Ο αμφιλεγόμενος υψηλόβαθμος πράκτορας του FBI Πίτερ Στρζοκ, δήλωσε στα μέλη του Κογκρέσου στην διάρκεια μιας χθεσινής μαραθώνιας – κεκλεισμένων των θυρών – κατάθεσης, ότι τα μηνύματα που αντάλλαξε με μία δικηγόρο του FBI κατά της προεδρικής υποψηφιότητας του Τραμπ, ήταν στο πλαίσιο μιας «προσωπικής» συζήτησης, μεταδίδει το CNN.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταλλαγή των μηνυμάτων αυτών, δεν έγινε με την πρόθεση περαιτέρω προώθησης ή χρήσης τους, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς που παρακολούθησαν την ακρόαση.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι οι ισχυρισμοί του Στρζοκ για τα μηνύματα αυτά, δεν είναι αξιόπιστοι, ενώ ένα μέλος του Κογκρέσου υποστήριξε ότι έμαθε νέες πληροφορίες σχετικά με την υπόθεση.

Η χθεσινή μαραθώνια κατάθεση του Στρζοκ που ξεπέρασε τις 11 ώρες, ενώ περιελάμβανε κι απόρρητα τμήματα, αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο μιας σειράς αντιπαραθέσεων μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών, σχετικά με τον ρόλο που είχε το FBI στις εκλογές του 2016.

Η κατάθεση αυτή, ήταν επίσης, η πρώτη ευκαιρία που είχε το Κογκρέσο ν’ ανακρίνει ειδικά τον Στρζοκ σχετικά με τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν για τους χειρισμούς του FBI στις έρευνες για την διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και της εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Στρζοκ βρέθηκε στο επίκεντρο άσκησης κριτικής από τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και μερικούς Δημοκρατικούς για τα μηνύματα με περιεχόμενο κατά του Τραμπ που αντάλλαξε με την πρώην δικηγόρο του FBI Λίζα Πέιτζ. Οι δύο τους, είχαν μία εξωσυζυγική σχέση κι αντάλλαξαν χιλιάδες μηνύματα, καθώς συμμετείχαν στην έρευνα για την Χίλαρι Κλίντον, αλλά και την έρευνα για ενδεχόμενη διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας.

Οι δύο τους συμμετείχαν επίσης, για μικρό χρονικό διάστημα στην ομάδα ερευνών του ειδικού ανακριτή, με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ. Ο Στρζοκ απομακρύνθηκε από την ομάδα έρευνας του Μάλερ, μετά την αποκάλυψη των μηνυμάτων, ενώ η Πέιτζ είχε ήδη φύγει.

Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι ο Στρζοκ είπε στα μέλη του Κογκρέσου ότι τα μηνύματα που αντάλλαξε με την Πέιτζ ήταν “προσωπικά” και “ιδιωτικά” μόνο για την ίδια κι όχι για κάποιο άλλο ευρύτερο ακροατήριο.

Ο ίδιος, υποστήριξε ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων ήταν προσωπικό, ενώ στα μηνύματα αυτά, δεν υπήρχε η πρόθεση ανάληψης κάποιας δράσης. Τα μηνύματα, ήταν εκφράσεις προσωπικής γνώμης με μία γυναίκα με την οποία διατηρούσε προσωπική σχέση,” σύμφωνα με το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ράτζα Κρισναμούρθι, που είναι Δημοκρατικός από το Ιλινόις.

Ο Κρισναμούρθι περιέγραψε την κατάθεση του Στρζοκ ως μία ‘έντονη ανταλλαγή απόψεων,” σε πολλά σημεία.

“Δεν έφυγα με την εντύπωση ότι υπήρχαν πολιτικές προκαταλήψεις πίσω από την δράση των πρακτόρων του FBI,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρισναμούρθι.

Από την πλευρά τους, οι Ρεπουμπλικάνοι υποστήριξαν ότι ο Στρζοκ δεν θα πρέπει να θεωρηθεί αξιόπιστος. “Φυσικά, πάντοτε το λέει αυτό,” δήλωσε ο Τζιμ Τζόρνταν από το Οχάιο που είναι ηγετικό στέλεχος της συντηρητικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων (House Freedom Caucus) για την εξήγηση που έδωσε ο Στρζοκ.

Ο Μαρκ Μίντοους που ηγείται της παραπάνω συντηρητικής ομάδας, αμφισβήτησε την κατάθεση του Στρζοκ, απορρίπτοντας την εξήγησή του ότι το μήνυμα με την προτροπή “θα σταματήσουμε” τον Τραμπ ήταν απλά μια “ιδιωτική ανταλλαγή απόψεων, μεταξύ προσωπικών φίλων.”

“Ο κάθε μάρτυρας θα έλεγε ότι το έβλεπαν αυτό χωρίς σκοπιμότητα. Δεν γνωρίζω πως ένα λογικό άτομο μπορεί να διαβάσει τα μηνύματα και να συμπεράνει ότι δεν υπήρξε προκατάληψη. Εάν υπάρχει μία προσωπική συζήτηση μεταξύ δύο ανθρώπων, αυτό φυσικά θα δείξει και την πρόθεση,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Μίντοους δήλωσε επίσης, ότι έμαθε νέες πληροφορίες, χωρίς ωστόσο, να τις γνωστοποιήσει περισσότερο. Άφησε να εννοηθεί ότι αυτές οι πληροφορίες σχετίζονται με την έρευνα για τον Τραμπ και την Ρωσία, αλλά και την έρευνα του ανακριτή Μάλερ, που δεν συμπεριλαμβάνονται στην αναφορά του Γενικού Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία δημοσιεύτηκε προηγούμενα μέσα στον μήνα.

“Η διαδικασία μεταβίβασης της έρευνας μεταξύ του FBI και της ομάδας έρευνας του Μάλερ είναι προφανές ότι προκαλεί προβληματισμό, εάν κάποιος δεχτεί κυρίως αυτά που ισχυρίζεται ο Στρζοκ,” είπε χαρακτηριστικά ο Μίντοους.

Από την άλλη μεριά, ο Στρζοκ επικρίνεται από την αναφορά του γενικού επιθεωρητή για την προκατάληψη που είχε κατά του Τραμπ, με τον Γενικό Επιθεωρητή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, να συμπεραίνει ότι τα μηνύματά του “αποτελούν ένα αμφιλεγόμενο σημείο” για την συνολική έρευνα του FBI.

Ωστόσο, η ίδια αναφορά δεν εντόπισε ότι ενδεχόμενη πολιτική προκατάληψη επηρέασε τις ειδικές αποφάσεις της έρευνας για την υπόθεση της Κλίντον, αλλά εντόπισε σφάλμα για τον Στρζοκ στο γεγονός ότι αξιολόγησε ως πιο σημαντική την έρευνα για την Ρωσία, από την έρευνα για τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον.

Η τελευταία σειρά μηνυμάτων που εντόπισε ο γενικός επιθεωρητής, συμπεριελάμβανε κι ένα μήνυμα στο οποίο, ο Στρζοκ έγραψε στην Πέιτζ ότι “θα σταματήσουμε” τον Τραμπ. Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος, όσο και οι πολιτικοί σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα δείχνουν ότι το FBI ήταν προκατειλημμένο κατά του Τραμπ κι ως συνέπεια αυτού του γεγονότος, έχει αλλοιωθεί και η έρευνα του Μάλερ.

“Είναι άλλο πράγμα να πει κανείς ότι ο Τραμπ είναι απαίσιος’ κι επίσης, άλλο πράγμα να πει ‘Θα τον σταματήσουμε,’ ειδικότερα όταν αυτά τα μηνύματα γράφτηκαν μέσα στις πρώτες 15 ημέρες από την έναρξη της έρευνας γι’ αυτό το πρόσωπο,” δήλωσε ο Τζόρνταν πριν από την ακρόαση.

Από την πλευρά του, ο γενικός επιθεωρητής είπε ότι δεν έβγαλε κάποιο συμπέρασμα για το αν η πολιτική προκατάληψη οδήγησε τον Στρζοκ να δώσει προτεραιότητα στην έρευνα για την Ρωσία, αντί να διερευνήσει τα ηλεκτρονικά μηνύματα στον φορητό υπολογιστή του Άντονι Γουέινερ.

Η Σίλα Τζάκσον Λι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Δημοκρατικό Κόμμα που εκλέγεται στο Τέξας, είπε ότι ο Στρζοκ υποστήριξε “πως ο ίδιος δεν έδινε αξία σε μία έρευνα, έναντι μιας άλλης.”

Μετά από μια καριέρα περισσότερων των 20 ετών και την αναρρίχηση στην δεύτερη πιο σημαντική θέση ευθύνης της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας στο FBI, ο Στρζοκ οδηγήθηκε έξω από τα γραφεία του FBI μέσα στον Ιούνιο, καθώς η υπηρεσία εφαρμόζει τα πειθαρχικά μέτρα σε συμμόρφωση με τα προβλεπόμενα από την έρευνα του Χόροβιτς, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης εποπτεύει το FBI.

Από την μεριά του ο Στρζοκ δήλωσε ότι θέλει να καταθέσει και να εξηγήσει την δική του άποψη για την υπόθεση, τώρα που η αναφορά του γενικού επιθεωρητή έχει δημοσιοποιηθεί.

Ο ίδιος, τόνισε στην διάρκεια της έρευνας από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι πέρα από τα προσωπικά του μηνύματα, στην περίπτωση που ήθελε να εμποδίσει την εκλογή του προέδρου Τραμπ δεν θα διατηρούσε την εμπιστευτικότητα της έρευνας για τις επαφές μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και της Ρωσίας, τους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Ο Πέτε έχει κεντρικό ρόλο σε αυτή την υπόθεση. Πρέπει να αφήσουμε τους Αμερικανούς να δουν ποιος πραγματικά είναι. Ο Στρζοκ ακολούθησε τους κανόνες και σεβάστηκε την διαδικασία, ενώ εξακολουθεί να γίνεται στόχος αβάσιμων προσωπικών επιθέσεων, πολιτικών παιχνιδιών κι απαράδεκτων διαρροών πληροφοριών,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του Στρζοκ, Έιταν Γκόελμαν.

Καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Μπομπ Γκούντλεϊτ είχε εκδώσει κλήση για την κατάθεση του Στρζοκ την προηγούμενη εβδομάδα, ο ίδιος εμφανίστηκε εθελοντικά χθες. Σύμφωνα με τη νομική του ομάδα, ο ίδιος, επικοινώνησε “προληπτικά” με την επιτροπή “όταν διάβασε δημοσιογραφικές αναφορές για το ενδιαφέρον που υπήρχε σχετικά με μία κατάθεσή του, ενώ αρκετές επιτροπές στο Κογκρέσο έχουν εκδηλώσει διάθεση να τον ακούσουν.