Ανγκελα Μέρκελ και Βίκτορ Ορμπαν: δύο κόσμοι με διαφορές, που όχι μόνον δεν κρύβονται, αλλά συγκρούονται ανοιχτά μπροστά στις κάμερες. «Υπάρχουν θέματα για τα οποία συμφωνούμε και άλλα στα οποία δεν συμφωνούμε» δήλωσε η καγκελάριος στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στο Βερολίνο. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκει σίγουρα το Προσφυγικό, για το οποίο η Μέρκελ δίνει μάχη χαρακωμάτων για την «ευρωπαϊκή λύση» κόντρα στην ορμπανοποίηση της Ευρώπης και την επιστροφή στα κλειστά εθνικά σύνορα. Δεν είναι μόνον οι πρόσφυγες.

«Δυστυχώς ο πρωθυπουργός δεν βλέπει τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας στην κατεύθυνση του κράτους δικαίου έτσι όπως το βλέπουμε εμείς», συμπλήρωσε η Μέρκελ. «Η καγκελάριος και εγώ, η Γερμανία και η Ουγγαρία, έχουμε διαφορετική οπτική γωνία, βλέπουμε διαφορετικά τον κόσμο» απάντησε ο Βίκτορ Ορμπαν.

Οι διαφορές των δύο κόσμων φάνηκαν ανάγλυφα στο Προσφυγικό. Από τη μία η Μέρκελ με τη σημαία των ευρωπαϊκών αξιών: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται σε εμάς και αυτό έχει να κάνει με την πεμπτουσία της Ευρώπης που είναι ο ανθρωπισμός» είπε η καγκελάριος. Από την άλλη ο Ορμπαν της εθνικής περιχαράκωσης: «Εχουμε μόνο μία λύση: να κλείσουμε τα σύνορα, να στείλουμε τη βοήθεια εκεί και να μην τους αφήσουμε να μπουν φέρνοντας μαζί τους το κακό. Δεν θέλουμε εισαγωγή προβλημάτων». Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας το εφάρμοσε κλείνοντας ερμητικά τα σύνορα με τη Σερβία, γεγονός που παρουσίασε ως πράξη αλληλεγγύης στη Γερμανία. «Στην Ουγγαρία 8.000 ένοπλοι καθημερινά φυλάσσουν τα σύνορα, από τα οποία αν περνούσαν οι μετανάστες, θα έφταναν στη Γερμανία. Εάν δεν τα φύλασσαν, θα έφταναν καθημερινά 4.000 – 5.000 μετανάστες στη Γερμανία. Σας προστατεύουμε και αυτό είναι αλληλεγγύη» δήλωσε ο Ορμπαν.

Σε πρακτικό επίπεδο, ο Ορμπαν ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί επαναπροώθηση προσφύγων στην Ουγγαρία. «Το πρόβλημα είναι ότι η Ουγγαρία δεν θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη ούτε για όσους έχουν καταγραφεί στη χώρα» είπε η Μέρκελ. «Ο πρώτος σταθμός εισόδου όσων έρχονται στην Ουγγαρία είναι η Ελλάδα. Είναι συχνό φαινόμενο να μην καταγράφονται εκεί. Δεν είναι δική μας δουλειά να τους καταγράφουμε. Η Γερμανία θα πρέπει να τους στέλνει στην Ελλάδα και όχι στην Ουγγαρία» είπε ο Ορμπαν.

Οι επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στη Γερμανία είναι το βασικό εργαλείο για να ανακοπεί η «δευτερογενής» μετανάστευση στην ΕΕ. Αυτό ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς και τον αυστριακό ομόλογό του χθες στη Βιέννη. «Οσοι έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και την Ιταλία και παρ’ όλα αυτά φτάνουν στα σύνορα της Αυστρίας με τη Γερμανία, θα μένουν στα λεγόμενα κέντρα – τράνζιτ και από εκεί θα επιστρέφουν κατευθείαν στη Ρώμη και την Αθήνα» εξήγησε ο Ζεεχόφερ.

Ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών καθησύχασε την Αυστρία ότι η Γερμανία δεν θα της φορτώσει τους πρόσφυγες που μπαίνουν από τα σύνορά της. «Δεν θα σταλούν στην Αυστρία πρόσφυγες για τους οποίους δεν είναι υπεύθυνη η χώρα», είπε ο Ζεεχόφερ. Το βάρος θα κληθούν να σηκώσουν Ελλάδα και Ιταλία. Είχε συναντηθεί προηγουμένως στο Βερολίνο με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, ο οποίος εκτίμησε ότι «αν η Γερμανία κλείσει μια συμφωνία με την Ελλάδα, αυτό το πρόβλημα θα λυθεί» είπε ο Ζεεχόφερ. «Πρέπει να δούμε τι συμφωνία θα κλείσουμε με την Ελλάδα. Δεν θα είναι απλές διαπραγματεύσεις. Οι Ελληνες ζητούν να πάρουμε εμείς εκείνους που εμπίπτουν στην κατηγορία συνένωσης οικογενειών» σημείωσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών. Ταυτόχρονα επέστρεψε την μπάλα στη Μέρκελ. «Το ζήτημα είναι τόσο περίπλοκο, με τόσες πολλές παραμέτρους, ώστε στον βασικό πυρήνα του μόνον οι αρχηγοί κυβερνήσεων μπορούν να αποφασίσουν» δήλωσε ο Ζεεχόφερ.

Οσο δεν υπάρχει άλλο νομικό καθεστώς, η οδηγία του Δουβλίνου με τη ρύθμιση της πρώτης χώρας εισόδου στην ΕΕ είναι το ισχύον ευρωπαϊκό δίκαιο. «Ζητούμε την εφαρμογή του από όλους, κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία» είπε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουτς. Υποστηρίζει τις προσπάθειες της Ανγκελα Μέρκελ για τη σύναψη διμερών συμβάσεων της Γερμανίας, αλλά τι θα συμβεί αν η Μέρκελ αποτύχει; «Τότε τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία θα πρέπει να εφαρμόσουν μέτρα που θα οδηγήσουν στην ντεφάκτο εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου» απείλησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς. Ντεφάκτο εφαρμογή σημαίνει μονομερές κλείσιμο των συνόρων. Αυτό που η Μέρκελ θέλει να αποφύγει πάση θυσία.