Ο αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγόρησε «ομάδες μεταναστών από το Αφγανιστάν ή την Τσετσενία για παράδειγμα» ότι εισάγουν ένα νέο είδος αντισημιτισμού στην Ευρώπη.

«Με τις ομάδες των μεταναστών που έχουν έρθει από το Αφγανιστάν για παράδειγμα ή τους Τσετσένους αντιμετωπίζουμε μεγαλύτερα προβλήματα ενσωμάτωσης» σε σχέση με άλλους μετανάστες από άλλες χώρες της Ευρώπης, σχολίασε ο Κουρτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βιέννη την Πέμπτη.

Εξηγώντας ότι βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία και έρευνες για την ενσωμάτωση των διάφορων ομάδων αλλοδαπών στην Αυστρία και προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει ποτέ να κάνουμε γενικεύσεις», ο αυστριακός καγκελάριος αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν με αυτές κυρίως τις ομάδες μεταναστών.

«Αυτό συνδέεται με το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι που προέρχονται από πιο μακρινούς πολιτισμούς είναι πιο δύσκολο να μάθουν τη γερμανική γλώσσα, συχνά έχουν χαμηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης και εκτός από τη θρησκεία τους εισάγουν στην Αυστρία και παραδόσεις και ένα νέο είδος αντισημιτισμού, τον οποίο πρέπει να καταπολεμήσουμε», εξήγησε ο Κουρτς.

«Είναι μια μεγάλη πρόκληση» για την ενσωμάτωση, εκτίμησε. Και «όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η πρόκληση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Κουρτς, κατά μέσο όρο οι ομάδες των μεταναστών που προκαλούν λιγότερα προβλήματα είναι αυτοί που κατάγονται από την πρώην Γιουγκοσλαβία, τη Γερμανία και την ανατολική Ευρώπη.