«Δύο ημέρες. Οκτώ Αγριογούρουνα. Γιούπι». Σε αυτές τις πέντε λέξεις που ανέβασαν χθες το απόγευμα στο Facebook οι βατραχάνθρωποι του ταϊλανδέζικου ναυτικού –ή Navy SEALs, όπως έχει επικρατήσει να λέγονται –συνοψίζεται όλη η ειδησεογραφία, αλλά και τα συναισθήματα, από τη δεύτερη ημέρα της επιχείρησης απεγκλωβισμού των 12 μικρών Ταϊλανδών που είχαν αποκλειστεί από τις 23 Ιουνίου, μαζί με τον βοηθό προπονητή τους στο ποδόσφαιρο, στο σύμπλεγμα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στη Βόρεια Ταϊλάνδη.

Τέσσερα Αγριογούρουνα –αυτό είναι το όνομα της ποδοσφαιρικής τους ομάδας –απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία την Κυριακή, ακόμη τέσσερα βγήκαν στην επιφάνεια και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του Πρακανουκρόχ της επαρχίας Τσιανγκ Ράι χθες. Το τρίτο σκέλος της επιχείρησης αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα το μεσημέρι –οι διασώστες είχαν προβλέψει τουλάχιστον 20ωρο διάλειμμα ώστε να προετοιμάσουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ακόμη τέσσερις έφηβοι ηλικίας 11 έως 16 χρόνων καθώς και ο 25χρονος βοηθός προπονητή Εκαπόλ Τσανταουόνγκ παρέμεναν μέσα στο πλημμυρισμένο σπήλαιο. Θα απεγκλωβιστούν άραγε όλοι σήμερα; «Αυτό δεν μπορώ να το πω. Εναπόκειται στην ομάδα των δυτών να το αποφασίσει» δήλωσε χθες ο Ναρογκσάγκ Οσατανάκορν, ο επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων. Ο καιρός μοιάζει να είναι πάντως σύμμαχος. Ταϊλανδός αξιωματούχος έλεγε χθες πως η στάθμη των υδάτων εντός του σπηλαίου εξακολουθούσε να μειώνεται χάρη στις χιλιάδες αντλίες που λειτουργούν και δεν είχε επηρεαστεί σημαντικά από τις περιοδικές βροχές των προηγούμενων 48 ωρών. Σύμφωνα μάλιστα με τους μετεωρολόγους, η απειλή μιας νέας ανόδου της στάθμης των υδάτων εξαιτίας των μουσώνων δεν είναι τόσο οξεία όσο φοβούνταν αρχικά: η βροχή έπεφτε χθες μακριά από την είσοδο του Ταμ Λουάνγκ και η πιθανότητα βροχόπτωσης για σήμερα και αύριο θεωρούνταν μικρή.

Οι κίνδυνοι βέβαια παραμένουν. Ιδιαίτερα διότι, όπως είχαν πει εξαρχής οι διασώστες, τα πρώτα παιδιά που βγήκαν ήταν «τα πιο έτοιμα» –κάτι που σημαίνει ότι εντός του σπηλαίου ενδεχομένως να έχουν παραμείνει τα λιγότερο «έτοιμα». Περισσότεροι από 100 άνθρωποι, ανάμεσά τους 18 επαγγελματίες δύτες, οι 13 ξένοι, πήραν μέρος και στη χθεσινή επιχείρηση. Κάθε παιδί συνοδεύεται από δύο δύτες, μαζί καλούνται να διανύσουν μια ελικοειδή διαδρομή περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων, με τα περάσματα σε κάποια σημεία πλημμυρισμένα και / ή εξαιρετικά στενά, ακόμα και με 60 εκατοστά πλάτος. Ο Ναρογκσάγκ Οσατανάκορν πάντως επισήμανε χθες πως η διάρκεια κάθε επιχείρησης έχει μειωθεί: η πρώτη χθεσινή επιχείρηση ξεκίνησε στις 11 το πρωί τοπική ώρα (7 π.μ. ώρα Ελλάδας) και στις 16.30 το πρώτο αγόρι είχε ήδη βγει. Χρειάστηκαν δηλαδή περίπου πεντέμισι ώρες, σαφώς λιγότερες από τις 11 που χρειάζονταν οι δύτες πριν από μερικές ημέρες για να φτάσουν στα παιδιά και να γυρίσουν στην είσοδο του συμπλέγματος σπηλαίων.

Οι Αρχές δεν έχουν ανακοινώσει τα ονόματα των παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί –από σεβασμό προς τους γονείς που έχουν ακόμα λόγους να τρέμουν. Εχουν ωστόσο επισημάνει πως τα τέσσερα Αγριογούρουνα που απεγκλωβίστηκαν πρώτα είναι «δυνατά» και «ασφαλή» και ζητούσαν χθες το πρωί να φάνε τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο και βασιλικό –ένα δημοφιλές τοπικό πιάτο. «Οχι, δεν το έφαγαν, μπορούν όμως να καταναλώσουν φυσιολογικό φαγητό, όπως αραιωμένο χυλό βρώμης» δήλωσε το απόγευμα ο Ναρογκσάγκ Οσατανάκορν. Τα παιδιά κρατούνται στο νοσοκομείο στην απομόνωση –οι γιατροί μελετούσαν χθες το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στους γονείς μια επίσκεψη μέσα από διάφανο τζάμι. Γιατροί επισήμαιναν πως οι πρώτες τους εξετάσεις μόλις φτάνει ένα παιδί επικεντρώνονται στην αναπνοή του, σε τυχόν σημάδια υποθερμίας καθώς και στη «νόσο των σπηλαίων» ή ιστοπλάσμωση, μια εν δυνάμει επικίνδυνη ασθένεια η οποία προκαλείται από εκκρίσεις νυχτερίδων που ζουν εντός των σπηλαίων και εκδηλώνεται συνηθέστερα τρεις έως δέκα ημέρες μετά την εισπνοή των σπόρων του μύκητα Histoplasma capsulatum.