Πολλά επεισόδια, στα οποία αστυνομικοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με «ταραχοποιά» στοιχεία, ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής στο Παρίσι, αλλά και στην επαρχία, στο περιθώριο των εορτασμών για τη νίκη της εθνικής ποδοσφαίρου της Γαλλίας στο παγκόσμιο κύπελλο, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και πηγές προσκείμενες στις γαλλικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Στην πρωτεύουσα, περίπου τριάντα νεαροί εισέβαλαν περί τις 22:00 (23:00 ώρα Ελλάδας) στο Drugstore Publicis στο Σαμπ Ελιζέ και άρπαξαν κυρίως μπουκάλια με κρασί και σαμπάνια, πριν διαλυθούν από αστυνομικούς, που κατόπιν άφησαν φρουρά στην είσοδο του καταστήματος, διαπίστωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου. Άλλα τουλάχιστον δύο μικρά σούπερ-μάρκετ υπέστησαν λεηλασίες στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων.

Οι σποραδικές αψιμαχίες συνεχίστηκαν ανάμεσα σε άνδρες των δυνάμεων επιβολής της τάξης και νεαρούς που «τα έσπαγαν», με εκσφενδονίσεις μπουκαλιών, ή καθισμάτων, εναντίον αστυνομικών που απαντούσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων. Το Σαμπ Ελιζέ προοδευτικά άδειασε από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που γιόρτασαν τη νίκη των Μπλε στον τελικό και, περί τις 23:30 (00:30 ώρα Ελλάδας) οι δυνάμεις επιβολής της τάξης έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να διαλύσουν τους ταραξίες.

Σοβαρά τραυματίες

Νωρίτερα, ένας άνδρας τραυματίστηκε σοβαρά όταν δέχθηκε χτύπημα με κράνος κατά τη διάρκεια χειροδικίας περί τις 21:10, κοντά στον χώρο όπου είχε συγκεντρωθεί το πλήθος, ανέφερε φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Ο άνδρας διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στην αστυνομία.

Στη Λιόν, την πόλη του υπουργού Εσωτερικών, η κατάσταση άρχισε να εκτραχύνεται από νωρίς το βράδυ γύρω από την πλατεία Μπελκούρ, όπου είχαν συγκεντρωθεί περίπου 20.000 άνθρωποι για να δουν τον τελικό σε γιγαντοοθόνη. Οι αψιμαχίες προκάλεσαν αναστάτωση και φυγή μέρους του πλήθους, καθώς οι καπνοί ενόχλησαν πολλούς. Τα σποραδικά επεισόδια συνεχίστηκαν ανάμεσα σε μικρές ομάδες νεαρών και αστυνομικούς κατά τόπους στο κέντρο της πόλης.

Στη Μασσαλία, ξέσπασαν διάφορα επεισόδια, κυρίως γύρω από το Παλιό Λιμάνι και τη fan zone. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της αστυνομίας, υπήρξαν πολλές ρίψεις αντικειμένων, «δύο μέλη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν» και «10 άτομα προσήχθησαν». Αργότερα το βράδυ πάντως, αποκαταστάθηκε η ηρεμία.

Στην Αζαξιό, ξέσπασαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε υποστηρικτές της Γαλλίας και της Κροατίας μετά τη λήξη του αγώνα, ανέφεραν πυροσβέστες και οι υπηρεσίες της νομαρχίας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Επεισόδια αναφέρθηκαν επίσης στο Στρασβούργο και στη Ρουέν, με νεαρούς να ανταλλάσσουν με αστυνομικούς αντικείμενα και δακρυγόνα αντιστοίχως, ενώ στην πρωτεύουσα της Σεν Μαριτίμ, προσήχθησαν επτά πρόσωπα.

Η νίκη της γαλλικής εθνικής ποδοσφαίρου εξάλλου αμαυρώθηκε από θανατηφόρα ατυχήματα. Στο Ανεσί, ένας πενηντάρης έχασε τη ζωή του πέφτοντας σε κανάλι όπου το βάθος του νερού ήταν μικρό. Στο Σεν Φελίξ (Ουάζ) ένας άνδρας που πανηγύριζε ενώ οδηγούσε σκοτώθηκε όταν το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε πλάτανο. Ενώ τρία παιδιά, από 3 ως 6 ετών, τραυματίστηκαν σοβαρά όταν τα χτύπησε μοτοσικλέτα στο Φρουάρ.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας ανέπτυξε 110.000 αστυνομικούς και χωροφύλακες για τις εκδηλώσεις ενόψει της εθνικής εορτής της Γαλλίας και του τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου.

Κρατήσεις και προσαγωγές

Διακόσιοι ενενήντα δύο άνθρωποι τέθηκαν υπό προσωρινή κράτηση σε όλη τη Γαλλία, 90 από τους οποίους στο Παρίσι, στο πλαίσιο των πανηγυρισμών, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα το υπουργείο Εσωτερικών και η αστυνομική διεύθυνση του Παρισιού.

Σαράντα πέντε αστυνομικοί και χωροφύλακες τραυματίστηκαν στη διάρκεια επεισοδίων, όμως τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Φρεντερίκ ντε Λανουβέλ.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αρχές έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση για να διαλύσουν τους ταραξίες.

«Ομάδες βίαιων αναρχικών στοιχείων, για να μην πούμε πλιατσικολόγων, εισέβαλαν σε πολλά καταστήματα της λεωφόρου και εκεί κοντά», δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής του Παρισιού κάνοντας λόγο για καταστροφές και κλοπές.

«Περίπου 12 καταστήματα επηρεάστηκαν σε διάφορους βαθμούς», δήλωσε ο Μισέλ Ντελπέκ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Ντελπέκ έκανε επίσης λόγο για σύγκρουση ανάμεσα σε δύο ομάδες το βράδυ της Κυριακής κοντά στην οδό Πρεσμπούργκ και στη λεωφόρο Μαρσό.

Ενας άνθρωπος τραυματίστηκε σοβαρά και διακομίστηκε στα επείγοντα. Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών στο σημείο το επεισόδιο εκτυλίχθηκε γύρω στις 00:10. Ο ένας από τους εμπλεκόμενους στο επεισόδιο δέχθηκε ένα ισχυρό χτύπημα με κράνος στο κεφάλι προτού καταρρεύσει στο πεζοδρόμιο.

«Λαμβανομένου υπόψη του πλήθους που συμμετείχε και παρά τα έκτροπα που ήταν απαράδεκτα, ο απολογισμός είναι σχετικά μικρός», υπογράμμισε ο Μισέλ Ντελπέκ.

Στη Λιόν, την πόλη του υπουργού Εσωτερικών, επεισόδια αμαύρωσαν επίσης τη νίκη της εθνικής ομάδας. Πολλά καταστήματα λεηλατήθηκαν και η αστυνομία προχώρησε σε 30 προσαγωγές.