Στο ποδόσφαιρο οι Αγγλοι τα πάνε καλά. Αν κερδίσουν αύριο την Κροατία, θα βρεθούν στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ύστερα από 52 χρόνια. Στην πολιτική, το Ουέστμινστερ δέχεται τα γκολ το ένα μετά το άλλο. Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται σε περιδίνηση και κανένας δεν ξέρει αν η Τερίζα Μέι θα βγάλει το καλοκαίρι. Οι χθεσινές παραιτήσεις των δύο πιο κορυφαίων υπουργών της ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως θρυαλλίδα απρόβλεπτων εξελίξεων.

Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις παραιτήθηκε, ομολογουμένως, με τακτ. Δεν συμφωνεί, είπε, με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Brexit που επικύρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Παρασκευή στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία της Μέι, δεν μπορεί να το υποστηρίξει, και γι’ αυτό αποχωρεί, αλλά εξακολουθεί να στηρίζει την πρωθυπουργό.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, από την άλλη, το έκανε, όπως συνηθίζει, πιο άγαρμπα. Εξαφανίστηκε χθες όλη την ημέρα, στήνοντας τόσο τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής Κόμπρα, στη συνεδρίαση της οποίας όφειλε να παραστεί, όσο και τους ευρωπαίους ομολόγους του που τον περίμεναν μάταια στη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο (χθες συνήλθε σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, σήμερα σε επίπεδο πρωθυπουργών, με τη συμμετοχή και του Αλέξη Τσίπρα). «Ακόμη περιμένουμε τον οικοδεσπότη μας» τουιτάρισε εμφανώς εκνευρισμένος ο υπουργός Ευρώπης της Γερμανίας Μίκαελ Ροθ.

Λίγο αργότερα ο Μπόρις ανακοίνωσε ότι παραιτείται επειδή θεωρεί ότι το σχέδιο της κυβέρνησης θα μετατρέψει τη Βρετανία σε «αποικία της ΕΕ» –το ίδιο σχέδιο το οποίο είχε στηρίξει την Παρασκευή, αφού προηγουμένως το είχε αποκαλέσει «κουράδα». Ας μην κρυβόμαστε: ο Μπόρις αποφάσισε να κηρύξει πόλεμο στη Μέι θεωρώντας ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να προσπαθήσει να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Θα τα καταφέρει; Οι διαρκείς κωλοτούμπες του έχουν κάνει πολλούς στην κυβέρνηση και στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις να μην τον εμπιστεύονται. Επιπλέον, μόνο 129 Συντηρητικοί βουλευτές –δηλαδή λιγότεροι από τους μισούς –ψήφισαν Leave, εκ των οποίων αρκετοί έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για το σκληρό Brexit που οραματίζεται ο Τζόνσον.

Οι περισσότεροι υπουργοί εξακολουθούν να στηρίζουν τη Μέι (για την ώρα). Ετσι η πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να επιβιώσει της πρότασης δυσπιστίας που ενδέχεται να υποβάλουν βουλευτές του κόμματός της (απαιτούνται 48 υπογραφές), εξασφαλίζοντας την υποστήριξη 159 βουλευτών που χρειάζεται αν θέλει να παραμείνει στο τιμόνι του κόμματος. Κυβερνητική πηγή είπε στα «ΝΕΑ» ότι «η πρωθυπουργός θα παλέψει για να αποκρούσει κάθε προσπάθεια καθαίρεσής της».

Τι σημαίνουν όλα αυτά για το Brexit; Αν οι παραιτήσεις σταματήσουν εδώ, και η Μέι καταφέρει να παραμείνει στη Ντάουνινγκ Στριτ, όλα δείχνουν ότι θα κερδίσει το μαλακό Brexit (το οποίο μέχρι πρόσφατα απέρριπτε και η ίδια η Μέι). Αρκεί βέβαια οι Βρυξέλλες να αποδεχθούν, έστω ως βάση συζήτησης, το σχέδιο της κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, το ενδεχόμενο του διαζυγίου χωρίς συμφωνία φαντάζει μονόδρομος. Και τότε οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες –και για τις Βρυξέλλες αλλά και, κυρίως, για το Λονδίνο.