Τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία κατέληξαν την Πέμπτη σε συμφωνία για τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται οι μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλη χώρα της ΕΕ, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία να προχωρήσουν με την υιοθέτηση ενός νομοσχεδίου για τη μετανάστευση ως το τέλος του έτους.

Με τη δισέλιδη συμφωνία, η οποία επετεύχθη έπειτα από μια σύντομη συνάντηση στο ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ, τερματίζεται μια διαμάχη που απείλησε με πτώση την κυβέρνηση της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) του υπουργού Εσωτειρκών Χορστ Ζέεχοφερ, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Μέρκελ και οι Σοσιλαδημοκράτες (SPD) συμφώνησαν να επιταχύνουν τη διαδικασία επιστροφής των μεταναστών που έχουν υποβάλει αίτηση για να λάβουν άσυλο σε άλλη χώρα της ΕΕ, όμως μόνο μετά την υπογραφή διμερών συμφωνιών με τις εν λόγω χώρες.

Η πλήρης εφαρμογή του μέτρου προβλέπει τη σύναψη συμφωνίας κυρίως με την Ιταλία και την Ελλάδα, τις βασικές χώρες εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη.

Το SPD παρουσίασε τη συμφωνία ως νίκη για το κόμμα και επέκρινε τους συντηρητικούς, το CDU και το CSU, για «το καλοκαιρινό θέατρο» που έστησαν, όπως το χαρακτήρισε ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Από την πλευρά του ο Ζέεχοφερ, που προκάλεσε την κρίση με τη σκληρή του στάση, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι «εξαιρετικά ικανοποιημένος» με τη συμφωνία, παρά το γεγονός ότι χρειάστηκε να υποχωρήσει από την αρχική του πρόταση της δημιουργίας κέντρων τράνζιτ για τους μετανάστες στη μεθόριο της Γερμανίας.

Βάσει της συμφωνίας όσοι έχουν υποβάλει αίτηση για την παροχή ασύλου σε άλλη χώρα θα παραμένουν έως και 48 ώρες σε αστυνομικά τμήματα όπου θα εξετάζεται η υπόθεσή τους, στην περίπτωση που δεν μπορούν να μεταφερθούν στο αεροδρόμιο του Μονάχου για να επιστρέψουν στην πρώτη χώρα εισόδου.

Η επικεφαλής του SPD Αντρέα Νάλες υπογράμμισε ότι η συμφωνία δεν προβλέπει τη δημιουργία κέντρων τράνζιτ ή οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια από τη Γερμανία. Μάλιστα, πρόσθεσε η Νάλες, δεν χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία για να εφαρμοστεί η συμφωνία, απλώς το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο υπάγεται η αστυνομία συνόρων, πρέπει επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου.

Την ώρα που τα τρία κόμματα κατέληγαν σε συμφωνία, το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD μετέδωσε μια δημοσκόπηση που αντικατοπτρίζει την αγανάκτηση των Γερμανών για το θέμα.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα όσων ρωτήθηκαν, απάντησαν ότι ο Ζέεχοφερε αποδυνάμωσε τους συντηρητικού, ενώ το 78% επεσήμανε ότι δεν είναι ικανοποιημένοι με το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού. Το 56% των Γερμανών πιστεύει ότι δίνεται υπερβολική έμφαση στο μεταναστευτικό, εις βάρος άλλων θεμάτων.

Στο μεταξύ ο Ζέεχοφερ συναντήθηκε χθες με τον Αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς στη Βιέννη για να συζητήσουν το μεταναστευτικό.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας για να συζητήσουν πώς μπορεί να κλείσει ο δρόμος της Μεσογείου για τους πρόσφυγες, ενόψει και της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ από τις 11 ως τις 13 Ιουλίου στο Ίνσμπουρκ.

Ο Κουρτς τόνισε ότι Γερμανία και Αυστρία θα συνεργαστούν με την Ιταλία, χώρα εισόδου του μεγαλύτερου μέρους των μεταναστών στην ΕΕ για να περιορίσουν την εισροή τους στην Ευρώπη.

«Συμφωνήσαμε (…) ότι την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας με στόχο να ληφθούν μέτρα για να κλείσει ο δρόμος της Μεσογείου προς την Ευρώπη και για να διασφαλίσουμε ότι η παράνομη μετανάστευση προς την Ευρώπη μέσω αυτής της οδού θα σταματήσει», υπογράμμισε ο Αυστριακός καγκελάριος.