Φινλανδικό δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια τον Αμπντεραχμάν Μπουανάν, έναν Μαροκινό αιτούντα άσυλο η αίτηση του οποίου είχε απορριφθεί, επειδή μαχαίρωσε μέχρι θανάτου δύο γυναίκες και τραυμάτισε άλλους οκτώ ανθρώπους πέρυσι στην πρώτη τρομοκρατική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στη σκανδιναβική χώρα.

Ο Μπουανάν, ο οποίος ήταν τότε 22 ετών, επιτέθηκε με μαχαίρι σε μια αγορά στην πόλη Τούρκου τον περασμένο Αύγουστο. Η αστυνομία σταμάτησε τις επιθέσεις πυροβολώντας τον Μπουανάν στο πόδι.

«Ο Μπουανάν ήθελε να συνδέσει τα εγκλήματα με τις τρομοκρατικές ενέργειες του Ισλαμικού Κράτους… Τα εγκλήματα διενεργήθηκαν με παρόμοιο τρόπο με άλλες επιθέσεις που έγιναν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», αναφέρεται στην απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Βαρσινάις-Σουόμι.

Η οργάνωση δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Ο Μπουανάν έφθασε στη Φινλανδία το 2016 με πλαστά έγγραφα. Η ριζοσπαστικοποίησή του ξεκίνησε το 2017 μετά την απόρριψη της αίτησής του για χορήγηση ασύλου.

Την ημέρα των επιθέσεων επισκέφθηκε ένα τέμενος και ηχογράφησε ένα βίντεο στο οποίο μίλησε για τις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ αεροπορικές επιδρομές εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και για τον αγώνα του στο πλευρό της οργάνωσης.

Ο Μπουανάν δήλωσε στο δικαστήριο ότι βρισκόταν «σε πόλεμο εναντίον των γυναικών» στη διάρκεια των επιθέσεων. Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν και άλλες έξι τραυματίστηκαν. Δύο άνδρες που προσπάθησαν να βοηθήσουν τις γυναίκες τραυματίστηκαν κι αυτοί.

Το δικαστήριο έκρινε πως ο Μπουανάν ήταν εν πλήρει γνώσει των πράξεών του. Ο ίδιος είχε πει ότι δεν ήταν σε θέση να ελέγξει τον εαυτό του.

Ο δικηγόρος του Κάαρλε Γκουμέρους δήλωσε στο Ρόιτερς πως ο Μπουανάν δεν ήθελε να σχολιάσει την ετυμηγορία και πως θα συζητήσουν την ερχόμενη εβδομάδα αν θα ασκήσουν έφεση.

Η ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Φινλανδία σημαίνει για τον καταδικασθέντα τουλάχιστον 12 χρόνια στη φυλακή.

Η Φινλανδία, που έχει χαμηλή εγκληματικότητα, συγκλονίστηκε από την επίθεση και πολλοί πολιτικοί έχουν καλέσει για αυστηροποίηση των κανόνων για τους μετανάστες.

Η κυβέρνηση κάλεσε το κοινοβούλιο να επισπεύσει ένα νομοσχέδιο που θα δίνει στις αρχές νέες εξουσίες για ηλεκτρονικό έλεγχο των πολιτών.

Επιτροπή στην οποία ανέθεσε η κυβέρνηση να διενεργήσει έρευνα πρότεινε επίσης νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να συντομευθούν σημαντικά οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου προκειμένου να αποτραπούν παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.