Οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας της Βρετανίας έχουν ξεκινήσει έναν «σημαντικό σχεδιασμό» για τη διασφάλιση ότι τα φάρμακα θα εξακολουθήσουν να παρέχονται σε ασθενείς αν η κυβέρνηση αποτύχει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία για το Brexit με την ΕΕ, δηλωσε σήμερα ο επικεφαλής τους.

Ο Σάιμον Στίβενς, ο επικεφαλής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας, του NHS, δήλωσε ότι το υπουργείο Υγείας συνεργάζεται με φαρμακευτικές εταιρείες για να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις αν δεν καταλήξει το Λονδίνο σε συμφωνία με την ΕΕ.

«Υπάρχει αυτή την εποχή ένας σημαντικός σχεδιασμός αναφορικά με όλα τα σενάρια περιλαμβανομένων των σεναρίων σχετικά με τα φάρμακα», είπε ο ίδιος στην εκπομπή του BBC Andrew Marr Show.

«Υπάρχει εκτενής συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας, σε άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες, στη βιομηχανία των επιστημών της ζωής, στις φαρμακευτικές εταιρείες. Κανένας δεν υποκρίνεται ότι αυτή είναι μια ευχάριστη κατάσταση, αλλά αν τελικά συμβεί αυτό, δεν θα είναι απρόβλεπτο».

Η ΕΕ προειδοποίησε ξανά την περασμένη εβδομάδα τη Βρετανία ότι εξαντλούνται τα περιθώρια διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η Μέι έχει υποσχεθεί ότι θα συζητήσει τη συμφωνία με τους υπουργούς της τής πρώτης γραμμής σε συνάντηση που θα έχουν αυτή την εβδομάδα και στη συνέχεια θα παρουσιάσει μια Λευκή Βίβλο που θα ορίζει τους κυβερνητικούς στόχους για μια μελλοντική εταιρική σχέση με την ΕΕ.