Τη θέση ότι η αυστριακή Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση το δεύτερο εξάμηνο του 2018, όπως και κάθε Προεδρία, έχει ως αποστολή να φροντίζει για τη σύγκλιση των απόψεων στην ΕΕ και για την ταξινόμησή τους, ενώ είναι αυτονόητο πως δεν επιτρέπεται να διχάζει, διατυπώνει σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Kurier, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, αρμόδιος και για θέματα Μετανάστευσης, Ζαν Άσελμπορν.

Σχολιάζοντας τα σχέδια του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ, ο οποίος προτείνει, μεταξύ άλλων, να μην είναι δυνατή η υποβολή αίτησης ασύλου σε ευρωπαϊκό έδαφος, ο Ζαν Άσελμπορν επισημαίνει πως η ΕΕ δεσμεύεται από την Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, που προβλέπει για διωκόμενους ανθρώπους το δικαίωμα προστασίας και καταφυγής τους σε κράτη της ΕΕ.

Προσθέτει δε, πως έγγραφα του υπουργού Εσωτερικών Κικλ και ανάλογες δηλώσεις, δεν μπορούν με κανένα τρόπο να αντιτάσσονται σε αυτή την ύψιστη αρχή (της Σύμβασης της Γενεύης).

Από το επικείμενο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στο Ίνσμπρουκ, στο πλαίσιο της αυστριακής Προεδρίας, ο ίδιος δεν περιμένει ούτε αλλαγή παραδείγματος, ούτε ένα θαύμα και σίγουρα ούτε μία αυστραλιανή λύση, αλλά αναμένει μία λύση στη βάση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Σημειώνεται, ότι το λεγόμενο «αυστραλιανό μοντέλο», την εφαρμογή του οποίου υποστήριζε δυναμικά επί πολλούς μήνες το 2016 για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο, ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας και νυν καγκελάριος της, Σεμπάστιαν Κουρτς, προβλέπει την αναχαίτιση προσφύγων που προσπαθούν με λέμβους να φτάσουν στη στεριά, την επιστροφή τους ή την φυλάκισή τους σε κέντρα κράτησης σε νησιά του Ειρηνικού.

Στη συνέντευξή του, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου επισημαίνει πως γενικά η αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού του (συντηρητικού) Λαϊκού Κόμματος και του (ακροδεξιού εθνικιστικού) Κόμματος των Ελευθέρων δεν πρέπει να ξεχνά πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «και μόνον αυτή» έχει σε δύο επίπεδα την αποκλειστική αρμοδιότητα: κατά πρώτον είναι η εγγυήτρια των συμφωνιών και κατά δεύτερον έχει το δικαίωμα προτάσεων για νόμους της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τον Ζαν Άσελμπορν, ότι πρωτοβουλίες, που αντιβαίνουν στις συμφωνίες και δεν προτείνονται από την Επιτροπή (σ.σ. άρα και εκείνες του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών), δεν έχουν καμία πιθανότητα να περάσουν.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών στο Ίνσμπρουκ, θα συζητηθούν τα σχέδια της Προεδρίας για την μετανάστευση, ωστόσο δεν πρόκειται για κάτι καινούριο, αλλά για μία συζήτηση, η οποία απασχολεί έντονα την ΕΕ από το 2015, και για την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κάνει προτάσεις που έως σήμερα δεν κατορθώθηκε να συγκεκριμενοποιηθούν.

Σε σχέση με την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου τονίζει πως «πολύ απλά, θα πρέπει να δίνει ένα κλειδί, μία ποσόστωση, στην οποία κάθε χώρα θα συμμετέχει στην κατανομή διωκόμενων ανθρώπων στη βάση της Σύμβασης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες, και αυτό θα είναι η κατευθυντήρια γραμμή της λύσης για μία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου».