Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν συμφώνησαν στην «ανάγκη για σθεναρή φύλαξη των εθνικών συνόρων, σε πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία.

Ο Τραμπ συνεχάρη τον Όρμπαν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησής του, η οποία ανέλαβε την εξουσία την 8η Μαΐου. Ο συντηρητικός Όρμπαν, ο οποίος εξέφερε ανοικτά αντιμεταναστευτικό λόγο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, εξασφάλισε τρίτη συναπτή -και συνολικά την τέταρτη- θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο της Ουγγαρίας τον Απρίλιο.

Οι Τραμπ και Όρμπαν δεσμεύθηκαν να ενισχύσουν τη σχέση ΗΠΑ-Ουγγαρίας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Αυτή μοιάζει να είναι άλλη μια ένδειξη ότι η κυβέρνηση του Τραμπ επιδιώκει να αποκτήσει στενότερες σχέσεις στην Ευρώπη με κυβερνήσεις που επικρίνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τηρούν σκληρή στάση όσον αφορά τη μετανάστευση.

Ο Τραμπ προ ημερών εξήρε τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής μιας κυβέρνησης συμμαχίας του λαϊκιστικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) και της Λέγκας (ακροδεξιά) που τηρεί σκληρότερη στάση στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Η λυσσαλέα αντίθεση του Όρμπαν στην υποδοχή μεταναστών και προσφύγων στην Ουγγαρία θέτει την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Όρμπαν υποστήριξε ότι το κύμα των προσφύγων και των μεταναστών που σαρώνει την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια είναι αποτέλεσμα συνωμοσίας των «κερδοσκόπων» και αναφέρθηκε ιδίως στον—γεννημένο στην Ουγγαρία—αμερικανικό επενδυτή Τζορτζ Σόρος.