Νέες φωτιές ανάβει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος φέρεται να είπε σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Sun πως ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον «θα ήταν σπουδαίος πρωθυπουργός», ενώ πρόσθεσε ότι οι προτάσεις της Μέι για το Brexit θα έχουν αρνητική επίδραση στις εμπορικές σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με τις ΗΠΑ.

Ο αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε με οξύ τόνο εναντίον της προσέγγισης της πρωθυπουργού της Βρετανίας στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά το Brexit.

«Λοιπόν, νομίζω ότι η συμφωνία που πάει να κλείσει δεν είναι η συμφωνία που ψήφισε ο λαός, δεν είναι η συμφωνία για την οποία έγινε το δημοψήφισμα» στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από την ΕΕ, έκρινε ο Τραμπ, μιλώντας στην εφημερίδα.

«Της είχα πει τι έπρεπε να κάνει»

«Είχα πει στην Τερέζα, την οποία συμπαθώ, της είχα πει τις απόψεις μου για το τί έπρεπε να κάνει, το πώς έπρεπε να διαπραγματευθεί (…) Θα έλεγα ότι πιθανόν πήγε προς την αντίθετη κατεύθυνση», συνέχισε ο Ρεπουμπλικάνος.

«Αυτό είναι ΟΚ, έπρεπε να διαπραγματευθεί με τον καλύτερο τρόπο που ξέρει», όμως «οπωσδήποτε (η συμφωνία που εισηγήθηκε η Μέι) θα επηρεάσει την εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, δυστυχώς με αρνητικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Η συμφωνία που ετοιμάζεται να συνάψει η Μέι, διατηρώντας στενή εμπορική σχέση με την ΕΕ, «πιθανότατα θα σκοτώσει» την πιθανότητα σύναψης συμφωνίας ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, εξήγησε.

«Αν κλείσουν αυτή τη συμφωνία, θα διαπραγματευόμαστε με την Ευρωπαϊκή Ενωση αντί να διαπραγματευόμαστε με το Ηνωμένο Βασίλειο, αυτό πιθανότατα θα σκοτώσει τη συμφωνία», τόνισε.

Τα σχόλια του μεγιστάνα, που έγιναν λίγο πριν αρχίσει η πρώτη επίσκεψή του στη Βρετανία ως προέδρου των ΗΠΑ, δημοσιεύονται στο τέλος μιας ταραχώδους εβδομάδας για τη Μέι, στη διάρκεια της οποίας δύο εξέχοντα μέλη της κυβέρνησής της υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιό της στην επιδιωκόμενη συμφωνία αποχώρησης της χώρας της από την Ευρωπαϊκη Ενωση, που θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πολύ πριν τον Μάρτιο του 2019.

Τα εγκώμια στον πρώην υπουργό Εξωτερικών

Ο Ντόναλντ Τραμπ είπε επίσης στη συνέντευξή του στη Σαν πως θεωρεί ότι ο Μπόρις Τζόνσον, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας – ο ένας από τους δύο διαφωνούντες υπουργούς που παραιτήθηκαν – θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός.

«Δεν προσπαθώ να τους βάλω να συγκρουστούν», διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος. «Απλώς λέω πως νομίζω ότι θα γινόταν σπουδαίος πρωθυπουργός (…) Νομίζω ότι έχει αυτό που χρειάζεται» τόνισε.

Ο αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θεωρεί τη Μέι «συμπαθητικό άνθρωπο», και επιτέθηκε ξανά στον δήμαρχο της βρετανικής πρωτεύουσας, τον Σαντίκ Καν, κρίνοντας πως κάνει «φρικτή» δουλειά στο αξίωμά του.