Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πιθανόν παράνομο» να ηχογραφεί ένας δικηγόρος τον πελάτη του και πρόσθεσε ότι δεν ήταν επιλήψιμη η ενέργειά του, αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον επί σειρά ετών προσωπικό του δικηγόρο Μάικλ Κόεν, πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016, σχετικά με την καταβολή χρημάτων σε ένα πρώην μοντέλο του Playboy που υποστήριζε ότι διατηρούσε ερωτική σχέση με τον μεγιστάνα.

«Αδιανόητο η κυβέρνηση να εισβάλλει στο γραφείο ενός δικηγόρου (νωρίς το πρωί)–σχεδόν πρωτάκουστο», έγραψε ο Τραμπ στο Twitter προφανώς αναφερόμενος στην έφοδο που πραγματοποίησε το FBI τον Απρίλιο στο γραφείο του πρώην δικηγόρου του Μάικλ Κόεν.

»Ακόμη πιο αδιανόητο είναι ένας δικηγόρος να ηχογραφεί έναν πελάτη, απολύτως ανήκουστο&πιθανόν παράνομο. Το καλό είναι ότι ο αγαπημένος σας Πρόεδρος δεν έκανε τίποτα μεμπτό», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, που επικαλείται δικηγόρους και άλλες πηγές που έχουν γνώση της υπόθεσης, το FBI κατέσχεσε το ηχογραφημένο υλικό που είχε στην κατοχή του ο Κόεν φέτος, κατά την έρευνα που διενήργησαν ομοσπονδιακοί πράκτορες στο γραφείο του.

Ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη έχουν ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του δικηγόρου με την υποψία της συμμετοχής του σε τραπεζική απάτη και φοροδιαφυγή αλλά και για ενδεχόμενη παραβίαση του νόμου που αφορά τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών επειδή κατέβαλε 130.000 δολάρια στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, το FBI κατέσχεσε έγγραφα και άλλο υλικό από το σπίτι και το γραφείο του Κόεν.

Η ύπαρξη αυτής της ηχογράφησης εγείρει περαιτέρω ερωτηματικά για την τακτική που χρησιμοποιούσε ο Τραμπ προκειμένου να κρατήσει κρυφή την προσωπική ζωή του και την επιχειρηματική του δραστηριότητα ενώ διεκδικούσε το κορυφαίο δημόσιο αξίωμα της χώρας.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι, είπε στην εφημερίδα ότι στην ηχογραφημένη συνομιλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ συζητά την καταβολή χρημάτων με τον Κόεν αλλά ότι τελικά αυτές οι πληρωμές δεν έγιναν ποτέ. Η ηχογράφηση έχει διάρκεια μικρότερη των δύο λεπτών και αποδεικνύει ότι ο πρόεδρος δεν έκανε κάτι κατακριτέο. Η πρώην playmate, Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, ισχυρίζεται ότι συνήψε ερωτικό δεσμό με τον Τραμπ το 2006, λίγο μετά τη γέννηση του μικρότερου γιου του, Μπάρον.

Ο Τραμπ αρνείται ότι διατηρούσε σχέση με την ΜακΝτούγκαλ. Τους τελευταίους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές του 2016 η πρώην playmate πούλησε την ιστορία της στη σκανδαλοθηρική The National Enquirer έναντι 150.000 δολαρίων, όμως η ταμπλόιντ «έθαψε» το θέμα.

Ο δικηγόρος του Κόεν, Λάνι Ντέιβις, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για την ηχογραφημένη συνομιλία.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη τρεις πηγές που ενημερώθηκαν για την υπόθεση, γράφει ότι οι δικηγόροι του Κόεν ανακάλυψαν την κασέτα ενώ εξέταζαν το κατασχεθέν υλικό και κατόπιν ενημέρωσαν τους δικηγόρους του Τραμπ για την ύπαρξή της.