Είναι ένα πρόβλημα αυτό των αυτοκτονιών που ταλανίζει την Αμερική. Και ξεπερνάει τις πολιτικές γραμμές όπως αποδεικνύουν ο Καρλ Ρόουβ και ο Ντέιβιντ Αξελροντ. Ο πρώτος, πρώην σύμβουλος του Τζορτζ Μπους του νεότερου, είδε τη μητέρα του να αυτοκτονεί στα 51 της χρόνια. Ο δεύτερος, πρώην σύμβουλος του Μπαράκ Ομπάμα, έχασε τον πατέρα του, ψυχολόγο εβραϊκής καταγωγής από την Ανατολική Ευρώπη, από την ίδια αιτία. Και οι δυο τους υπέφεραν από κατάθλιψη. Κι όταν ο Ρόουβ έγραψε για λογαριασμό της «Wall Street Journal» ένα άρθρο με τίτλο «Η αυτοκτονία της μητέρας μου ήταν προβλέψιμη», ο Αξελροντ τον κάλεσε στην εκπομπή του.

Η αφορμή δόθηκε φυσικά από την αυτοκτονία της στυλίστριας Κέιτ Σπέιντ και του σεφ Αντονι Μπουρντέν οι οποίοι έθεσαν τέλος στη ζωή τους μολονότι πλούσιοι και διάσημοι. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τους υπόλοιπους 863 ανθρώπους που έθεσαν τέλος στη ζωή τους την εβδομάδα που αυτοκτόνησαν η Κέιτ Σπέιντ και ο Αντονι Μπουρντέν» γράφει ο Ρόουβ. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η Σπέιντ άφησε ένα μήνυμα στη 13χρονη κόρη της για να της πει πόσο υπερήφανη ήταν γι’ αυτή και ότι δεν έπρεπε να αισθανθεί σε καμία περίπτωση ένοχη. Ενα τέτοιο γράμμα είχε λάβει από τη δική του μητέρα ο Ρόουβ. Είχε λάβει και ένα μήνυμα από τον Αξελροντ που του έλεγε ότι ο πατέρας του είχε αυτοκτονήσει όταν ο ίδιος ήταν 19 ετών. «Ο πατέρας του ήταν ψυχολόγος. Αλλά παρόλα αυτά ήταν πεπεισμένος ότι η κατάθλιψη ήταν ένδειξη αδυναμίας και όχι ασθένεια».

Μολονότι πολιτικοί αντίπαλοι, Ρόουβ και Αξελροντ είναι πεπεισμένοι για ένα πράγμα: πολλές αυτοκτονίες θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την κατάλληλη στήριξη.