκήνιο το 2003, όταν οι Αμερικανοί αγγλικανοί χειροτόνησαν τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο επίσκοπο, τον Τζιν Ρόμπινσον στο Νιου Χαμσάιρ. Έκτοτε οι συζητήσεις για την ερμηνεία των ιερών κειμένων έχουν πολλαπλασιαστεί, με αποκορύφωμα τις σημερινές για τη θέση που μπορούν να αποκτήσουν οι γυναίκες στην ιεραρχία της Εκκλησίας.

Τα τελευταία χρόνια ο αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι έχει κάνει αρκετές παραχωρήσεις στη συντηρητική πτέρυγα της Εκκλησίας προκειμένου να αποφύγει το σχίσμα, όμως στην προχθεσινή απόφαση δεν έγιναν δεκτοί οι συμβιβασμοί που είχαν προταθεί. Η Αγγλικανική Εκκλησία χειροτονεί γυναίκες ιερείς από το 1994, αλλά η πρώτη γυναίκα επίσκοπος δεν προβλέπεται να χειροτονηθεί πριν από το 2014.