Την ελπίδα ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, το οποίο συνεδριάζει την Τρίτη 26 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, θα λάβει τη σωστή απόφαση σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας, εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Προσερχόμενη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, σήμερα στο Λουξεμβούργο, η κ. Μογκερίνι τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα.

«Πρόκειται για μία αξιοκρατική διαδικασία. Όταν υπάρχει πρόοδος πρέπει να αναγνωρίζεται και να ενθαρρύνεται» δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζω και αναμένω τα κράτη-μέλη αύριο να λάβουν τη σωστή απόφαση».

Στη συνέχεια, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων υπογράμμισε την «εντυπωσιακή»» πρόοδο που σημειώνουν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Η κ.Μογκερίνι αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην υπογραφή της συμφωνίας για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ , στην οποία η ίδια ήταν παρούσα και συμπλήρωσε ότι ήταν μία «ιστορική στιγμή», η οποία θα πρέπει να υποστηριχθεί.

Επίσης, μίλησε για τη χθεσινή συνάντηση που είχε στο πλαίσιο του διαλόγου υψηλού επιπέδου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, η οποία, όπως είπε, παρά τις δυσκολίες, προχωράει με ενθαρρυντικά βήματα.

«Τώρα, τα Δυτικά Βαλκάνια περιμένουν από την ΕΕ να φανεί συνεπής και να κάνει αυτό που πρέπει» κατέληξε η κ. Μογκερίνι.