Πριν από έναν χρόνο περίπου η Κούβα δαπάνησε 8,5 εκατ. δολάρια για να εκσυγχρονίσει ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κακάο στη Μπαρακόα, την καρδιά της βιομηχανίας σοκολάτας στο νησί.

Αλλά για πολλούς από τους εργάτες το εργοστάσιο σοκολάτας, το οποίο εγκαινίασε ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα το 1963, αποτελεί μέρος της οικογενειακής ζωής της πόλης για τουλάχιστον δύο γενιές.

«Θα μπορούσα να κάνω κάτι άλλο για να ζήσω, το εργοστάσιο αυτό όμως σημαίνει πολλά για μένα» λέει ο Χοθέ Εουχέλες, ο οποίος εργάζεται εδώ περίπου 28 χρόνια.

Για τον Εουχέλες – ο πατέρας του οποίου ήταν ένας από τους πρώτους εργαζόμενους στο εργοστάσιο ενώ και η αδελφή του εργάζεται εκεί – η δουλειά στο εργοστάσιο αποτελεί οικογενειακή παράδοση.

Η πόλη Μπαρακόα έχει κεντρική θέση στην παραγωγή και εξαγωγή σοκολάτας στην Κούβα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 75% της συγκομιδής κακάο σε όλη τη χώρα. Όταν ο τυφώνας Μάθιου πέρασε από το νησί τον Οκτώβριο του 2016 κατέστρεψε τις περιφερειακές καλλιέργειες και μείωσε σχεδόν στο μισό τις εξαγωγές.

Το τροπικό κλίμα της περιοχής, ζεστό με άφθονες βροχοπτώσεις, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια κακάο, γεγονός που οδηγεί σε μια ακμάζουσα τοπική βιομηχανία. Το κακάο απαιτεί πολύπλοκη βιομηχανική διαδικασία. Οι σπόροι του ψήνονται πρώτα στους 150 βαθμούς Κελσίου για να απελευθερώσουν το άρωμά και τη γεύση τους. Στην συνέχεια αποφλοιώνονται, αλέθονται και πιέζονται για να εξαχθεί το λίπος ή το βουτυροκακάο. Στη συνέχεια το συμπιεσμένο μείγμα θρυμματίζεται για να παραχθεί η σκόνη κακάο η οποία χρησιμοποιείται σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων.

Η 43χρονη Ορελίνια Ρομέρο είναι επικεφαλής του τμήματος χειροποίητης σοκολάτας στο εργοστάσιο.Το κακάο και η σοκολάτα είναι τα πάντα για αυτήν. Αποτελούν έργο ζωής τα τελευταία 20 χρόνια. Είναι ο καρπός, όπως λέει, του κόπου της.

Η επένδυση στο εργοστάσιο έφερε την ελβετική και ιταλική τεχνολογία χάρη στην οποία διπλασιάσθηκε η απόδοση ενώ αυξήθηκε και η ετήσια παραγωγή σε 3.000 τόνους κακάο, γεγονός που εδραιώνει τον ρόλο της Μπαρακόα ως καρδιά της βιομηχανίας παραγωγής της σοκολάτας στην Κούβα.