Στους 140 νεκρούς αυξήθηκε ο απολογισμός των θυμάτων της βομβιστικής επίθεσης που διέπραξε καμικάζι σε προεκλογική συγκέντρωση στο νοτιοδυτικό Πακιστάν την Παρασκευή, δήλωσαν αξιωματούχοι το Σάββατο.

Άλλοι περίπου 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, στην περιοχή Μαστούνγκ, διευκρίνισε ο Σακίλ Άχμαντ, εκπρόσωπος των τοπικών αρχών, στο Γερμανικό Πρακτορείο.

«Φοβούμαστε ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί», σημείωσε ο Καμράν Κάσι, προϊστάμενος ιατρός σε νοσοκομείο στην Κουέτα. Εξήγησε ότι πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Ναουαμπζάντα Σιράτζ Ραϊσάνι, υποψήφιος για μια έδρα στο επαρχιακό κοινοβούλιο της επαρχίας Μπαλουτσιστάν, είναι ανάμεσα στους νεκρούς, επιβεβαίωσε η οικογένειά του. Ήταν αδελφός του Ναουάμπ Ασλάμ Ραϊσάνι, του πρώην πρωθυπουργού της επαρχίας.

Ο βομβιστής-καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στη Μαστούνγκ, που θεωρείται προπύργιο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Στην ίδια περιοχή δρουν επίσης μέλη της αντισιιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι.

Την ευθύνη για την επίθεση του καμικάζι ανέλαβαν τόσο μια φράξια των πακιστανών Ταλιμπάν, όσο και το ΙΚ.

Η επίθεση ήταν η πιο πολύνεκρη που έχει διαπραχθεί στο Πακιστάν φέτος και αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες για τον κίνδυνο η βία να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουλίου.

Η διάπραξη επιθέσεων από ισλαμιστικές οργανώσεις κατά τη διάρκεια προεκλογικών εκστρατειών δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στο Πακιστάν. Η πρώην πρωθυπουργός Μπεναζίρ Μπούτο έχασε τη ζωή της σε επίθεση βομβιστών και ενόπλων σε προεκλογική συγκέντρωση λίγο καιρό πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών το 2008.