Το σχέδιο των πρώτων 100 ημερών δράσης της κυβέρνησης του παρουσίασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αναφορές σε όλους τους κρίσιμους τομείς της πολιτικής και με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία, αλλά και την ενέργεια.

Ο Τούρκος πρόεδρος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Άγκυρα προτίθεται ναενεργοποιήσει δεύτερο ερευνητικό πλοίο με γεωτρύπανο για αναζήτηση υδρογονανθράκων, ενώ όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο του προγράμματος του η Τουρκία δηλώνειαποφασισμένη να προστατεύει τα δικαιώματά της στην περιοχή της Μεσογείου. Η συγκεκριμένη αναφορά διατηρεί τους φόβους και τις ανησυχίες για διεκδικήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως επισημαίνεται στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία θα στείλει επίσης δύο ερευνητικά σκάφη στην Μεσόγειο, ένα για μεγάλα βάθη κι ένα για μικρά.

Στην ίδια ομιλία ο Ρ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάζει την τρίτη πυρηνική ενεργειακή μονάδα στην Θράκη.

Ο Ρ. Ερντογάν στην ομιλία του για τους στόχους των 100 πρώτων ημερών διακυβέρνησης εξήγγειλε την υλοποίηση400 έργων ιδιαίτερης σημασίας που έχουν έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, με τα 48 να ειναι άμεσα συνδεδεμένα με την άμυνα.

Ο Τούρκος πρόεδρος , σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu υποσχέθηκε οικονομική ανάπτυξη, ενώ επανέλαβε τη θέση του ότι η Τουρκία βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, από τον οποίο και θα βγει νικητής.