Η πρώτη χώρα-μέλος της G7 που νομιμοποιεί πλήρως την κάνναβη ετοιμάζεται να γίνει ο Καναδάς. Δεκαεπτά χρόνια αφότου επιτράπηκε η χρήση της για ιατρικούς λόγους, Βουλή και Γερουσία έκαναν πραγματικότητα την προεκλογική δέσμευση του Τζάστιν Τριντό να επιτρέψει (από τις 17 Οκτωβρίου) τη χρήση όσο και την καλλιέργειά της (με μέγιστο όριο τα τέσσερα δενδρύλλια ανά άτομο) για λόγους αναψυχής. «Ηταν υπερβολικά εύκολο για τα παιδιά μας να βρουν μαριχουάνα –και για τους εγκληματίες να αποκομίζουν τα κέρδη. Τώρα το αλλάζουμε αυτό» έγραψε στο twitter ο φιλελεύθερος καναδός πρωθυπουργός. Αρκετά χρόνια «πίσω», ο υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Σατζίντ Τζαβίντ, διέταξε προχθές την αναθεώρηση της εθνικής πολιτικής για τη θεραπευτική χρήση της κάνναβης. Την αφορμή έδωσε η θύελλα που προκάλεσε η κατάσχεση, στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ενός φαρμάκου για την επιληψία βασισμένου στην κάνναβη που προοριζόταν για ένα 12χρονο αγόρι.

Ο νεαρός Μπίλι Κάλντουελ υποφέρει από επιληπτική κατάσταση (status epilepticus), ένα είδος επιληπτικής κρίσης που μπορεί να διαρκέσει ώρες. Οταν ξεκινάει, μερικές φορές αρχίζει να μελανιάζει. Και χωρίς θεραπεία, η κρίση μπορεί να αποβεί μοιραία. Προκειμένου να επιτραπεί σε ατομικές περιπτώσεις, στη Βρετανία, η χρήση φαρμάκων βασισμένων στην κάνναβη (πλην μιας περίπτωσης, ενός συνθετικού κανναβινοειδούς για το οποίο υπάρχει άδεια συνταγογράφησης), απαιτείται ειδική άδεια από την αρμόδια ρυθμιστική Αρχή. Πρόσφατα, ωστόσο, το βρετανικό υπουργείο Εσωτερικών διέκοψε μια συνταγή που είχε λάβει ο Κάλντουελ από τον γιατρό του –μια θεραπεία που σύμφωνα με τη μητέρα του τον είχε κρατήσει χωρίς κρίσεις για σχεδόν 10 μήνες. Η μητέρα του ταξίδεψε λοιπόν στον Καναδά προκειμένου να αγοράσει εκεί το φάρμακο. Στις 11 Ιουνίου, ωστόσο, φτάνοντας πίσω στο αεροδρόμιο του Χίθροου οι Αρχές το κατέσχεσαν.

Πέρασαν μέρες ολόκληρες, με τον 12χρονο να πολεμάει επικίνδυνες για την υγεία του κρίσεις και τους πολιτικούς να σέρνουν τα πόδια. Οπως ήταν φυσικό, πυροδοτήθηκε και μέσω του Τύπου μια μεγάλη συζήτηση. Τελικά, το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Σατζίντ Τζαβίντ επέτρεψε τη χορήγηση του φαρμάκου στον Κάλντουελ και ο μικρός βγήκε τη Δευτέρα από το νοσοκομείο. «Το υπάρχον σύστημα δεν είναι ικανοποιητικό για τους ασθενείς, δεν είναι ικανοποιητικό για τους γιατρούς και δεν είναι ικανοποιητικό ούτε για μένα» δήλωσε ο Τζαβίντ την Τρίτη, οπότε και ζήτησε την αναθεώρηση της νομοθεσίας. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η αναθεώρηση αυτή «δεν είναι επ’ ουδενί ένα πρώτο βήμα προς τη νομιμοποίηση της κάνναβης για λόγους αναψυχής». Είτε το θέλει είτε όχι, ωστόσο, η δημόσια συζήτηση έχει προχωρήσει και σε αυτό το στάδιο. Γράφοντας στην «Daily Telegraph», ο Γουίλιαμ Χέιγκ, ένας πρώην ηγέτης των Τόρις που ήταν άλλοτε υπέρμαχος της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στα ναρκωτικά, ακόμα και τα ελαφριά, αναγνώρισε πως «σε ό,τι αφορά τη μαριχουάνα, ή κάνναβη, ο οποιοσδήποτε πόλεμος έχει συνολικά και οριστικά χαθεί». Το να ζητάς από την αστυνομία να νικήσει τη χρήση της, επεσήμανε, είναι σαν να ζητάς από τον βρετανικό στρατό να ανακτήσει τη χαμένη από καιρό αυτοκρατορία της Βρετανίας.

Εντός του βρετανικού κοινοβουλίου, ωστόσο, η νομιμοποίηση της κάνναβης για λόγους αναψυχής δεν βρίσκει παρά πολύ περιορισμένη στήριξη. Λέγεται πως η πρωθυπουργός Τερίζα Μέι δεν ήθελε ούτε καν να συζητηθεί η νομιμοποίηση της θεραπευτικής της χρήσης. Μόνο μερικοί βουλευτές των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και των Εργατικών μίλησαν για τη «φοβερή υποκρισία» της κυβερνητικής πολιτικής, σε μια χώρα όπου υπολογίζεται πως ένα 6,6% των ενηλίκων, ήτοι 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι, κάνουν χρήση κάνναβης για την ευχαρίστησή τους.