Πέντε μεταλλωρύχοι έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή στη Νότια Αφρική όταν ξέσπασε φωτιά σε μεταλλείο χαλκού, το οποίο λειτουργεί η μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία Palabora Mining, όπως γνωστοποίησε η διεύθυνσή της σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Η Palabora ανακοίνωσε ότι η φωτιά ξέσπασε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής σε τμήμα των εγκαταστάσεων όπου λειτουργούσε ιμάντας μεταφοράς μεταλλεύματος, και εκπρόσωποι της διεύθυνσης του μεταλλείου, κρατικοί λειτουργοί καθώς και συνδικαλιστές βρίσκονται επιτόπου και διενεργούν έρευνα.

Η εργασιακή ασφάλεια είναι το μεγάλο ζητούμενο στα μεταλλεία της χώρας, τα οποία φθάνουν σε μεγάλα βάθη και θεωρούνται πολύ επικίνδυνα.

Η Νότια Αφρική δεν συγκαταλέγεται στις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή χαλκού παγκοσμίως. Τα περισσότερα δυστυχήματα στη χώρα σημειώνονται κυρίως σε μεταλλεία χρυσού και λευκόχρυσου, που φθάνουν και αυτά σε μεγάλα βάθη στα έγκατα της γης.

Το θέμα τίθεται όλο και περισσότερο στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Σειρά θανατηφόρων συμβάντων στα χρυσωρυχεία της Sibanye-Stillwater, ανάμεσά τους σεισμική δόνηση η οποία στοίχισε τη ζωή σε επτά εργαζόμενους στις αρχές Μαΐου αποκαλύπτουν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του κλάδου.