Τα χειρότερα αναβλήθηκαν: έπειτα από ένα «εγκάρδιο» τηλεφώνημα του Εμανουέλ Μακρόν στον Τζουζέπε Κόντε το βράδυ της Τετάρτης, και δη τη διαβεβαίωση του πρώτου πως «δεν είχε καμία πρόθεση να προσβάλει την Ιταλία και τον ιταλικό λαό», ο νέος ιταλός πρωθυπουργός αναμένεται να προσέλθει κανονικά σήμερα στο Ελιζέ για το προγραμματισμένο γεύμα του με τον γάλλο πρόεδρο. Οι δυο τους συμφώνησαν στην ανάγκη να συζητήσουν «νέες πρωτοβουλίες» αναφορικά με τη μετανάστευση ενόψει της κρίσιμης ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Ιουνίου. Η κρίση ωστόσο παραμένει ακέραιη.

Το επιβεβαίωσε προχθές ο Ματέο Σαλβίνι, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, προαναγγέλλοντας έναν «άξονα των προθύμων» με τους εξίσου σκληροπυρηνικούς ομολόγους του από τη Γερμανία και την Αυστρία για την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης. Το πιστοποιεί και ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει στη γερμανική κυβέρνηση, μεταξύ Χριστιανοκοινωνιστών και Χριστιανοδημοκρατών. Οπως έγινε γνωστό χθες, ο Τζουζέπε Κόντε θα συναντηθεί τη Δευτέρα στο Βερολίνο και με την Ανγκελα Μέρκελ. Οσο για το πλοίο που έδωσε την αφορμή να απασφαλίσουν τα πάθη, το «Aquarius», αυτό συνεχίζει μετ’ εμποδίων την πορεία του προς τη Βαλένθια.

Το «Aquarius» και τα δύο ιταλικά πλοία που το συνοδεύουν μεταφέροντας 629 διασωθέντες αφρικανούς μετανάστες υποχρεώθηκε να αλλάξει χθες ρότα εξαιτίας της θαλασσοταραχής και έπλεε κατά μήκος των ανατολικών ακτών της Σαρδηνίας –με ορατό τον κίνδυνο να παραταθεί σημαντικά ο πλους του προς την Ισπανία, η οποία προσφέρθηκε τη Δευτέρα να δεχθεί τους μετανάστες έπειτα από 30 και πλέον ώρες φιλονικιών μεταξύ Ιταλίας και Μάλτας. Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, κάπου 80 επιβαίνοντες (ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν έγκυοι και μικρά παιδιά) υπέφεραν χθες από ναυτία.

Η άρνηση του Σαλβίνι να δεχθεί το πλοίο σε κάποιο ιταλικό λιμάνι αλλά και η δυσφορία που πυροδότησε, ακόμα και στο εσωτερικό του κόμματός του, η αρχική σιωπή του Εμανουέλ Μακρόν, η απροθυμία του να προσφέρει εκείνος ασφαλή λιμένα στο «Aquarius» έκαναν τον γάλλο πρόεδρο να κατηγορήσει την Τρίτη τη νέα λαϊκιστική κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας για «κυνισμό» και «ανευθυνότητα». Κρίνοντας πως δεν έχει να λάβει κανένα μάθημα από μία χώρα που απωθεί συστηματικά μετανάστες στα ιταλογαλλικά σύνορα και έχει δεχθεί μόλις ένα κλάσμα των προσφύγων που είχε συμφωνήσει το 2015, η Ρώμη αξίωσε επίσημη συγγνώμη απειλώντας, σε αντίθετη περίπτωση, να ακυρώσει τη σημερινή συνάντηση Κόντε-Μακρόν.

Το κοινό ανακοινωθέν της γαλλικής προεδρίας και της ιταλικής πρωθυπουργίας μετά το τηλεφώνημα του Μακρόν περιέχει πολλά ωραία λόγια περί «εμβάθυνσης της διμερούς και ευρωπαϊκής συνεργασίας» με στόχο «μια αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική», μέσω μιας «καλύτερης κοινής ευρωπαϊκής διαχείρισης των συνόρων και ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης στην ανάληψη του φορτίου των προσφύγων». Από την πλευρά του, ο γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσε πως «πάντα υπερασπιζόταν την ανάγκη μιας αυξημένης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τον ιταλικό λαό». Περισσότερο αποκαλυπτικές όμως είναι οι ανώνυμες δηλώσεις γαλλικών διπλωματικών πηγών: «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς στις σχέσεις μας με τη νέα ιταλική κυβέρνηση, τη σύνθεση της οποίας γνωρίζουμε όλοι καλά. Δεδομένου όμως του μεγέθους του μεταναστευτικού προβλήματος, πρέπει να φανούμε ρεαλιστές».

Στο μεταξύ, μια νέα κρίση ανάλογη με εκείνη του «Aquarius» καραδοκούσε χθες ανοιχτά της Ιταλίας. Πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού περισυνέλεξε την Τρίτη 40 μετανάστες έπειτα από ναυάγιο. Ενα ανθρωπιστικό σκάφος με σημαία Ολλανδίας, το «Sea Watch 3», προσφέρθηκε να αναλάβει τους μετανάστες, όχι όμως χωρίς γραπτή εγγύηση της ακτοφυλακής ότι θα του δινόταν άδεια ελλιμενισμού σε κάποιο λιμάνι της Ιταλίας, εγγύηση που δεν έλαβε ποτέ αφού ο Σαλβίνι έχει ξεκαθαρίσει πως εφεξής θα δέχεται μόνο ιταλικά πλοία με διασωθέντες.