Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ κάλεσαν την Τετάρτη όλα τα κράτη μέλη να διατηρήσουν την «αποφασιστικής σημασίας πίεση» σε βάρος της Βόρειας Κορέας, περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των κυρώσεων του ΟΗΕ, με στόχο να πείσουν την Πιονγκγιάνγκ να εγκαταλείψει το πρόγραμμα των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.

Οι σύμμαχοι διατύπωσαν επίσης την ανησυχία τους σχετικά με τις ολοένα κι εντεινόμενες πυραυλικές δοκιμές του Ιράν τονίζοντας ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο είναι δεσμευμένο «στο να διασφαλίσει σε μόνιμη βάση ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει ειρηνικό».

Το τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου, που υπέγραψαν οι 29 ηγέτες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξη της Συμμαχίας στον στόχο την «απόλυτα επαληθεύσιμη και μη αναστρέψιμη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου».

Χαιρετίζει, επίσης, τις συνομιλίες που διεξήχθησαν με τη Βόρεια Κορέα και τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ ως «μια συμβολή προς την επίτευξη της πλήρως επαληθεύσιμης αποπυρηνικοποίησης της (Βόρειας Κορέας) με ειρηνικό τρόπο».

«Καλούμε (την Πιονγκγιάνγκ) να τηρήσει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της: να εξαλείψει τις πυρηνικές, χημικές και βιολογικές πολεμικές δυνατότητές της και τους βαλλιστικούς πυραύλους και να εγκαταλείψει όλα τα σχετιζόμενα προγράμματα» σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

«Καλούμε όλα τα κράτη μέλη να διατηρήσουν την αποφασιστικής σημασίας πίεση (στη Βόρεια Κορέα), περιλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής των υφιστάμενων κυρώσεων του ΟΗΕ» τονίζεται.