Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν στο Τόκιο μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, που στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα κατά του προσταυτευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, αφού γιορτάζουμε την υπογραφή μίας εξαιρετικά φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», δηλώνουν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υπογραφή του κειμένου.

Πρόκειται για «ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του προστατευτισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η συνάντηση του Τόκιο ήταν αρχικά προγραμματισμένη για την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, αλλά ο ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναγκάσθηκε να ακυρώσει το ταξίδι του εξαιτίας των πλημμυρών στην δυτική Ιαπωνία.

Η συμφωνία με την Ιαπωνία, η υπογραφή της οποίας είναι το επιστέγασμα των συνομιλιών που ξεκίνησαν το 2013, είναι «ιστορική» και η σημαντικότερη που έχει ποτέ συνομολογηθεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά.

Η συμφωνία, με την ονομασία Jefta (Συμφωνία ελευθέρου εμπορίου Ιαπωνίας-Ευρωπαϊκής Ενωσης) αφορά μία ζώνη ελευθέρου εμπορίου που αντιστοιχεί σχεδόν στο ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, ο αγροτικός τομέας είναι ο μεγάλος νικητής των διαπραγματεύσεων, καθώς η συμφωνία καταργεί τους δασμούς για σχεδόν το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, σε ορισμένες περιπτώσεις έπειτα από μεταβατική περίοδο.

Οι δύο πλευρές έφθασαν σε συμβιβαστική συμφωνία για το ευαίσθητο θέμα των γαλακτοκομικών προϊόντων που εισάγονται στην Ιαπωνία από τις χώρες της ΕΕ, επί των οποίων οι μεγάλοι ιαπωνικοί δασμοί θα μειωθούν σταδιακά.

Οι Ιάπωνες από την πλευρά τους πέτυχαν την ελεύθερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά για την αυτοκινητοβιομηχανία τους, αλλά μόνο έπειτα από μία μεταβατική περίοδο πολλών ετών.

Η Jefta χαρακτηρίσθηκε από την ευρωπαία επίτροπο Σεσίλια Μάλστρομ ισχυρό μήνυμα κατά του αμερικανικού προστατευτισμού την στιγμή που οι ΗΠΑ κάνουν την στροφή του προστατευτισμού επιβάλλοντας δασμούς στους συμμάχους τους.

Τέτοιου είδους εμπορικές εντάσεις απειλούν να υπονομεύσουν σύντομα την οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.