Χάος προκλήθηκε τη νύχτα στο κέντρο του Παρισιού στη διάρκεια των πανηγυρισμών για την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου καθώς ξέσπασαν ταραχές και συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς και δυνάμεις στης αστυνομίας, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων, σημειώθηκαν βανδαλισμοί και λεηλασίες καταστημάτων στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας, ενώ πυροσβεστικά οχήματα με ρίψεις νερού επιχείρησαν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους.

Η καρδιά της πρωτεύουσας της Γαλλίας, στο τέλος αυτού του άγριου σκηνικού, έμοιαζε με βομβαρδισμένο τοπίο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες.

Οι εκδηλώσεις χαράς για την κατάκτηση του κυπέλλου αμαυρώθηκαν από εκτεταμένα επεισόδια, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα και μαρτυρούν οι φωτογραφίες που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι πρώτες εικόνες καταγράφουν βανδαλισμούς σε μπαρ και περίπου τριάντα νεαρούς να λεηλατούν κατάστημα στη Σανζ Ελυζέ.

Οι ταραχές ξεκίνησαν από την Αψίδα του Θριάμβου για να εξαπλωθούν και σε άλλα τμήματα της γαλλικής πρωτεύουσας.

Στους δρόμους του Παρισιού, όπου εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μεθυσμένοι από χαρά και συγκίνηση συγκεντρώθηκαν για να γλεντήσουν τη νίκη της εθνικής ομάδας τους, ξεδιπλώθηκαν ακραίες σκηνές βίας με πάνοπλες δυνάμεις επιβολής της τάξης να επεμβαίνουν για να τις αντιμετωπίσουν.

Ο γάλλος δημοσιογράφος της Le Figaro Πωλ Καρσενάκ έγραψε στο Twitter: «Συγκρούσεις ανάμεσα σε κακοποιά στοιχεία, που πετούν μπουκάλια, και δυνάμεις επιβολής της τάξης».

«Ανθρωποι τρέχουν για να ξεφύγουν από παρακείμενους δρόμους» συμπλήρωσε.

Η δήμαρχος του 8ου διαμερίσματος του Παρισιού, Jeanne D’ Hauteserre, δήλωσε: «Η γιορτή καταστράφηκε για μια χούφτα βανδάλων».

Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να τους διαλύσει.

Aλλος δημοσιογράφος της Le Figaro έγραψε ότι οικογένεια έγινε στόχος ενός εκ των ταραχοποιών που πέταξε εναντίον της άδειο μπουκάλι.

Ο Ασλεϊ Μπουλάρντ έγραψε στο Twitter: «Είναι λυπηρό ν’ ακούς αναφορές για λεηλασίες, να καλούνται οι αστυνομικές δυνάμεις να τις αντιμετωπίσουν και να γίνεται χρήση δακρυγόνων στο Παρίσι στη συνέχεια της κατάκτησης του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

Χρήστης του Twitter ανάρτησε σχόλιο στο οποίο αναφέρει ότι «οι Γάλλοι είναι τόσο χαρούμενοι για τη νίκη τους που πυρπόλησαν αυτοκίνητα, προκάλεσαν ταραχές και γιόρτασαν πετώντας πέτρες κατά των αστυνομικών και των πυροσβεστών».

Στη Λυών, ομάδα νεαρών εθεάθη να καταστρέφει δημόσιες καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, να καίει κάδους απορριμμάτων και να επιτίθεται στους αστυνομικούς.

Στη Μασσαλία, εικόνες δείχνουν νεαρούς να καταστρέφουν λεωφορείο και να βάζουν φωτιές στους δρόμους.

Ταραχές, αναφέρθηκαν και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, όπως στη Γκρενόμπλ, τη Ρουέν, τη Χάβρη, τη Νίκαια, τις Κάννες, το Στρασβούργο και τη Νάντη.

Και τις νύχτες της… Βαστίλης

Συνολικά 845 αυτοκίνητα κάηκαν και 508 άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των δύο νυχτών της 13ης και της 14ης Ιουλίου στη Γαλλία, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο αριθμός των αυτοκινήτων που πυρπολήθηκαν ήταν ελαφρά μειωμένος σε σύγκριση μ’ εκείνον που είχε καταγραφεί την περασμένη χρονιά (897).

Απεναντίας, ο αριθμός των συλλήψεων αυξήθηκε αλματωδώς, από 368 το 2017 σε 508 φέτος, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Γαλλίας, Φρεντερίκ ντε Λανουβέλ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως δεν σημειώθηκε κανένα «μείζον» επεισόδιο.

Επί ποδός 110.000 αστυνομικοί

«Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ χαιρετίζει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων επιβολής της τάξης, διότι αυτές τις δύο νύχτες εορταστικών εκδηλώσεων κατέστη δυνατή η σύλληψη μεγάλου αριθμού ταραχοποιών» δήλωσε ο Λανουβέλ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Η μαζική κινητοποίηση των δυνάμεων επιβολής της τάξης επέτρεψε ν’ αποφευχθεί οποιοδήποτε μείζον συμβάν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσιοποίησε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών, 29 στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης τραυματίστηκαν τα δυο βράδια των εορταστικών εκδηλώσεων (Παρασκευή και Σάββατο), έναντι 21 πέρυσι.

Περίπου 110.000 γάλλοι αστυνομικοί και χωροφύλακες είχαν τεθεί επί ποδός ενόψει της εθνικής εορτής της Γαλλίας αλλά και του τελικού του παγκοσμίου κυπέλλου ποδοσφαίρου την Κυριακή.